Pariz zbog Brexita dobio gotovo 5 tisuća radnih mjesta u financijskom sektoru

Ilustracija: EPA

U PARIZ je zbog Brexita iz Londona premješteno 4735 radnih mjesta u financijskom sektoru, priopćila je francuska lobistička grupacija Paris Europlace.

Paris Europlace je objavio da su iz Londona u Pariz premješteni uglavnom financijaši. Među tvrtkama koje su premjestile namještenike su JPMorgan i japanska Nomura te francuske banke BNP Paribas i Societe Generale koje imaju velika poslovanja u Britaniji.

Uključujući kompanije izvan financija, u sektorima poput zdravstva ili autoindustrije, Paris Europlace procjenjuje da je zbog Brexita broj radnih mjesta u Francuskoj porastao za 9516.

Procjene variraju

Europske prijestolnice nastoje nakon referenduma o Brexitu privući poslovanja iz Londona, posebno iz redova banaka i upravitelja imovinom te druge tvrtke za financijske usluge.

Broj premještenih radnih mjesta još uvijek je manji u odnosu na ona koja su ostala u Londonu i daleko niži od početnih procjena neposredno nakon izglasavanja Brexita, prema kojim će deseci tisuća radnih mjesta biti prebačeni preko La Mancha.

Procjene izgubljenih radnih mjesta u Britaniji variraju. EY Consulting je u listopadu objavio da je više od 7500 radnih mjesta u financijskom sektoru, ali i tisuće milijardi funti imovine već otišlo u EU.

Pročitajte više