Pater Ivan Matić: Mi samo dajemo crkvu za misu ustašama, nisam vidio dokaze da je Pavelić zločinac

Screenshot: Google Maps/ Street View

U RAZGOVORU za Novosti, župnik Ivan Matić Bazilike srca Isusovoga, u kojoj će se sutra održati misa za 35 ustaških generala i pukovnika, ističe kako nije vidio dokaze da je ustaški vrhovnik Ante Pavelić zločinac.

> "Sve što hoda na dvije noge ubijte, sve što hoda na četiri dovedite": Sutra misa za ustaške zločince

Podsjetimo, u subotu u 17 sati u Bazilici srca Isusovog u Zagrebu održat će se misa zadušnica za 35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, osuđenih za ratne zločine na smrtnu kaznu i pogubljenih u rujnu 1945. godine.

Matić se, kako pišu Novosti, najprije ogradio od događaja te rekao da se o pojedinostima mise treba razgovarati s organizatorima. 

"Mi samo crkvu dajemo", rekao je Matić te odbio odgovoriti na pitanje o tome je li NDH bila zločinačka tvorevina: "Kakve to veze ima s misom?", odgovorio je protupitanjem.

Pater nije iskazao ni jasan stav o Anti Paveliću.

"Svoje mišljenje držim za sebe. Nije toliko relevantno govoriti u javnosti što ja mislim o tome. A slušajte, treba povijest ostaviti povjesničarima", rekao je, dodajući kako on nije vidio dokaze da je Ante Pavelić zločinac.

Na pitanje o pozdravu "ZDS!" odgovorio smijehom

Na pitanje o tome što misli o ustaškom pozdravu "Za dom spremni", pater Matić je najprije odgovorio smijehom pa dodao da je to bio "pozdrav za jednu opciju u epohi hrvatske povijesti".

U nastavku je i opisao tu epohu.

"To je pokušaj uspostavljanja jedne države u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ja sam se isto malo bavio poviješću, najviše crkvenom, ali naravno i svjetovnom. Ratova je bilo uvijek u povijesti, je li, i uvijek su se sklapali savezi država s onima za koje su mislili da će dobro proći.

Drugi svjetski rat u tome nije nikakva iznimka. Odnosno, ima jedna iznimka koja to sve skupa opterećuje, a to je nacistička ideologija. U tom smislu kad gledamo ideološki onda, naravno, da možemo reći da je to iznimka od ovih drugih ratova koji su se događali", rekao je te elaborirao što misli o savezu ustaša i nacista:

"A čujte, oni su mislili da je to pravo vrijeme da stvore hrvatsku državu", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.