Plenković brani Brkićeve šovinističke izjave, za njega je sve to "predimenzionirano"

Foto: Index

PREMIJER Andrej Plenković komentirao je danas na Europskom trgu u Zagrebu, prilikom proslave Dana Europe, jučerašnje izjave Milijana Brkića, ali i izbacivanje Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a.

>> Brkić je (opet) bubnuo prilično opasnu izjavu na račun Srba, hoće li Plenković reagirati?

Govoreći o jučerašnjoj izjavi Brkića, koji je ustvrdio da Milorad Pupovac i manjine sudjeluju u radu Vlade, ali neće određivati sustav i smjer Vlade.

"Gospodin Pupovac je član Sabora, i podupire većinu. On i manjine, iako sudjeluju u radu Vlade, neće određivati sustav i  smjer Vlade. I podsjetio bih na ono što sam već govorio u medijima, da je ovo hrvatska država. Da u Hrvatskoj, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. I da je ovo naša zemlja, a ne nečija tuđa. I zamislite kako bi to bilo kad bih ja odavde govorio kako će gospodin Vučić rekonstruirati srpsku vladu, tko sam ja da to govorim", rekao je jučer Brkić.

Šovinističke izjave su predimenzionirane

Plenković je stao u obranu Brkića:

"Mislim da je predimenzionirana interpretacija njegove izjave. Pupovac i nacionalne manjine su od prvog dana dio parlamentarne većine, svih ovih dana bili su uz HDZ i bit će uz nas u svakom glasovanju u Saboru", kazao je Plenković.

Komentirao je i izbacivanje Hasanbegovića iz stranke.

"Neće nitko slijediti primjer Hasanbegovića, imali smo raspravu i konstatirali da je to bio njegov osobni odabir. Ovo je bio njegov odabir, bez ikakvih konzultacija sa mnom, a statut je tu jasan. Kako ćemo uspostaviti novu suradnju? Nemam kristalnu kuglu, ali HDZ je brend, bili smo najvažniji kod stvaranja samostalnosti Hrvatske. Sada je 2017. godina, mi smo smješteni u desni centar i znamo kuda idemo", kazao je Plenković.

Na upit hoće li bez Hasanbegovića moći okupiti parlamentarnu većinu, Plenković kaže:

"Imat ćemo većinu. Ne znači da ćemo biti bez njega (Hasanbegovića)".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.