Pijavica uništila imanje, mrtve životinje leže na tlu. Gazda u suzama: Katastrofa

Upozoravamo da su fotografije uznemirujuće! Foto: Bjelovar.live

Vrijedni članovi obitelji Merc iz Nove Pisanice, koji se bave stočarstvom i i isključivo od toga žive, danas proživljavaju možda i svoje najgore trenutke. 

Njima je strašna pijavica u srijedu u poslijepodnevnim satima pričinila veliku materijalnu štetu. 

Snažan vjetar otpuhao je krovište i porušio velik dio štale te uništio cijelo izmuzište i kompletnu aparaturu. 

”Sin i ja smo ubrzo trebali biti na mužnji”

"Katastrofa. Nema druge riječi kojom bih opisao što nam se dogodilo", kroz suze je kazao Stevo Merc, vlasnik imanja i štale u kojoj se u trenutku nevremena zateklo 200 ovaca. 

"Sin i ja smo ubrzo nakon nevremena trebali biti na mužnji. Sva sreća da se ondje nismo zatekli jer ne bismo dobro završili. Vjetar je raznio krov i cijelu štalu. Uzgajamo mliječne ovce, koje su izrazito osjetljive. Neke od njih su stradale, a sigurno će još neke preminuti, što od velikog šoka, što od ozljeda. Postoji mogućnost da neće davati mlijeko. Inače smo dnevno dobivali od 150 do 200 litara mlijeka. Upravo sada je mužnja u tijeku jer jučer nismo uspjeli radi svega. Možda ćemo dobiti 100 litara", kazao je Merc za Regionalni portal Bjelovar.live.

Podigli kredite da mogu raditi

Ako se smanji količina mlijeka, smanjuju se i prihodi kućanstva, a to za obitelj Merc nije opcija jer im je stočarstvo primaran posao. 

Ujedno, tu su i krediti koje treba servisirati. 

"Sin je na mjeri za mlade podigao kredit u iznosu od 50 tisuća eura i većina je uložena u štalu i ovce, dok sam ja podigao kredit HAMAG-a u iznosu od 50 tisuća eura", kazao je Merc, koji se ovim putem zahvaljuje svima koji su im priskočili u pomoć. 

”Dragi prijatelji su nam još jučer odmah priskočili upomoć”

Njegov sin Vedran Merc također ne može vjerovati kakva je nesreća zadesila njegovu obitelj. 

"Nemamo ništa osigurano od objekata i vidjet ćemo kako ćemo dalje. Teško mi je sada procijeniti kolika je šteta. Dragi prijatelji su nam još jučer odmah priskočili upomoć. Na tome im neizmjerna hvala", kazao je mladi gazda Vedran za Bjelovar.live.

Načelnik: Nećemo dopustiti da ova vrijedna obitelj i farma propadnu

Fredi Pali, načelnik Općina Velika Pisanica, kaže da će pomoći obitelji koju je zadesila velika nevolja i obećao pomoć. 

"Nažalost, svjedočimo čudnovatim vremenima i neprilikama. Ovo je jedan izolirani slučaj. Pijavica je doslovno došla u ovo dvorište i napravila čudo. Općina će financijski pomoći koliko god će biti u mogućnosti. Znamo ovu vrijednu obitelj, znamo da su i djeca ostala raditi na obiteljskom gospodarstvu, što je danas zaista rijedak primjer. Obavijestio sam župana, krenuli smo i prema resornom ministarstvu kako bi se pomoglo u ovakvim slučajevima. Ovo su nepredvidive situacije, no dogodilo se. U svakom slučaju nećemo dopustiti da ova vrijedna obitelj i farma propadnu", poručio je načelnik Pali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.