Pao ključni zakon u SAD-u, to su jako loše vijesti za Ukrajinu. Biden: Kriv je Trump

Foto: EPA, Index

Republikanci u američkom senatu blokirali su dvostranački paket o granici, prekinuvši višemjesečne pregovore s demokratima o zakonu namijenjenom smanjenju rekordnog broja ilegalnih prelazaka granice. Zakon sadrži i veliki paket pomoći Ukrajini, koji je sada također propao. 

Mnogi republikanci rekli su da kompromis u izbornoj godini nije dovoljan, iako su pristaše zakona inzistirali da je to najbolje moguće rješenje s obzirom na podjele između i republikanaca i demokrata. 

Za usvajanje zakona bilo je potrebno 60 od 100 glasova, no 49 glasova bilo je protiv. 

Većina republikanaca najavila je da će glasati protiv zakona, koji također uključuje 60 milijardi dolara ratne pomoći Ukrajini i 14 milijardi dolara za Izrael i podupro ga je predsjednik Joe Biden. Zastupnici republikanaca inzistirali su da se novac za sukobe u inozemstvu upari s pomoći za granicu SAD-a.

Forsirajući obračun s republikancima, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je ranije da će pokušati spasiti ratna sredstva, a zatim će pogurati ključno probno glasovanje za desetke milijardi dolara za Kijev, Izrael i druge saveznike SAD-a, odnosno modificirani paket. 

Biden napao republikance, kaže da iza svega stoji Trump

Predsjednik Joe Biden oštro je napao republikance iz Kongresa nakon što su blokirali dvostranački sporazum o granici i izdašni paket pomoći za Ukrajinu i Izrael. 

Biden je rekao da "nikada nije mislio da ću vidjeti nešto poput ovoga što sada vidimo" na Kapitol Hillu i okrivio svog protukandidata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je "nazvao i prijetio zastupnicima odmazdom" ako podrže paket.

Republikanci, ustvrdio je Biden, "odustaju od sporazuma jer ih je Donald Trump počeo zvati i prijetiti im", rekao je.