Paveliću 2,3 milijuna, a radnicima po jedna kuna: "U stalnom smo strahu od otkaza, ugroženi su nam životi"

Foto: Pixsell, Index

UNATOČ smanjenju ukupnih prihoda u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu za 12,23 posto, Hrvatske šume su u prvih 6 mjeseci otkako je na čelu Uprave Ivan Pavelić povećale dobit za čak 112,5 posto. Podaci su to Analize poslovanja Hrvatskih šuma za 2011. i prvu polovicu 2012. godine, koju smo dobili od izvora iz Ministarstva financija.

Povećavanje dobiti ujedno znači i veće bonuse za Upravu. Tu je aferu s bonusima prvi otkrio Index prošlog tjedna kad smo u posjed dobili ugovore nove Uprave na čelu s Ivanom Pavelićem, kojeg je postavio tadašnji ministar i njegov dobar prijatelj Tihomir Jakovina.

Upravo je on Paveliću dao ugovor u kojem stoji da u slučaju ostvarivanja boljih rezultata Društva u razdoblju dok Član Uprave obnaša funkciju, za svaku poslovnu godinu (odnosno barem 80 posto poslovne godine) unutar koje je Član Uprave obnašao svoju funkciju, Društvo će mu isplatiti bruto iznos od 0,75 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009. 2010. i 2011. godini.

Međutim, astronomsko povećanje dobiti već u prvih šest mjeseci njegovog mandata rezultat su smanjivanja broja radnika, njihovih prava i povećanja norme zbog čega se dosta radnika i razboljelo. Te 2012. godine radnicima, doznajemo, nije isplaćena ni stimulacija ni božićnica.

U analizi poslovanja kojeg smo dobili tako stoji: "Razvidno je da je Društvo započelo s programom restrukturiranja što se vidi u smanjenju broja zaposlenih od 362 u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu, smanjenju naknada temeljem prava iz kolektivnog ugovora za 20.53 posto, troškova goriva za 52.06 posto, troškova reprezentacije za 49,7 posto, troškova službenih kartica ua 2.91 posto, troškove službenih putovanja za 33.42 posto, troškova ugovora o radu i autorskih ugovora za 57,4 posto, troškova student servisa za 43,91 posto te marketinških, konzultantskih i intelektualnih ugovora za 38,89 posto".

Iz ove se analize vidi da je već u startu došlo do velikog smanjenja broja radnika, a najviše su se smanjivali upravo ugovori o radu, kao i autorski ugovori te prava radnika.

>Jakovina znao za korupciju i malverzacije?

>OVAKO PLJAČKA SDP: Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

>SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna naših kuna

"Sjekači cijeli dan rade samo s motornim pilama, opada im koncentracija"

Afera Bonusi najviše je razljutila upravo postojeće radnike Hrvatskih šuma koji su Indexu poslali pismo, a navode je za Index potvrdio predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, Željko Kalauz.

U razgovoru za Index Kalauz je već ranije kazao da su ugovori s Upravom krajnje nemoralni, a sad nam je pak rekao da su radnici u Šumarijama posebno bijesni jer znaju kako se dobit pumpala i preko njihovih leđa.

Radnici koju su nam se javili kažu kako je zbog povećanja dobiti Hrvatskih šuma, ujedno povećana i njihova norma za 20 posto.

"Isti posao moramo obaviti sad u kraćem vremenu, a posljedica su ozljede na radu, invalidnost, smanjenje vrijednosti drvnih sortimenata, šumski nered i uništavanje šumskog ekosustava", stoji u pismu šumara.


Kalauz potvrđuje da postoji mogućnost da zbog povećanih normi dolazi do povećanog broja ozljeda i invalidnosti, a najviše su kaže, na udaru sjekači kojima se promijenio obim posla, zbog čega su im doslovno ugroženi životi.

"Sad sjekači rade samo s motornom pilom, preko 90 posto radnog vremena su na motornim pilama. Prije su radili i na nekim radovima gdje su se mogli odmoriti od pile pa su radili i na uzgojnim radovima. No sad cijelo radno vrijeme rade na motornim pilama, što je najteži posao i najopasniji. Dolazi do pada koncentracije, ozljeda i smrtnih slučajeva. Bilo ih je i prije, ali kao što sam rekao već sad postoji mogućnost da takvi slučajevi budu češći", kazao je Kalauz.

Osim povećane norme, radnici su se ovih godina zbog povećanja dobiti morali odricati i prava iz Kolektivnog ugovora. Samo na smanjenju godišnjeg stvorila se, kaže, ušteda od 10 milijuna kuna, a na uskrati božićnica 40 milijuna. Zapošljavaju se kažu, radnici preko agencija na minimalcu, te im se prekidaju ugovori o radu prije blagdana, da bi se ponovno angažirali poslije blagdana.

"Radnicima HŠ je radi povećanja dobiti nasilno i nezakonito prekinut kolektivni ugovor te su za 2012. i 2013. dobili 1 kunu stimulacije. U više navrata dobili su sudske sporove u kojima je uprava Hrvatskih šuma odgovorna za štetu koja ih je stajala od pet do šest milijuna kuna. U HŠ radi preko 1000 radnika manje, dok se sječiva masa iz godine u godinu povećava.

Osim toga što imamo manja primanja u konstantnom smo mobbingu i strahu od otkaza, čime se i direktno i indirektno smanjuje potrošnja 8000 obitelji, što je makroekonomski gledano pogubno, jer se samo povećanom potrošnjom može stimulirati proizvodnja i izvući državu iz recesije. Ova uprava nije samo odgovorna za uništavanje poduzeća i tih obitelji već i za produbljivanje i produživanje ekonomske krize", stoji u pismu kojeg potpisuju šumari.

