Parlamentarni izbori u Iraku, odaziv puno slabiji nego prije tri godine

Foto: EPA

IRAČANI su danas glasali na parlamentarnim izborima, no odaziv je bio relativno slab jer su mnogi izgubili vjeru u demokratski sustav uveden američkom invazijom 2003. godine.

Vladajuća politička elita kojom dominiraju šijiti, čije najsnažnije stranke imaju oružana krila, vjerojatno će odnijeti pobjedu.

Najveća frakcija u parlamentu bit će vjerojatno pokret koji vodi populistički šijitski klerik Moktada al-Sadr, koji se protivi stranom miješanju u unutarnja pitanja zemlje, a čiji su glavni suparnici šijitske skupine povezane s Iranom.

"Slab odaziv je jasan politički znak"

Takav rezultat ne bi dramatično promijenio ravnotežu vlasti u Iraku i na širem području Bliskog istoka, ocjenjuju irački dužnosnici, strani diplomati i analitičari, ali za Iračane to bi moglo značiti da bi bivši vođa pobunjenika i konzervativni islamist mogao povećati svoj utjecaj nad vladom.

Odaziv je do podneva bio 19 posto. Na zadnjim izborima 2018. bio je 44.5 posto. Voditeljica promatrača EU Viola von Cramon kazala je da je relativno slab odaziv važan pokazatelj.

"To je jasan politički znak i možemo se samo nadati da će ga čuti irački političari i politička elita", kazala je.

Izbori se održavaju nekoliko mjeseci prije vremena po novom zakonu kojim se želi pomoći neovisnim kandidatima, a koji je odgovor na masovne protuvladine prosvjede prije dvije godine. To su peti izbori u Iraku od 2003. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.