Pipkao curice, davao novac za seks... Ovo su najpoznatiji hrvatski popovi pedofili

Foto: Profimedia, Epa, screenshot Youtube

OPĆINSKI sud u Splitu potvrdio je da je splitski fratar Gracijan Gašperov 1997. godine spolno zlostavljao 15-godišnjaka.

Mora žrtvi isplatiti 90 tisuća kuna

Gašperov je bivši član Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Gašperov, koji je odlukom pape Franje krajem srpnja 2018. izbačen iz crkvenih redova zbog pedofilije, morat će žrtvi isplatiti 90 tisuća kuna odštete. Uz to računaju se i kamate od 2018. godine, a morat će žrtvi podmiriti i 12 tisuća kuna sudskih troškova, piše Slobodna Dalmacija.

>>Splitski fratar 1997. zlostavljao 15-godišnjaka. Sad mu mora platiti 90 tisuća kuna

Ova je presuda zasad nepravomoćna, no važna je jer je sud na osnovu iskaza žrtve, kombiniranog psihijatrijsko-psihološkog vještačenja te svjedočenja fra Ambroza, Gracijanovog subrata iz reda kojem se žrtva povjerila, zaključio da je istina da je tada 15-godišnjeg mladića iz Splita Gracijan spolno zlostavljao u sakristiji samostana sv. Frane.

Sam fratar na sudu je tvrdio da nikad žrtvu nije vidio, da ništa nije istina i da nikoga nikad nije zlostavljao. Kazao je da ako je pogreška nekog zagrliti, onda je on i pogriješio, no smatra da nije bilo nikakve zle namjere u tome što je nekog zagrlio. 

Je li kazna preblaga?

Nije želio pojasniti zašto je tražio razrješenje iz reda te je ponovio da nikog nije zlostavljao i da se ne sjeća da je imao seksualne kontakte s osobama koje su ga prijavile.

Iz ovog slučaja nameću se dvije osnovne teze koje govore o problematici pedofilije u Crkvi. Jedna je oko visine same kazne. Žrtva je rekla da je razina njezine boli procijenjena na razini klevete. Druga se tiče Crkve, koja obično ovakve slučajeve zataškava umjesto da se obračuna s njima.

Sutkinja splitskog Općinskog suda Julijana Ponoš u presudi je navela i da, s obzirom na to da je vrh reda još u prosincu 2017. godine obaviješten o "neprimjerenom ponašanju" fra Gracijana prema nekoliko osoba, a da je nadležno ŽDO o tome službeno obaviješteno tek u travnju 2018. godine, stječe se dojam da je Provincija znala za ponašanje svog fratra godinama prije nego što su o tome obavijestili Nadbiskupiju splitsko-makarsku.

Slučaj popa pedofila završio na špici kultnog filma

Podsjetimo se i ostalih slučajeva pedofilije među katoličkim svećenstvom u Hrvatskoj.

Najpoznatiji je primjer svećenika Drage Ljubičića, župnika i vjeroučitelja iz Banjola na otoku Rabu, koji je u prosincu 2007. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima, a tu je presudu potvrdio i Županijski sud u Rijeci dvije godine kasnije.

Ljubičić je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka u dobi od 8 do 11 godina u prostorijama Župne crkve Svete Lucije u Banjolu i područne osnovne škole u razdoblju između rujna 2003. i svibnja 2007. godine. Iz zatvora je izašao 2012. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Krčka biskupija, pod čiju nadležnost spada župa Banjol, nakon izbijanja afere je odredila da Ljubičić više ne može obavljati službu župnika dok traje sudska istraga.

>> Svećenik pedofil već godinama drži mise, krčki biskup u tome ne vidi problem

Nakon izlaska iz pritvora biskupija ga je smjestila u dom za umirovljene svećenike na Krku, kamo se vratio nakon što je odslužio zatvorsku kaznu. Iako je službeno umirovljen, često je uz biskupe sudjelovao i u misnim slavljima drugih župa, zaređivanju svećenika, na plenarnim sastancima krčkoga klera, skupovima za obitelj, raznim obljetnicama, komemoracijama i hodočašćima u druge države.

