Pitali smo Karamarka o montaži s Fejsa: "Na stranu antifašizam, Tito je bio zločinac"

Foto: FAH/Facebook Tomislav Karamarko/Index

TOMISLAV Karamarko, nekadašnji šef HDZ-a, uzburkao je društvene mreže jučerašnjom objavom na Facebooku u kojoj proziva predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da se u europskoj zajednici ne provodi Rezolucija Europskog parlamenta iz 2019. godine.

Zanimalo nas je što to točno Karamarku smeta i zašto se protivi nazivima javnih mjesta po Titu. Kaže da ga je zasmetao nedavni članak o javnim mjestima u Hrvatskoj koja nose ime Josipa Broza Tita, a ima ih 26. Karamarko, koji je po struci povjesničar, smatra da je i jugoslavenski komunizam bio dio totalitarnog sustava dvadesetog stoljeća te da ga se treba tretirati jednako kao i ostale. 

"Slobodna Dalmacija je ponosno neki dan objavila koliko sve trgova, ulica, parkova i aleja ponosno nosi ime Josipa Broza Tita. Ja sam se odmah sjetio Rezolucije Europskog parlamenta iz 2019., koja izjednačava komunistički sustav s nacističkim.

S nacističkim smo riješili i tu nemamo problema, ali ovakvi recidivi iz ostavštine komunističkog režima jednostavno nisu dopustivi. Europska unija je izglasala takvu rezoluciju i onda se ne brine je li ona primijenjena na području cijele europske zajednice. To je bio povod za ovako jednu, rekao bih provokativnu objavu na Facebooku", kazao nam je Karamarko.

Proziva Ursulu von der Leyen

Upitali smo koji bi bio njegov prijedlog za zamjene tih imena, na što nam je rekao da bi se on distancirao od svih totalitarističkih vladara prošlog stoljeća, među kojima je prema njegovom mišljenju i Josip Broz Tito.

"Jednostavno - Josip Broz Tito je zločinac. Pustimo priče o antifašizmu. I Staljin je bio antifašist, ali je bio i zločinac. Uvijek sam bio na toj političkoj platformi da svaki totalitarizam nosi svoje žrtve i da suvremeni politički diskurs mora biti distanciran od bilo kakvog totalitarizma. Komunistički totalitarizam je zlo.

Ja sam za distancu i od Hitlera i Staljina, i od Tita i od Pavelića. Sad odjedanput u mojoj voljenoj domovini, nakon izglasavanja jedne ovakve rezolucije EU, mi se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo. Von der Leyen je nekakva predsjednica naše zajedničke vlade i njezina je zadaća da implementira sve donesene odluke", kaže nam Karamarko.

"Tu je pitanje i mentalnog sklopa i atmosfere koja vlada u Hrvatskoj, a to je neujednačena dioptrija pri pogledu na totalitarizme. Svi su totalitarizmi zlo dvadesetog stoljeća", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.