Ovo su najpoznatija zataškavanja hrvatske policije

Foto: HRT screenshot, RTL, screenshot, Hina, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, Požeška nadbiskupija

Nakon propusta u slučaju smrti 21-godišnje Mihaele Berak, koju je službenim pištoljem usmrtio 27-godišnji policajac Marko Smažil, jasno je kako je osječka policija ili jako nesposobna ili je zataškavala slučaj.

 DORH je poklopio policiju

Policija je službeno tvrdila da se radilo o pucnju iz nehaja prilikom "nemarnog rukovanja oružjem". Osječko županijsko tužiteljstvo nakon ispitivanja osumnjičenika djelo je prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva te predložilo određivanje istražnog zatvora.

Ono što cijelu priču čini skandaloznom jest beskompromisnost kojom je policija utvrdila da se radilo o pucnju iz nehaja. Na presici u petak šef kriminalističke policije Krunoslav Patača pred novinarima je rekao: "Sve činjenice koje je utvrdila policija su nepobitno i nepromjenjivo utvrđene na samom mjestu događaja."

>>Osječka policija se zakopava sve dublje

>>Ubojstvo u Osijeku je nezapamćeni skandal policije

Sat vremena nakon tih riječi kao bomba odjeknulo je priopćenje DORH-a u kojem su kazneno djelo prekvalificirali u ubojstvo.

Podsjetimo, načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske Krunoslav Patača potvrdio je na presici kako je sam policajac dojavio o smrti djevojke. Index je prije presice doznao da je prva dojava glasila da je riječ o samoubojstvu. Patača je i to indirektno potvrdio, rekavši da "prva dojava nije govorila o kaznenom djelu".

Nije ih pokolebalo što im je kolega lagao

Jasno je stoga da je, nakon što je usmrtio djevojku, policajac lagao da se sama ubila. Ponavljao je to, čini se, i na ispitivanju.

Zanimljiva je još jedna informacija do koje smo došli - policija je dojavu dobila posredstvom centra 112, a ne izravno.

Osječku policiju u njihovim zaključcima nije pokolebala činjenica da je 27-godišnji policajac lagao, prvo u dojavi centru 112, a onda i kolegama.

S obzirom na to da je policija u manje od 24 sata dovršila kriminalističko istraživanje tog događaja, opravdano je postaviti i pitanje koliko su se u tom vremenu mogle ispitati sve okolnosti koje nemaju direktne veze s onime što je policija zatekla na mjestu događaja, ali mogu biti uzrok.

Ovo nije prvi put

Treba reći da je nakon svega policija izašla s još jednim priopćenjem u kojem tvrde da su sve u vezi s ubojstvom djevojke koje su oni proglasili neopreznim rukovanjem oružjem radili "temeljito, profesionalno i nepristrano". Valja primijetiti i da su još jednom sebe pokušali zaštititi spominjanjem da je zamjenica županijskog državnog odvjetnika surađivala na očevidu.

Kako je Index već pisao, postupanje policije u ovom slučaju doista je teško nazvati ikako drugačije nego skandaloznim. U javnosti se sve glasnije postavlja pitanje je li bilo zataškavanja ili je riječ o nevjerojatnoj nesposobnosti osječke policije.

No ovakvo nešto se ne događa prvi put. Bilo je još primjera kad je ponašanje hrvatske policije upućivalo na zataškavanje. U nekim primjerima to je dokazano, u drugima nije, ali i takvih primjera vrijedi se podsjetiti jer su zaokupili hrvatsku javnost.

Dekanićev slučaj zataškavala sedmorica

Poznat je slučaj župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića. On se prije godinu dana pijan zabio u ogradu kuće i u osobni automobil u Cerni. HDZ-ov župan je nesreću pokušao skriti pa je zvao bratića da kaže da je on vozio. Nagodio se s vlasnicom kuće u čiju se ogradu i auto zabio, ali i sa službenicima koji su došli po dogovoru na mjesto nesreće.

>>HDZ-ov Dekanić je napuhao 1.44. Uskok detaljno opisao kako su ga policajci štitili

Tri policajca su uhićena uz Dekanića i još jednu osobu. Sumnja se da su fingirali tijek i okolnosti prometne nesreće koju je skrivio Dekanić kako bi župan izbjegao prekršajnu odgovornost i negativan publicitet. USKOK je detaljno opisao kako su ga policajci štitili.

Pomoćnik šefa smjene nije nesreću unio u sustav, već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom te je na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s još jednim okrivljenikom kao vođom ophodnje.

Nisu ni alkotestirali sudionike

Iako su na mjestu događaja zatekli službeno vozilo županije i župana te znajući da mjerodavni pravilnik propisuje da je u tom slučaju potrebno provesti očevid, na traženje Dekanića policajci su postupali protivno pravilniku kako bi spriječili da se točno utvrde sve okolnosti nastanka ove prometne nesreće.

