Pitali smo Jasnu Omejec kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: FaH

JASNA Omejec rođena je 1962. godine. Diplomirala je pravo u Osijeku 1985., a doktorirala u Zagrebu 1994.

Bila je sutkinja Ustavnog suda od 1999. godine te njegova predsjednica od 2008. do 2016. godine.

Sada je profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

“Već godinama, ustrajno, iz jedne u drugu knjigu, u suživotu sam s likovima poput Dr. Kay Scarpette (Patricia Cornwell), Harryja Boscha (Michael Connelly), Harryja Holea (Jo Nesbo), Lisbeth Salander (Stieg Larsson & David Lagercrantz) i Jacka Reachera (Lee Child). Zaljubljena sam u te serijale. Tu su i Joseph Kennon i Martin Cruz Smith … Općenito, velik sam ljubitelj krimića u kojima ispod fabule otkrivam društvenu stvarnost i vrijednosne stavove autora, slagala se s njima ili ne. Ipak, to drago štivo sigurno nije formiralo moju osobu. Izdvajam pet naslova koji su utjecali na moj profesionalni put i na to da prihvatim određene vrijednosti kao dio svoga identiteta, tamo negdje prije 45 godina naovamo”, kaže Omejec za Index o svom izboru.

Kiklop - Ranko Marinković

Ni sama ne znam koliko sam puta pročitala Kiklopa. Petnaestak, sigurno. I svaki put – nešto novo. Neka nova dimenzija koju u prethodnim čitanjima nisam zapazila ili nisam uspjela do kraja artikulirati. Kakav opis društvenog raspadanja, nesnalaženja i potpune dezorijentacije pred nadolazećim Neizvjesnim! I još mnogo toga na tim neponovljivim stranicama najboljeg hrvatskog romana svih vremena. Barem za mene.

Mladi lavovi - Irwin Shaw

Ne znam zbog čega se to dogodilo, ali je autor uspio da lik njemačkog vojnika Christiana ostane duboko urezan u mom sjećanju, do stupnja da sam preko njega i nesvjesno spoznala razarajuće posljedice nacizma (općenito, bilo kojeg totalitarizma) na pojedinca. Improvizirat ću riječi samog Showa: lik Christiana nam govori da čovjek može započeti kao pristojna, inteligentna osoba koja razumije značenje onoga što se događa (što su sigurno bili mnogobrojni Nijemci i u najvećim danima nacizma) i pretvoriti se u bestijaliziranu spodobu, gotovo ispražnjenu od čovječnosti, gotovo izgubljenog instinkta čak i za preživljavanje, kao što se to konačno i dogodilo Nijemcima zbog toga što su vjerovali u lažnu stvar, koja se širila i širila i na kraju ih u potpunosti uništila.

Papillon - Henri Charrière

Nevjerojatna priča o pojedincu koji je pobijedio nezamislivo okrutni državni penalni sustav, utemeljen na samovolji onih koji su ga održavali, a koji je nedužnu osobu osudio na doživotni zatvor. Jedinstvena priča o osobi koja je jednostavno odbila prihvatiti vlastitu sudbinu, o iskonskoj žudnji za preživljavanjem, o fascinirajućoj ustrajnosti pojedinca da učini sve, ama baš sve za vlastitu slobodu. Gutala sam taj roman, više puta.

Moj slučaj - Vlado Gotovac

"Gotovčev slučaj“ neizmjerno je vrijedna zbirka eseja koji zajedno čine autobiografsku priču o dosljednosti pojedinca da ostane svoj braneći pravo na različitost, o strasti pisca za istinom zbog koje žrtvuje vlastitu slobodu, o istinskom domoljublju koje je sam Gotovac najbolje opisao oblikujući ga u pitanje: „Hrvatska da, ali kakva?“ Vlado, puno ti dugujemo.  

Sto godina samoće - Gabriel García Márquez

Jako iscrpljujuće djelo koje, usprkos tome, privlači kao magnet. Tijekom čitanja, stalno prisutni osjećaj: previše likova u razdobljima koja se miješaju, previše nestvarnog, previše čudesnog, previše legendi, previše anegdota, ali i previše tmurne i mračne povijesti u pozadini, previše preteških osjećaja, osobito osamljenosti. Memljivost na sve strane. Priznajem, trebalo mi je još jedno čitanje da bih osjetila ono pravo! A onda, koje prosvjetljenje! Preko te knjige sam spoznala da smo u osnovi svi mi zarobljenici povijesti koja se – ponavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.