Peskov rekao da mu je kći živjela u "spartanskim uvjetima". Onda su ga odale fotke

Foto: X

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ismijan je zbog tvrdnje da je njegova kći živjela u "spartanskim uvjetima" tijekom boravka u Parizu. Britanski The Times piše kako je Elizaveta Peskova, slično kao i potomci brojnih drugih ruskih dužnosnika, uživala u ugodnom životu u Europi dok se Kremlj buni protiv navodno dekadentnog Zapada.

Peskov je u intervjuu poručio da njegova 25-godišnja kći "nikada nije bila mazhor". Mazhor je u Sovjetskom Savezu bio raširen naziv za djecu elite, koja svojim rođenjem automatski stječu određene privilegije, nešto kao zlatna mladež. Inače, Elizaveta u brojnim objavama na Instagramu pozira u skupoj odjeći i leti privatnim avionima.

"Sad je žena od karijere"

Peskova se preselila u Pariz sa svojom majkom, 47-godišnjom Ekaterinom Solotsinskajom, nakon što su joj se roditelji rastali, i ondje je živjela nekoliko godina prije nego što se vratila kući. Išla je u francuski internat, studirala pravo i međunarodne odnose te odrađivala staž za krajnje desnog francuskog zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu i Bruxellesu.

Putinov glasnogovornik je u razgovoru za ruski studentski televizijski kanal MGIMO 360 naveo da je Elizaveta u Parizu živjela "vrlo siromašno, u vrlo spartanskim uvjetima", ali je sada žena od karijere. 

"Jedna je stvar ako si doista mazhor, kada nemaš čemu težiti, a sasvim je druga stvar kada svaki dan trebaš svladavati probleme: gdje unajmiti malo jeftiniji smještaj, kako uštedjeti novac da si na kraju mjeseca možeš kupiti nove traperice", dodao je. 

Stan vrijedan 1.8 milijuna eura

Ljubov Sobol, suradnica zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, odgovorila je na društvenim mrežama objavivši fotografiju Peskove kako sjedi u privatnom avionu uz natpis: "Spartanski uvjeti prema patološkom lažljivcu Peskovu."

Solotsinskaja je 2016. na društvenim mrežama napisala da se preselila u novi stan na Place Victor Hugo u središtu Pariza. Istraga zaklade Navalnog za borbu protiv korupcije pokazala je da je stan vrijedan 1.8 milijuna eura kupio Sirius, francuska tvrtka koja je bila u 75-postotnom vlasništvu Solotsinskaje, a 25 posto u vlasništvu Peskova.

Na jednoj slici Peskov i njegova kći poziraju ispred hotela Le Bristol, ikone francuske elegancije. Sjedinjene Države i Europska unija sankcionirale su Peskovu, njezinog brata i maćehu prošle godine. Amerikanci su rekli kako je njih troje živjelo "luksuznim stilom života koji nije u skladu s Peskovljevom plaćom državnog službenika".