Pitali smo poslodavce što misle o plaćanju toplog obroka i vrtića radnicima

Foto: Pixsell/Danijel Berković

POČETKOM rujna na snagu su stupile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak koje poslodavcima omogućuju da radnicima neoporezivo isplate određene beneficije poput troškova vrtića ili prehrane. S obzirom na manjak radne snage u gotovo svim sektorima i pritisak na rast plaća, mnogi će poslodavci vjerojatno iskoristiti ove mogućnosti.

Izvoznici softvera: Ovo je nepotrebno kompliciranje, bolje da su svima smanjili porez

Najveći nedostatak radnika, ali i najveće plaće imaju u IT sektoru pa smo upitali članove udruženja CISEx - Hrvatski nezavisni izvoznici softvera koje okuplja oko 250 tvrtki s više od šest tisuća zaposlenih, kakav je njihov stav o ovim izmjenama. 

“Poslodavci u RH su, nažalost, došli u situaciju da ih vesele i mrvice jer ključnih reformi nema.

CISEx je godinama predlagao flat rate model oporezivanja dohotka, pa čak i ukidanje poreza na dohodak po uzoru na Rumunjsku, smanjenje doprinosa i poreza. Dakle, jednostavne i ujedno najefikasnije modele poreznog rasterećenja.

Svjesni da se to neće dogoditi možda ni u ovom stoljeću, sami smo tražili da bar dozvole neoporezive ‘perkove’ zaposlenicima poput hrane, pića, team building troškova, plaćanja vrtića za djecu, plaćanja smještaja radnicima, neoporezivog davanja udjela i opcija u tvrtkama i slično. Ovim izmjenama, kao i onim zadnjim, dio toga se ostvaruje i vjerujemo da će poslodavci u IT sektoru to koristiti u velikoj mjeri", navode u CISEx-u.

"Trošak poslodavcima nije se smanjio ni u kojem segmentu"

"No ne treba zaboraviti da ovakvim načinom 'rasterećenja rada' u biti nismo rasteretili poslodavce ni najmanje jer se suštinski ovim izmjenama trošak poslodavcima nije smanjio ni u kojem segmentu. Poslodavci su ovime dobili mogućnost da uvedu dodatne troškove i plaćaju radnicima ove nove neoporezive isplate. Većina poslodavaca do sada nije plaćala vrtiće, smještaj i obrok jer je bilo oporezivo kao plaća pa je to naprosto bilo preskupo.

Također, ovime povećavamo administraciju i birokraciju, a time i troškove poslovanja. Svaki ovaj neoporezivi primitak zahtijeva dokumentiranu računovodstvenu evidenciju i JOPPD izvještaj.

U nedostatku značajnog rasterećenja poreza i doprinosa i pojednostavljenja poreznog sustava, u IT sektoru će i ovo nešto značiti, no dugoročno neće biti dovoljno”, kažu iz CISEx-a.

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske: Trebali su svima smanjiti porez na 18 posto

Vesna Varšava ispred Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske kaže da su neke mjere zakomplicirane postavljanjem dodatnih uvjeta i smatraju da bi bilo bolje da se jednostavno svim radnicima smanjio porez na dohodak.

“Svakako je pohvalna mogućnost dodatne isplate neoporezivih primitaka, no pitanje je koliko će poslodavaca u konačnici biti u mogućnosti isplaćivati iste.

Pretpostavljam da će samozaposleni poduzetnici u najvećoj mjeri koristiti ove mjere te dio poslodavaca koji su i do sada isplaćivali primjerice topli obrok, samo će im sada to biti znatno povoljnije, dok će mali poduzetnici rjeđe koristiti navedene mjere", navodi Varšava.

"Bolje da se išlo na samo rasterećenje plaća"

"Dodatno se zakompliciralo i postavljenjem uvjeta i izjava radnika pa tako troškove smještaja poslodavac može isplatiti samo ako je radnik podstanar, dok radnik koji ima stan za koji plaća kredit banci nije obuhvaćen ovom mjerom.

IPRH smatra da bi bilo bolje da se išlo na samo rasterećenje plaće - doprinosa na i iz plaće te smanjenje poreza na dohodak za sve s 24% na 18% umjesto olakšica za mlade do 25 odnosno do 30 godina starosti”, kaže Varšava.

Hrvatska udruga poslodavaca: Dobro je da su naši prijedlozi uvaženi

Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, kaže da je zadovoljan što su neki od njihovih zahtjeva uvaženi te da su mnogi poslodavci i do sada plaćali dobar dio tih beneficija, koje su do sada bile nepotrebno porezno opterećene.

“HUP je zadovoljan činjenicom da su neki od zahtjeva koje smo iznijeli uvaženi – a to je prijedlog da se plaćanje toplog obroka, smještaja i vrtića tretira kao porezno priznati trošak. Pozitivno je i podizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit. Velik dio ovog paketa poslodavci su i do sada plaćali, ali se na to nepotrebno plaćao porez. S vladom smo posljednje tri godine razgovarali oko toga i sretni smo što su nam zahtjevi uvaženi jer ih smatramo i dobrim demografskim mjerama. Trošak za poslodavce koji će ovim mjerama biti manji sigurno će ići u podizanje plaće. HUP podržava nastavak sveukupnog poreznog rasterećenja koje je potrebno za značajnije poboljšanje poslovne klime u zemlji”, kaže Majetić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.