Papa Franjo oštro se protivi pobačaju i gay brakovima, a priznao je da je nekoć davno imao djevojku!

Foto: Wikipedia

IAKO se nije isticao kao jedan od glavnih favorita za nasljednika Benedikta XVI., za novog papu izabran je Jorge Mario Bergoglio, koji je odlučio uzeti ime Franjo. Nakon 1300 godina to je prvi papa koji nije iz Europe. Inače je redovnik iz reda Isusovaca i ima 76 godina. To je prvi put da je jedan Isusovac postao papa!

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. godine u Argentini. Iako je trebao biti kemičar, 1958. je počeo studirati teologiju. Redovnik je iz reda Isusovaca (Družbe Isusove). Nakon studija u Njemačkoj, 1992. godine postao je biskup Buenos Airesa, a 1998. godine i nadbiskup. Tu je funkciju obavljao sve do jučer.

Ambrogetti Francesca i Sergio Rubin autori su knjige "Jezuit" u kojoj nepoznate detalje o svojoj prošlosti otkriva Jorge Mario Bergoglio. Kako piše Ansa, on je autorima priznao da je prije nego što se okrenuo Crkvi imao djevojku s kojom je volio plesati tango.

Smatra se vrlo bliskim konzervativnim stajalištima Katoličke crkve i veliki je zagovaratelj te aktivni sudionik kampanja protiv siromaštva u svijetu. Kada je postao kardinalom, 2001. godine, vjernike je pozivao da, umjesto da putuju u Vatikan kako bi proslavili taj važan trenutak s njim, ostanu u svojim domovima i novac koji bi potrošili na put doniraju u humanitarne svrhe.

Protivnik pobačaja i gay brakova, vrlo skroman: Ljubio noge oboljelima od AIDS-a

Kao veliki zagovaratelj konzervativnih stavova Crkve, Franjo se oštro protivi pobačaju, gay brakovima i kontracepciji. Prije tri godine zbog svoje je izjave da je je posvajanje djece od strane homoseksualnih parova diskriminacija djece zaradio je oštre kritike javnosti.

Istovremeno, Bergoglio je i oštri protivnik pobačaja i eutanazije. Iako se protivi gay brakovima, za osobe homoseksualnih sklonosti smatra da trebaju biti prihvaćeni u društvu te da se svaki oblik diskriminacije prema njima treba izbjegavati. Ipak, njegovi stavovi prema istospolnim brakovima doveli su ga u svojevrsni "sukob" s argentinskim vlastima, posebno nakon što se 2010. godine otvoreno usprotivio legalizaciji istospolnih brakova. U svom pismu argentinskoj vlasti tada je napisao:


"Nemojmo se zavaravati, nemojmo biti naivni, ovdje se ne radi o običnoj političkoj borbi, već o antropološkom koraku unatrag. To je destruktivna pretenzija protiv Božjeg zakona. Ne govorimo ovdje samo o običnom zakonu, već o pokušaju zavaravanja i diskriminacije svih Božjih bića".

Vjerojatno najveći faktor koji je igrao protiv njega kao kandidata za novog papu je bila činjenica da pripada redu Isusovaca. Nakon što je izabran, Franjo I. postao je prvi papa iz reda Isusovaca u povijesti, iako čak i u redovima Isusovaca postoji "negodovanje" zbog toga što je novi papa izabran upravo iz njihovih redova.

Osim što je poznat po svojm humanitarnom radu, Bergoglio je poznat po skromnosti. On radije živi u skromnom stanu nego u biskupskoj palači. Odrekao se limuzine te na posao ide autobusom i pješice, te si sam kuha obroke.

U pamćenju ljudima ostao je i događaj iz 2001. godine kada je posjetio bolnicu gdje je prao i ljubio noge 12 pacijenata oboljelih od AIDS-a.

Vodio "mrtvu utrku" s Ratzingerom

Argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa, prema medijskim izvješćima bio je glavni protukandidat Josephu Ratzingeru na konklavi 2005. kada je Nijemac postao papa Benedikt XVI. Među ostalim i zbog toga što on spaja Stari kontinent s tzv. Trećim svijetom (na sličan način kao i njemački Brazilac Scherer).

Bergoglio je, naime, rođen u Argentini, ali u talijanskoj obitelji, dok je najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj. Nadalje, idealan je čovjek za prevladavanje razlika između "konzervativne" i "liberalne" struje kardinala, jer dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije, a istodobno je dovoljno kritičan prema teologiji oslobođenja. Sjajan je evangelizator, ali glavni prigovor jest da je ipak prestar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.