Pilot projekt nadzora: Prvom osuđeniku stavljena elektronička narukvica

Foto: 123rf

STAVLJANJEM prve osobe pod elektronički nadzor u petak je službeno započeo pilot-projekt elektroničkog nadzora osoba kojima je određen istražni zatvor u domu ili su osuđenici na uvjetnom otpustu, izvijestilo je u petak Ministarstvo pravosuđa. Projekt vrijedan 150 tisuća eura financira Europska unija kroz Prijelazni instrument pomoći za podršku daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Hrvatskoj.


Zakon omogućuje da pod elektroničkim nadzorom mogu biti osobe kojima je određen istražni zatvor u domu kao i osuđenici na uvjetnom otpustu.

Elektronički nadzor izvršava se pomoću uređaja instaliranog u domu nadzirane osobe te elektronskih narukvica. Narukvica koju osoba pod nadzorom nosi na gležnju vrlo je lagana, nije štetna za zdravlje, vodootporna je i ne ometa svakodnevne aktivnosti, napominje Ministarstvo.

Pilot projekt s 20 osoba traje 100 dana

U slučaju da osoba pod nadzorom pokuša manipulirati uređajima za nadzor ili prekrši neka druga pravila o tome će u realnom vremenu biti obaviješten nadzorni centar Sektora za probaciju u kojemu svakodnevno rade posebno obučeni probacijski službenici.

Pilot projekt 20 osoba na području Zagreba i Zagrebačke županije i traje 100 dana, počevši od stavljanja prve osobe pod elektronički nadzor.

Kao priprema za provođenje pilot-projekta poduzete su brojne analize uključujući i analizu „Cost-benefit“ koju su u suradnji s djelatnicima Ministarstva pravosuđa izradili strani stručnjaci, a koja je pokazala da jedan dan zatvora po osobi košta 400 kuna, a jedan dan elektroničkog nadzora sto kuna.

Oprema već testirana


Opremu za nadzor prije početka projekta testirali su na sebi djelatnici Sektora za probaciju. Na djelatnicima Sektora za probaciju također će bit će testirano i korištenje opreme za elektronički nazor putem GPS signala te uređaji za prepoznavanje glasa.

Prije početka projekta osnovana je radna skupina predstavnika Ministarstva pravosuđa, MUP-a, Državnog odvjetništva i županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Goric, koja je izradila protokol o suradnji na izvršavanju elektroničkog nadzora tijekom pilot-projekta.

Primjena elektroničkog nadzora u Europi započela je početkom 1990-tih, a danas ga koristi većina država članica EU u različitim fazama kaznenog postupka.

Krovna organizacija probacija u Europi (CEP) organizira od 1998. konferencije o elektroničkom nadzoru, a domaćin 11. konferencije u proljeće 2018. bit će Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.