Pentagon se oglasio o ruskom lansiranju moćne rakete: "Ispravno su nas obavijestili"

Foto: Screenshot Kremlj Pool

PENTAGON je reagirao na rusku objavu da je uspješno završila probno lansiranje svoje interkontinentalne balističke rakete Sarmat.

SAD tvrdi da taj potez "nije prijetnja" za SAD i njegove saveznike, dodajući da je Rusija ispravno obavijestila Pentagon o svojim planovima.

"To nije bilo iznenađenje", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Podsjetimo, Rusija je objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat, novi dodatak svojem nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će dati za razmišljanje neprijateljima Moskve. 

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Pljesecka na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

 

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini pa svakako predstavlja ne samo demonstraciju moći Rusije nego i prijetnju Zapadu. 

Može nositi 10 tona tereta, što znači da se na njega može staviti 10 težih nuklearnih bojnih glava ili 15 lakših, a navodno ima domet od čak 18.000 kilometara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.