>> U "Spotlightu" nominiranom za pet Oscara spominje se i slučaj svećenika pedofila s Raba

U čuvenom filmu Spotlight, biografskoj drami Toma McCarthyja o novinarima The Boston Globea koji su 2001. razotkrili skandal u bostonskoj biskupiji vezan za dugogodišnje seksualno zlostavljanje djece i zataškavanje moćnika i Crkve, spominje se i svećenik pedofil s otoka Raba.

Čuček - prvi pop pedofil ikad osuđen u Hrvatskoj

Prvi svećenik u Hrvatskoj osuđen za pedofiliju bio je župnik iz zagrebačkih Šestina Ivan Čuček. On je pipkao djevojčice u petom i šestom razredu kojima je na zamjeni predavao vjeronauk.

Nepravomoćnom presudom 2003. župnik Čuček osuđen je na godinu i devet mjeseci zatvora zbog 13 slučajeva bludničenja nad djevojčicama i zadovoljavanja pohote. Županijski sud, međutim, preinačio je kaznu u uvjetnu, pa je Čuček osuđen na godinu i šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a jedno od obrazloženja uvjetne kazne bilo je to da više nije u kontaktu s djecom. 

Nakon što mu je prošla uvjetna kazna, 2008. prebačen je u crkvu na Dolcu, gdje je služio misu i - pripremao djecu za krizmu.

Nedjeljko Ivanov - zlostavljao dječake na ispovijedi

Jedan od najpoznatijih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi u Hrvatskoj je onaj svećenika Nedjeljka Ivanova iz Bibinja, koji je zlostavljao dječake na ispovijedi. On je tražio od njih da mu pokažu spolovilo i pričaju o masturbaciji, a za to vrijeme bi mu morali sjediti u krilu i držao im je ruku na spolovilu. Prema dostupnim informacijama, zlostavljao je preko stotinu dječaka.

Protiv njega nisu pokrenuti kazneni i sudski postupci jer su kaznena djela otišla u zastaru.

>> Crkva priznala: Don Nedjeljko Ivanov je pedofil!

Josip Lisica bio je žrtva ovog svećenika iz Bibinja te je 20-ak godina nakon toga javno pred TV kamerama otkrio što mu se dogodilo. Zahvaljujući hrabrosti Josipa Lisice i ostalih žrtava, Ivanov je postao prvi svećenik koji je prema crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju, ali nije izbačen iz crkvenih redova.

"Uglavnom se pričalo samo o seksu, pitao me što doživljavam kada masturbiram, koliko sjemena izlazi, mala ili velika žličica, zatim je govorio da žene nas muškarce navode na zlo i blud te da nisu dobre. Jednom prilikom se toliko uzbudio dok je pričao o tome da je tražio od mene da se skinem da vidi rastu li moji organi normalno", otkrio je Lisica.  Nedjeljko Ivanov umro je 2019. godine. 

Ante Madunić davao novac za seks

Svećenik iz Imotske krajine Ante Madunić osuđen je 2012. na Općinskom sudu u Splitu zbog spolnog odnosa zlouporabom položaja. Svećenik je tinejdžericama, svojim župljankama, slao tisuće lascivnih SMS poruka i davao novac za seks.

>> Pohotni fratar Ante Madunić preminuo čekajući ponovno suđenje za seks s maloljetnicama

Nepravomoćno je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. Županijski sud u Splitu je slučaj vratio na ponovljeno suđenje, no Madunić je prije toga preminuo.

Mladen Kožina s interneta skidao fotografije gole djece

Župnik Mladen Kožina iz župe Presvetog Srca Isusova, koja se nalazi u sklopu bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom.

Bio je optužen da je s interneta skidao fotografije obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, a uhićen je u listopadu 2011. u sklopu velike antipedofilske akcije kodnog naziva "Oliver", koju je pokrenuo britanski Scotland Yard.

>> Svećenik kojem su našli 3000 snimaka gole djece krenuo na izdržavanje zatvorske kazne

Kožina je nakon uhićenja pušten da se brani sa slobode. Priznao je djelo i pokajao se, a uz zatvorsku kaznu sankcionirala ga je i Crkva.

Teolog Milas za Index: Nedopustivo je da Crkva reagira tek kad je javnost prisili

Popričali smo oko ove teme s teologom Daliborom Milasom, inače bivšim franjevcem. Spomenuli smo da Crkva ovakve slučajeve često zataškava.

