Pitali smo HZZO uvode li doplatu na skoro sve inzuline, evo što kažu

Foto: Duško Jaramaz, nainzulinu.com

“EMA ima dijabetes tip 1, a tek su joj četiri godine. Ona je ovisna o INZULINU do kraja svoga života. Inzulin za nju nije lijek, za nju je to ŽIVOT. Poštovani, pišem vam u ime Eme, molim vas, nemojte njen život početi naplaćivati, nemojte joj to zlo pripremiti. To nije ljudski, i vi ste odgovorni.

Znate li što je to dijabetes tip 1? Znate li kroz što dijete od 4 godine svakodnevno prolazi? Njena gušterača više ne proizvodi hormon inzulin stoga ona MORA dobiti inzulin svaki dan minimalno šest puta, inače umire. Znate li koliko su hrabra ta djeca kad ih se bode? Gospodo, prekinite s ludošću uvođenja nadoplate na inzulin. Molimo vas, nemojte nas dodatno iscrpljivati jer smo ovako pod konstantnim stresom…Poštovani, dirnuli ste u najranjiviji dio društva, kako vas nije sram”.

“Od 2012. bolujem od diabetes mellitus tip 1. Trenutno uzimam dvije vrste inzulina Tujeo 1.5 ml i Humalog kvik pen 3 ml . Nezaposlen sam već 4 godine te supruga već 2 godine, a imamo malo dijete od 16 mjeseci. Molim vas da mi objasnite kako ću ja svaki mjesec nadoplaćivati preko 100 kn mjesečno za svoje lijekove, a kao što sam naveo ne radimo ni supruga ni ja ? Recite mi kada ste donosili ove odluke da li ste se pitali kako će to bolesnici platiti? Jako dobro znate da mi dijabetičari ne možemo raditi neke teže poslove tipa građevina itd., a za bilo koji drugi posao koji bi bio pogodniji nama dijabetičarima trebamo ( nažalost ) biti politički podobni! Ali kao što zaključujete svi nismo takvi! Pa sada na kraju molim vas objasnite mi na koji način da ja doplatim te inzuline ? Da li ste računali na komplikacije koje nastaju previsokim šećerom u krvi ? Zar ne bi bilo bolje sjetiti se poslovice : Bolje spriječiti nego liječiti ? Vi će te ovim potezom tjerati da mi dijabetičari ili gladujemo ili umiremo od previsoka šećera u krvi jer nećemo si moći priuštiti dodatno plaćanje inzulina! Gospodo, molim vas još jedan put preispitajte prije svega svoju savjest prije nego što ova odluka postane konačna i službena jer za neke od nas bi mogla biti i kobna!”
“Javljam se uime svih hrvatskih dijabetičara. Poslao sam pismo ministarstvu u kojemu se žalim na nadoplatu inzulina. Molim Vas, objavite članak uime svih nas da se ta nadoplata spriječi jer nas ovi iz HZZO-a očito svjesno žele ubiti. Zahvaljujem”.

Gore navedena pisma dio su reakcija na tekst "Doplatite ili umrite": HZZO uvodi doplatu na skoro sve inzuline? koji je Index jučer prenio s portala nainzulinu.com.

Podsjetimo, Index je prenio vijest kako je na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a, održanoj 27. studenog 2018. godine, donesena Odluka o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine. Na popisu lijekova našli su se i inzulini, a Davor Skeledžija, urednik portala naInzulinu.com izračunao je kako će gotovo svi inzulini ići na doplatu. Tvrdi kako su cijene koje HZZO nudi za lijekove niže od dosadašnjih te da će pacijenti u budućnosti morati platiti razliku. 

HZZO se ograđuje od optužbi

Danas nam je stigao i odgovor od HZZO-a koji tvrdi kako je postupak još uvijek u tijeku.

“Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) je donijelo odluku o početku provođenja Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, te o utvrđivanju referentnih skupina s cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept”, stoji u odgovoru koji potpisuje Nenad Korkut te dalje objašnjava:

“Ako se neki postupak priprema ili je u tijeku, HZZO ga ne može komentirati dok nije završen. Da bi se nekom lijeku, a ne samo inzulinima ‘uvela’ doplata, postoji cijela procedura postupanja. Za inzuline, koji su već na listi lijekova HZZO-a, Upravno vijeće nije donijelo takvu odluku. Cijene lijekova koje su važeće objavljene su javno na web stranicama HZZO-a”.

Prema dodatnom objašnjenju koje smo dobili od liječnika, koji je želio ostati anoniman, svi lijekovi, ne samo inzulini, koji se nalaze na popisu za referenciranje cijena, odnosno njihovo ujednačavanje, su generički istovjetni lijekovi. Referenciranjem HZZO nudi cijenu za pojedini lijek koja se formira prema dostupnosti i ponudi različitih farmaceutskih kompanija. Nakon postupka referenciranja, na A listi, odnosno listi lijekova koje u potpunosti financira HZZO, naći će se tako sve vrste lijekova onih farmaceutskih kompanija koje pristaju na ponuđenu cijenu. To znači da će svaka vrsta lijeka biti na A listi, odnosno besplatna, samo je moguće kako će biti riječ o nekom drugom proizvođaču, odnosno onom koji pristane na ponudu HZZO-a. Oni proizvođači koji ne pristanu na cijenu koju je ponudio HZZO, idu na B listu. Razliku u cijeni onda pacijent plaća farmaceutskim kompanijama.

Komentar smo zatražili i od Drage Prgometa, predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a, koji nam je odgovorio kako je siguran da su svi inzulini dostupni.

"Ako stigne neka primjedba, mi ćemo to razmotriti", rekao je kratko Prgomet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.