Plenković je govorio da je Žalac veliki stručnjak. Je, za žderanje na naš račun

Damir Spehar, Patrik Macek/PIXSELL

Protiv bivše HDZ-ove ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac službeno je otvorena istraga Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Istraga protiv Žalac pokrenuta je zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

EPPO navodi da je Žalac privatne troškove u ugostiteljskim objektima plaćala javnim sredstvima i tako stekla nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9732.35 eura – na štetu financijskih interesa EU i Hrvatske.

EPPO sumnja da je Žalac u najmanje devet navrata privatno jela u restoranima plaćajući europskim novcem. Osim toga, bivša ministrica je osumnjičena da je i proslavu svog rođendana platila europskim sredstvima.

U studenom 2021. Žalac je uhićena zbog sumnje na prevaru u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU. Tu je bila riječ o aferi s prodajom softvera. Njezin šef premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare hvalio bivšu ministricu. Govorio je da je ona velika stručnjakinja za EU fondove. No čini se da je Žalac ipak bila ekspert za žderačinu plaćenu europskim novcem.

Inače, Plenković je više puta branio i hvalio Žalac dok je nizala aferu za aferom. Osim toga, tvrtka "stručnjakinje" Žalac Mega EU projekti je 2021. propala i više ne postoji, o čemu je Index tada pisao. Njezina firma bavila se savjetovanjem o poslovanju, odnosima s javnošću, čišćenjem prostora, turizmom...

Plenković je hvalio Žalac nakon uhićenja 2021.

"Žalac je, dok nije bila ministrica, godinama bila ekspert, stručnjak dokazani za EU fondove na raznim instancama. Ja sam je osobno upoznao dok sam 2010. kao državni tajnik obišao Hrvatsku. Tada sam je upoznao. Nigdje drugdje nisam vidio nekoga s takvim znanjem, entuzijazam, kvalitetu u poznavanju EU fondova. Mislim da je bila sjajna.

Ona je pokazivala jedno znanje, bila je izvrsna. Zato sam htio dati jedan signal prema vladi birajući ministricu koja dolazi iz Slavonije. Ja sam tada 2016. u Osijeku najavio projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Smatrao sam da će netko tako autentičan dati najbolji doprinos da se pomogne Slavoniji.

S te strane Žalac je napravila u mandatu ogroman iskorak i apsorpciju sredstava. Mi smo u jesen 2016. bili na devet posto, danas smo došli na puno više, munjevito apsorbiramo sredstva. Cjelina njenog doprinosa je puno veća nego što se danas nastoji pokazati", rekao je Plenković na konferenciji za medije 11. studenog 2021.

Žderala je na naš račun i slavila rođendan

Osim protiv Žalac, EPPO je pokrenuo i istragu protiv bivše zaposlenice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), priopćio je EPPO.

"Odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Provedenim izvidima je utvrđeno da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene, već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem.

Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.  

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%)", optužuje je EPPO.

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1.353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%)", priopćio je EPPO.

Žalac je bila Plenkovićeva miljenica

Premijer Andrej Plenković postavio je Žalac za ministricu 2016. godine. Kao ministrica u vladi, Žalac se pokazala bezrezervno lojalnom Plenkoviću, a on ju je, dok je nizala aferu za aferom, uvijek branio.

Kada je 2019. godine dala ostavku na mjesto ministrice nakon što je otkriveno da je bez vozačke vozila dvije i pol godine te naletjela na djevojčicu koja je teško ozlijeđena, Plenković je odbio smijeniti je.

"Smirite loptu. Ona ostaje ministrica u mojoj vladi. Što se tiče vozačke, to je propust, nemar. Međutim to nije kazneno djelo. To je prekršaj. Platila je kaznu. Izvadit će novu dozvolu. To je nešto što se moglo dogoditi i nekome drugome. Ona jako dobro radi svoj posao. Nemojte biti nervozni. To što ona nije produžila vozačku ne treba značiti da je drugi ne moraju produžiti. Ona je propust priznala, platila je prekršajnu kaznu. To nije razlog za ostavku. Ja je ne prihvaćam", govorio je tada Plenković.

"Ne znači da ministrica ne zna voziti ako nema vozačku"

Plenković je nastavio braniti Žalac i par dana kasnije u intervjuu za RTL.

"Ona će ostati ministrica u ovoj vladi do kraja mandata. A što se tiče vozačke dozvole... Ne znači da ministrica ne zna voziti ako je nema. Napravila je prekršaj, platila je kaznu. Danas ima važeću vozačku dozvolu", rekao je.

Iste godine Žalac se našla usred još jedne afere, ovaj put zbog luksuznog Mercedesa koji je otkriven u njezinom dvorištu. Podsjetimo, luksuzni Mercedes E klase, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila, dulje je vrijeme stajao parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u Vinkovcima, a nije bio naveden u njezinoj imovinskoj kartici. Uskok je tada pokrenuo izvide.

A Plenković je ministricu nastavio braniti. "Ja sam s njom porazgovarao više puta ovih dana. Koliko ja vidim u ovom trenutku, vezano uz temu korištenja vozila, to je vezano za njezinu majku, ne za nju. Prema tome, ono što ona govori u javnosti, rekla je i meni", govorio je Plenković.

Uporno je odbijao reći hoće li smijeniti ministricu.

"Vidite da radi", kazao je Plenković u ožujku 2019. Govorio je i da "ne zna tko smješta ministrici Žalac".

Afera Vjetroelektrane

Uskok je u travnju 2021. proširio istragu u aferi Vjetroelektrane protiv Žalac i još nekoliko osumnjičenika. Uskok je osumnjičio Žalac da je kontaktirala Josipu Rimac kako bi državni stručni ispit u Ministarstvu uprave sredila za njezinog brata. Iako je tada već bila bivša ministrica, Plenković ju je nastavio braniti.

"Pročitao sam priopćenje, primio sam to na znanje, naša su pravosudna tijela neovisna. Znate našu poziciju - imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti o čemu se točno radi", rekao je Plenković nakon izbijanja afere.

"Tu moramo malo vidjeti o čemu točno se radi. Ja u ovom trenutku niti znam niti mogu komentirati detalje jer nemam informacije o tome što rade Uskok ili DORH. Ona je članica HDZ-a. U ovom trenutku ne vidim da je ona za bilo što još kriva", nastavio je i zaključio da su odnosi njega i Žalac "kakvi su bili i inače".

Aferu je komentirao i u svibnju iste godine. "Ne izgleda dobro ovo oko Rimac i Žalac, rekao sam da mi se takve stvari trebaju signalizirati", rekao je premijer.

Plenkovićevi radari opet ne rade

Inače, Plenković se javno hvalio da ima odlično istančane radare koji začas detektiraju nečiju agendu.

"Ja zaista nakon ovog iskustva imam toliko istančane radare i filtere da mi je u tri sekunde jasno tko ima kakvu agendu i tko mi spina nekakav projekt ili nekakav dojam, za koji se želi ostaviti dojam da nešto nije u redu", govorio je Plenković početkom 2021. godine.

No u slučaju Žalac, kao i brojnih drugih ministara, zastupnika i suradnika, ti radari se nisu oglasili. 

Pročitajte više