Između ostaloga, nije provedeno ni alkotestiranje sudionika nesreće niti su se prikupili podaci o svjedocima. Kasnije je istraga proširena na još četiri policajca. Znači to da je ukupno sedam policajaca sudjelovalo u zataškavanju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da tu nema što reći jer USKOK provodi istragu te da zna otprilike ono što znaju i mediji. Na pitanje je li to zataškavanje išlo do načelnika Policijske uprave Božinović je naglasio da "nema zataškavanja".

"Dakle, ako je policija, ako je glavni ravnatelj poslao stručni tim, ako je stručni tim u nekoliko dana sastavio posebno izvješće i dostavio ga USKOK-u, od tog trenutka otprilike USKOK preuzima sve istražne radnje.

Prema tome, zamjenik ravnateljice USKOK-a koji vodi ovaj predmet vam je javno kazao sve razloge zbog kojih je to uzelo toliko vremena. Ja mislim da imate sve odgovore", rekao je novinarima Božinović.

Govorio je on tada i o statistici po pitanju onih koji se ogriješe o propise.

"Više puta smo javno iskomunicirali da i u policijskom sustavu ima policijskih službenika i službenica koji se ogriješe o propise, ali isto tako smo rekli da je policija institucija koja otprilike na godišnjoj razini provede nekih 500 disciplinskih postupaka protiv svojih službenika.

Oko 80 njih bude kazneno prijavljeno i jedan broj, mislim da se radi o broju od 20-ak godišnje, izgubi posao", izjavio je novinarima ministar Davor Božinović.

"Dakle, mi ne bježimo od činjenice ili mogućnosti da policija i policijski službenik može napraviti grešku, međutim, snaga sustava je upravo u tome da otkrije i sankcionira one u policijskim redovima koji se ogriješe o zakon", ističe Božinović. 

Ovo je policiji prekršaj

Javnost je bila zaokupljena i tučnjavom između MMA boraca i HGSS-ovaca na Platku krajem veljače, Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv jednog od trojice MMA boraca koji su na Platku napali HGSS-ovce te je jedan od HGSS-ovaca zadobio težu ozljedu kao posljedicu brutalnog udarca nogom u glavu.

 

>>Samo prekršaj

Međutim, nitko iz primorsko-goranske policije nije prijavio ovaj slučaj kao kazneno djelo, već su cijeli događaj okarakterizirali kao prekršaj, i to tek nakon što je slučaj završio u javnosti, koja je bila preneražena brutalnošću napada.

Snimka s nadzornih kamera otkrila je svu brutalnost ovog čina, ali i dovela u pitanje postupanje policije koja je, nakon što je prvotno prešutjela događaj, svu trojicu napadača prijavila tek za prekršajno djelo.

Tek nekoliko dana nakon curenja informacija o ovom napadu u javnost šefovi riječke policije održali su presicu na kojoj su odbili iznijeti pojedinosti tučnjave, ali su najavili da će prijaviti i pročelnika HGSS-a Marka Andrića i još jednu osobu koja se suprotstavila napadačima, što je izazvalo salve reakcija u javnosti.

Na upit zašto na službenim stranicama PU primorsko-goranske nije bilo obavijesti o ovom napadu Hari Brnad, zamjenik načelnika, kazao je tom prilikom da oni "o takvim slučajevima ne izvještavaju", što se pokazalo kao neistina s obzirom na to da se razni prekršaji i kaznena djela svakodnevno objavljuju na stranicama, kako te tako i svih drugih policijskih uprava u Hrvatskoj.

Podsjetimo, otac jednog od MMA-ovaca, Luke Abramovića, jest Dražen Abramović, utjecajni lokalni HDZ-ovac.

Kuma Gabrijele Žalac pijana naletjela autom na ženu, za policiju je to bio prekršaj

Moguće zataškavanje aktualno je bilo i u vezi s kumom nekadašnje ministrice, HDZ-ove Gabrijele Žalac. Radi se o Marijani Obradović, ministričinoj prijateljici, čijem je petom djetetu Žalac bila kuma.

>>Kuma Gabrijele Žalac pijana pregazila ženu pa pobjegla. Ne ide u zatvor

Njeno se ime nalazilo i na HDZ-ovoj listi za županijsku skupštinu Požeško-slavonske županije, koju je predvodio obiteljski nasilnik i donedavni HDZ-ovac koji je na tim izborima postao i župan - Alojz Tomašević.

Obradović je u alkoholiziranom stanju automobilom marke Volkswagen požeških registracijskih oznaka 30. prosinca 2018. godine s kolnika sletjela na nogostup i naletjela na 35-godišnju Nataliju Baričević, općinsku vijećnicu u Jakšiću.

