SVE ZA GLASOVE U vrtićima nedostaje paste za zube, a Bandić uoči izbora baca milijune na papuče

Foto: Duško Marušić/Pixsell

GRADONAČELNIK Milan Bandić predizborno vrijeme koristi za brojne prigodne "projekte". Nakon što je odlučio djecu u školama "počastiti" uniformama kako bi smanjio socijalne razlike, iako je poznato da se to ne postiže uniformiranjem, a sad je odlučio počastiti i dječicu u vrtićima. Kupit će im, naime, nove papuče.


No, neće sva djeca dobiti papuče. Da bi zadovoljili kriterije i dobili besplatne papuče, djeca moraju imati najmanje tri, a maksimalno pet godina. Svi ostali, što se Bandića tiče, mogu biti bosi. Odnosno, papuče će im i dalje, kao i svih ovih godina, moraju kupovati roditelji.

Projekt s papučama, kako ga naziva sam gradonačelnik, koštat će građane Zagreba tri milijuna kuna.

>> Bandić: Papuče su moja ideja, a ne HDZ-ova

>>OTKRIVAMO Bandić vrtićima srezao budžet za hranu "Kuharice za 9 kuna djeci moraju napraviti 4 obroka"

>>Vrtići derutni, a Bandić djeci kupuje papuče

Pitanje zdravlja i higijene

Već u samom startu Bandićev projekt je itekako sporan. Prvo - ono o čemu je Index prvi jučer pisao - ne vodi se briga o dječjem zdravlju. Svi će imati iste papuče pa će ih djeca teško raspoznavati, što će dovesti do toga da nose tuđe papuče. Neki imaju problema sa spuštenim stopalima pa se treba voditi računa i o anatomskim ulošcima.

Drugo - stvarat će kaos jer će odgajateljice morati tražiti koje su čije papuče. I treće, Bandić na ovaj način diskriminira djecu koja imaju ispod tri, odnosno iznad pet godina.


Nemaš tri godine, ne možeš dobiti besplatne šlape. Stariji si od pet, nema ni za tebe besplatnih "sportskih papuča", kako ih je prozvao Gradski ured za odgoj, obrazovanje i sport, koji provodi projekt.

Odgajateljice su imale samo tri dana roka da svoj djeci izmjere veličinu stopala. Sve se provelo u izrazitoj žurbi, a sve kako bi djeci što prije stigle papuče. Novi Bandićev projekt izveden je u takvoj žurbi da se nameće pitanje kako su djeca dosad uopće preživljavala bez "gradskih" papuča.

"Djeca nemaju s čim obrisati nos"

Razgovarali smo s nekoliko odgajateljica u niz zagrebačkih vrtića, koje su htjela ostati anonimne kako ne bi imale problema sa svojim ravnateljicama odnosno ravnateljima.

"Mi moramo roditelje moliti da nam donesu maramice jer nemamo s čim djeci obrisati nos. A znate kako je kad krenu viroze, svima cure nosevi. E pa Bandić se nije potrudio da nas opskrbljuje s potrošnim materijalom, već ovisimo o dobroj volji roditelja. Isto tako, nemamo ni pastu za zube, koju također donose roditelji, a u isto vrijeme djecu učimo važnosti higijene pa nakon obroka peremo zube. Uz to nemamo ni potrošnog materijala kao što su flomasteri. Puno pišemo, crtano i to nam se troši. I to nam donose roditelji", ispričala nam je odgajateljica vrtića u Novom Zagrebu.


Smatra kako je ovaj projekt potpuno bespotreban i suludo bačen novac.

Druga odgajateljica nam je rekla kako djeca ne dobivaju ni igračke, pa se snalaze sami. Kako? Od raznih kartona i plastike izrađuju igračke za djecu.

"Mašta radi svašta pa tako uvijek izrađujemo nešto da se djeca imaju s čim igrati. Često roditelje znamo zamoliti i da nam donesu ako imaju viška neki tekstil, vunu, papira. I onda se s tim koristimo za izradu raznih igračaka", rekla nam je odgajateljica.

Kaže kako je ova dva dana imala pune ruke posla s ispitivanjem brojeva dječje obuće, a kaže i kako su roditelji loše reagirali na tu ideju.

Roditelji se bune

"Došla mi je mama čije dijete nosi posebne anatomske uloške. I sad je ona s razlogom zabrinuta hoće li papučice njene kćeri nositi neko drugo dijete. Već sad je kaos, a nisu još ni stigle papuče. Što će tek kasnije biti", pita se odgajateljica.

Da su stigle brojne pritužbe rekla nam je i Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture. Kaže kako joj kolegice iz brojnih vrtića javljaju kako vlada veliko nezadovoljstvo ovom Bandićevom odlukom.

"U zadnje vrijeme sve se svodi na pridobivanje glasova uoči izbora. Nevjerojatno da se svi u predizborno vrijeme sjete djece. U redu je da se djeci poklanja nešto što ima smisla, no papučice neće dobiti sva djeca koja idu u vrtić, a pohađaju ga već od godine dana.


Isto tako, nitko nije postavio pitanje što je s opremom odgajateljica. Kolegice rade u papučama i kutama starijim od 5 godina, što je suprotno zakonu. Isto tako moram se nadovezati i na činjenicu da su brojni vrtići i dalje u lošem stanju. Potrebno ih je adaptirati, povećati kapacitete. Doduše Bandić je i to obećao, vidjet ćemo", rekla je Žilić.

"Svi se sjete djece pred izbore"

Kazala je kako je djeci napokon povećan iznos za prehranu s 9 na 15 kuna po danu. Upravo je Index prvi razotkrio tu aferu kad je Bandić potiho spustio cijenu koja se izdvajala za dječju prehranu. Nakon tog je uslijedio i prosvjed odgajateljica.

Žilić je rekla kako se povećan iznos za prehranu sad itekako primijeti.

"Sad svi gradski vrtići imaju iste jelovnike i dobivaju raznovrsnije žitarice i bolju kvalitetu hrane. No i ta se odluka donijela uoči izbora i tek nakon što smo mi prosvjedovali. Nadamo se da se od 9. mjeseca neće opet vratiti sve na staro pa da djeca imaju lošiju prehranu. Isto se nadam i da će se proširiti prijeko potrebni kapaciteti pa da nemamo u grupama po 28 do 30 djece na jednu odgajateljicu", nada se Žilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.