"Pavelićeva Uprava sudjelovala i u pljački"

Isto je potvrdio i Kalauz, ističući kako Uprava na čelu s Pavelićem konstantno prijeti otkazima.

"Već nam je na prvom sastanku rečeno da je u Šumama oko 3000 radnika viška, te nam je često znao reći kome nije dobro neka ode iz Hrvatskih šuma", kazao je Kalauz.

Radnici su pak upozorili da se u vrijeme mandata ove Uprave smanjio prihod od prodaje drvnih sortimenata, prosječna cijena po kubiku, zbog čega su tvrde, ekološke štete neprocjenjive i vidjet će se u narednim desetljećima.

Kalauz je također potvrdio da se sječiva masa iz godine u godinu povećava, a upravo je o tome Index jučer pisao.

"U Hrvatskim šumama se, da bi se ostvarila dobit, manje troši i investira (s iznimkom 2015. godine) što je makroekonomski gledano pogubno, jer se samo povećanom potrošnjom može stimulirati proizvodnja i izvući država iz recesije. Ova Uprava nije samo odgovorna za uništavanje naših dobavljača već i za produbljivanje i produživanje ekonomske krize. Naša Uprava je odlučila da je povoljnije uplatiti 60 posto dobiti u državni proračun, nego stimulirati proizvodnju pa da se isti iznos vrati kroz porez naših dobavljača.


Također da bi se ostvarila dobit ponovno uvela tzv. "sječa na panju" koju je ukinula još Marija Terezija kao financijski i ekološki neprihvatljiv način gospodarenja, gdje se kupcu prodaje čitava sječina, a on se brine o iskorištavanju šuma.

U HŠ se da bi se ostvarila dobit prepolovio broj službenih vozila, pa terenski radnici kojima je zadatak kontrola sječe na panju ne mogu obavljati svoj posao jer tri radnika, koja moraju obići četiri terena, to sve moraju obaviti s dva vozila. U HŠ se šuma uništava jer kupcu koji siječe na panju nije u interesu da sačuva ekosustav, već da što brže i više zaradi.

HŠ su sudjelovale i u pljački poreznih obveznika kroz predstečajnu nagodbu poduzeća Spačva", sve su ovo navodi iz pisma koje su nam poslali šumari.

"Većina nas iz Hrvatskih šuma nismo uhljebi, radimo po nemogućim uvjetima"

Što se konkretno tiče predstečajne nagodbe Spačva, Kalauz kaže kako je drvna industrija Česma iz Bjelovara prodana za 39 milijuna kuna Spačvi i to u doba prije krize.

Potom je za vrijeme krize Spačva ostala dužna Hrvatskim šumama 62 milijuna kuna pa su predstečajnoj nagodbi HŠ dobile Česmu za 73 milijuna kuna.

"To je bilo nevjerojatno, znači Spačva u vrijeme dok još nije počela kriza i dok su cijene nekretnine visoke, kupuje Česmu za 39 milijuna da bi potom tu istu Česmu usred krize kad su cijene nekretnina drastično opale preuzele za 73 milijuna kuna", kazao je Kalauz.

Na kraju su radnici Hrvatskih šuma, ogorčeni nakon objave o astronomskim bonusima Uprave, poručili kako unatoč tome što se HŠ ne financiraju sredstvima poreznih obveznika, već od prihoda od prodaje drvnih sortimenata (oko 2 milijarde kuna) i ostalih djelatnosti (rasadničarstvo, lovstvo itd.), bez obzira na tu činjenicu, naglašavaju kako se radi o "javnom novcu iz prirodnog resursa kojem je vlasnik hrvatski narod i ništa vezano uz korištenje tih sredstava nije i ne može biti tajno".

"Hrvatske šume zapošljavaju radnike iz ruralnih sredina koje su upropaštene politikom gospodina Jakovine i koji zbog HŠ imaju priliku i u ovim teškim uvjetima zaraditi plaću za pristojan život. Većina radnika HŠ nisu uhljebi već proizvodni radnici koji svoju kunu zarađuju plaćanjem po posjećenom/izvučenom kubiku drvnog sortimenta, rade po svim mogućim i nemogućim vremenskim i terenskim uvjetima posao koji je trenutno najopasniji posao u RH", stoji u pismu šumara.

Kalauz je potvrdio da 5000 radnika u Hrvatskim šumama radi direktno u proizvodnji te rade, težak posao po kako su i šumari naveli, svim mogućim i nemogućim uvjetima pa tako dolazi i do kako je već prije kazao, mogućnosti ozljeđivanja i smrtnih stradavanja.

Ne odustaje od bonusa

I dok radnike užasava vijest o bonusima do kojih je tvrde, došlo preko njihovih leđa, bivši ministar Jakovina pravda se kako 2012. godine kad je potpisao ugovor s Pavelićem nije mogao znati da će on napraviti tako dobre rezultate.

Uprava je tvrdi Jakovina, dobro poslovala, ostvarila neto dobit od 383 milijuna kuna, imala 10 posto manje plaće od prošle, nije imala ugovorene otpremnine i police životnog osiguranja pa su bonusi kaže, bila moguća nagrada. Podsjetimo pritom i kako su i radnici nagrađeni, stimulacijom od jedne kune.

Iako je Jakovina pozvao kolege da povuku svoja potraživanja bonusa, Pavelić je medijima jasno dao do znanja da isto ne namjerava učiniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.