"Pedofilija je jedan negativan fenomen koji zahtijeva intenzivno suočavanje sa svim slučajevima te odvažno i beskompromisno djelovanje. Jednoj instituciji, koja sebi ponekad umišlja da predstavlja Boga na zemlji, ne priliči da u takvim situacijama reagira tek nakon što je javnost na to prisili, čemu smo mogli svjedočiti i u Hrvatskoj.

U mnogim su slučajevima prve reakcije redovito bile premještanje zločinca što dalje od mjesta zločina, šutnja i ignoriranje, pa čak i diskreditiranje samih žrtava. No to se događa kada se biskupi i crkveni poglavari više bave glancanjem vlastitih karijera i očuvanjem dobrog glasa nego brigom ne samo za duševni nego i za tjelesni mir povjerenih im vjernika", govori Milas.

"Institucionalizirali su grijeh sebi u korist"

Kaže i da je bespredmetno u ovakvim slučajevima govoriti o nekakvoj kazni.

"Mislim da je riječ o činu za koji u našim zemaljskim okvirima ne postoji primjerena kazna.  Lišeni društvene odgovornosti i bez straha pred zakonom, seksualni predatori ogrnuti svećeničkim talarom institucionalizirali su grijeh sebi u korist, a drugima na sramotu. Iskoristili su karizmu i autoritet kako bi na najogavniji mogući način zloupotrijebili tuđu ranjivost i povjerenje", kaže.

Koliko je pedofilije u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj?

"Prema podacima iz Ministarstva pravosuđa, u Hrvatskoj trenutno imamo 1626 evidentiranih počinitelja, od kojih su 1592 muškarca i 34 žene. Od 1592 osuđena muškarca, šestorica su katolički svećenici.

No nezgodno je baratati brojevima. Vjerojatno ima i onih koji nisu prijavljeni i procesuirani, ali to je ona siva zona o kojoj nema konkretnih podataka. Da je i samo jedan slučaj, previše je", rekao je Milas.

"Crkva sada ispašta zbog strašnih grijeha iz prošlosti"

Pitamo ga zna li on za slučajeve koji su javnosti manje poznati, a bilo bi ih vrijedno istaknuti.

"Poznat mi je nažalost jedan primjer o kojem zbog ispovjedne tajne ne smijem govoriti, gdje su punoljetne djevojke smogle hrabrosti i prijavile pedofila policiji i crkvenim institucijama. Za razliku od crkvenih institucija, koje su slučaj automatski proslijedile u Vatikan, policija je ismijala djevojke. Navodni pedofil je ubrzo nakon toga preminuo od starosti", govori on.

Vratili smo se na temu Crkve i zataškavanja slučajeva.

"Da odmah naglasim: do zaokreta je na svu sreću već došlo, ali bojim se – prekasno. Crkva sada ispašta zbog strašnih grijeha iz prošlosti kada nije bilo nikakve kontrole. Katolička crkva je sada uvela toliko regulativa da je de facto nemoguće da netko, ako ima takve bolesne sklonosti, bilo što pokuša s djecom i mladima.

No doista se bojim da je u nekim dijelovima svijeta do zaokreta došlo prekasno. Imidž Crkve i svećenika u javnosti je nažalost nepovratno izgubljen, unatoč tome što velika većina svećenika nema s ovim ništa. Izravnu krivicu i odgovornost snose sami zločinci i njihovi poglavari koji su saznali za to, a propustili reagirati", govori on.

"Neki katolici i dan-danas zatvaraju oči pred problemom"

Zločine pedofilije u crkvenim redovima potrebno je ne samo zakonski procesuirati nego i teološki dekonstruirati i pronaći prave uzroke. Papa Franjo je u jednoj svojoj propovijedi ljetos jedan od razloga ove krize pronašao u eklatantnom klerikalizmu, kojem su vlastita taština, dobar glas i zaštita zločinaca i kriminalaca iz vlastitih redova važniji od iskorištenih žrtava.

Birokratska i samodopadna struktura je jedan relikt apsolutizma koji se konstantno odbija suočiti s vlastitim pogreškama i grijesima.

Još su veći problem svi oni katolici koji i dan-danas zatvaraju oči pred ovim problemom i u svemu vide napad na Katoličku crkvu od sotonista, masona ili komunista. Činjenica je nažalost da su Crkvi više štete i zla nanijeli pedofili nego svi ovi prethodno navedeni zajedno", kazao je Milas.