Bliska prijateljica ministrice Žalac Marijana Obradović pobjegla je s mjesta nesreće i nije pružila pomoć stradaloj, iako su ozljede bile teške.

Zbog potresa mozga i drugih ozljeda Natalija Baričević u bolnici je provela deset dana. Prema policijskom izvješću, ministričina prijateljica u krvi je imala 1.11 promila alkohola, a prema nalazu krvi koji je na analizu poslan u Zagreb, koncentracija je bila viša: iznosila je 1.36 promila.

Policija je, iako je u svom prvotnom priopćenju najavila da će podići kaznenu prijavu, protiv ministričine kume podnijela tek prekršajnu prijavu,

DORH je poništio odluku policije koja je kumu Gabrijele Žalac prijavila samo prekršajno te je kasnije podigao i optužnicu protiv Obradović.

Policajci zataškavali prebrzu vožnju zamjenika ravnatelja policije

Poznat je i slučaj zataškavanja prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. USKOK je podigao optužnicu protiv dvojice bivših šefova zadarske prometne policije, Ivice Rumore (49) i Luzarija Kulaša (47), zbog zataškavanja prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića i nekadašnjeg načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara.

>>Dignuta optužnica: Zadarski policajci zataškavali prebrzu vožnju Ćelića i Cara

Policajci su presretačem zaustavili Ćelića dok je pokraj Zadra vozio više od 50 km/h iznad dopuštene brzine. No Ćelić nije prekršajno prijavljen dok se novinari nekoliko mjeseci kasnije nisu počeli raspitivati o slučaju

Navodeći samo inicijale optuženih, USKOK je izvijestio da se Rumoru tereti da je kao načelnik Postaje prometne policije Zadar zataškavao prebrzu Ćelićevu i Carevu vožnju iz ožujka 2019., zadržavajući izvješća o prekršajima i zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja njihovih vozila koje su snimili policijski presretači.

USKOK je precizirao da Rumora kao ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku nije poduzeo ni jednu zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja.

Uz to, dokumentaciju nije dostavio službenicima referade za prekršaje zadarske Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja sve do 8. srpnja 2019., kada je prestao obnašati dužnost načelnika zadarske prometne policije, već je prilikom primopredaje dužnosti tu dokumentaciju predao novoimenovanom načelniku Kulašu.

Optužnica Kulaša tereti da je od 8. srpnja do 23. listopada 2019. nastavio zataškavati prebrzu vožnju, zadržavajući dokumentaciju koju mu je predao Rumora. Kulaš je, precizirao je USKOK, zadržavao dokumentaciju sve do 23. listopada 2019., kada ju je, potaknut upitima medija zbog neprocesuiranja prometnih prekršaja, žurno dostavio službenici referade za prekršaje radi pokretanja prekršajnih postupaka.

Još jedan pokušaj zataškavanja u Slavoniji

Nedavno je ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet (43) odbio postupiti po nalogu policije nakon što ga je prometna patrola Policijske uprave vukovarsko-srijemske u alkoholiziranom stanju zatekla za volanom službenog automobila.

>>Šef Memorijalnog centra Domovinskog rata vozio vidno pijan, odbio alkotest

Ono što je za ovaj tekst zanimljivo jest da se sve pokušalo zataškati. Pisao je to Telegram, navodeći kako se slučaj dogodio 9. srpnja u ranim jutarnjim satima, ali i da im je informacija iz policije potvrđena tek mjesec dana kasnije.

Na Telegramov upit vukovarska policija potvrdila je, ne navodeći prezime počinitelja, da se "u 3 sata 9. srpnja, prilikom nadzora vozila i vozača u Ulici Nikole Tesle u Vukovaru, 43-godišnji vozač osobnog automobila vukovarskih registracijskih oznaka odbio podvrgnuti ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu".

Policajac prebio ženu, drugi to zataškavali

Slučaj zataškavanja dolazi i iz Karlovca. Karlovačka policijska uprava potvrdila je u veljači 2021. da su suspendirali, odnosno s posla udaljili trojicu djelatnika. Dvojicu zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti, ukratko opisano kao zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti.

>>Suspendirani policajci u Karlovcu. Jedan pretukao ženu, dvojica pokušala zataškati?

Treći je udaljen s posla jer se sumnja da je počinio težu povredu službene dužnosti, odnosno nedolično ponašanje u službi ili izvan službe, i tako teško naštetio ugledu policije. Protiv sve trojice pokrenut je postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, stoji u odgovoru iz PU karlovačke.

Inkriminirani policijski kriminalistički inspektor je istukao i ozlijedio jednu žensku osobu, a druga dvojica njemu nadređenih to su pokušali zataškati, doznaje Jutarnji.