UHLJEBISTAN

Plenković je veterane kupio za 5,5 milijardi kuna, a sad im obećava još. Dokad?

Foto: Patrik Maček (Pixsell), FaH, EPA

"ŠTITIT ćemo prava hrvatskih branitelja i jačati njihov položaj u društvu", rekao je danas predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljaju programa vladajuće stranke za srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, HDZ je vlast osvojio na krilima prosvjeda branitelja privilegija, koji je započeo u listopadu 2014. godine i trajao sve do pobjede političke opcije koju su zagovarali šatoraši. Plenković je potom izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine ispunio sve njihove zahtjeve, što će do 2025. godine proračun opteretiti za više od 5,5 milijardi kuna. Sada Plenković opet obećava, no novca je puno manje.

Vukovarski heroj i bivši ministar branitelja, a danas europarlamentarac Fred Matić komentirao je za Index najavu Plenkovića o "jačanju položaja branitelja" naglasivši kako je šef HDZ-a do sada novcem kupovao ljubav i mir ratnih veterana.

No krenimo redom.

Šatoraši doveli HDZ na vlast, a HDZ im je to masno platio našim novcem

Točno 20. listopada 2014. godine počelo je okupljanje ratnih veterana u zagrebačkoj Savskoj ulici, ispred zgrade Ministarstva branitelja, pod izlikom kako se osjećaju "poniženi i zaboravljeni". Ostali su ondje 555 dana, odnosno sve dok izbore nisu izgubili prvo predsjednik Ivo Josipović, a onda i tadašnji premijer Zoran Milanović.  

>> Sabor izglasao Zakon o braniteljima, građani će biti opljačkani za najmanje 219 milijuna kuna

Mijo Crnoja kratko je bio ministar, no šatoraši su uskoro dobili Tomu Medveda, ministra po svojoj mjeri, koji je sudjelovao u šatoraškom igrokazu. Upravo je Medved progurao prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Tada se ukinuo javni registar branitelja, a uvela se naknada za nezaposlene veterane, i to veća od one koju dobivaju "obični" ljudi.

Beskrajne privilegije dovele do toga da broj "branitelja" raste 25 godina nakon rata

Općine i gradovi, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave, moraju podupirati rad veteranskih udruga, kojih je u Hrvatskoj preko tisuću. Veteranima je dozvoljeno ranije ići u mirovinu, a uvele su se i nasljedne mirovine. Zakon je ponovno aktivirao opciju prijave novih branitelja, odnosno ukinuti su svi rokovi za stjecanje statusa branitelja. Za vrijeme Plenkovićeve vlade broj registriranih branitelja je, 25 godina nakon rata, počeo opet rasti.  

>> Otkrivamo: Sin moćne šatorašice nezakonito uzeo velik novac. Dug smo platili mi

"Nepravedno je bilo zakonski zacementirati neki rok. Ako je netko bio branitelj, to mu nitko ne može oduzeti bez obzira kada zatraži ostvarivanje statusa. Zaslužio je", objašnjavao je tada Medved boreći se za "dignitet" Domovinskog rata. Značajno je povećan i proračun Ministarstva branitelja, a udruge su dobile i dozvolu da se petljaju u gotovo sve, od obrazovanja pa do međunarodnih odnosa.

>> Što je uopće HVIDRA i zašto ju se pita za sve?

"Jačanje digniteta Domovinskog rata" koje se piše s devet nula

Iako je kod ovakvih zakona uobičajeno napraviti procjenu fiskalnog učinka, ona je u ovom slučaju izostala. Ubrzo je postalo jasno i zašto, s obzirom na to da su procjene pokazale da bi taj Zakon o braniteljima do 2025. godine proračun trebao opteretiti za oko 5,5 milijardi kuna. Gotovo 72 tisuće osoba trenutno prima braniteljsku mirovinu koja iznosi 5921 kunu, iako u prosjeku imaju tek 18 godina radnog staža. Veće mirovine od veterana ima samo 674 bivših članova vlade, saborskih zastupnika i pripadnika Ustavnog suda.

Plenković je na taj način u posljednje četiri godine radio na "jačanju digniteta Domovinskog rata". Sada, kada se zbog koronakrize očekuje značajan pad BDP-a, ostaje pitanje na što je Plenković mislio kada je danas spomenuo jačanje položaja hrvatskih branitelja u društvu.   

Vukovarski heroj Matić: Plenković je ljubav veterana - kupio

>> Jakov Kitarović ima status branitelja. Nije bio na ratištu

"Plenković je imao sreću što je bio premijer u vrijeme debelih krava, kada je bilo novca. On je svoju ljubav - kupio. Medved je bio njegov sindikalni povjerenik koji mu je donosio želje veterana. On je sve te želje ispunio. Zakonom iz 2017. godine toliko su proširena prava branitelja da u Hrvatskoj nema državljanina koji ne ostvaruje neka prava", kaže vukovarski heroj i bivši ministar branitelja (SDP) Fred Matić u razgovoru za Index.


Fred Matić

Europarlamentarac Matić naglašava kako su predsjednici veteranskih udruga ili članovi HDZ-a, ili njihovi simpatizeri, ili čekaju da ih ta stranka aktivira na "daljinski upravljač".

"Naravno, kada je već tako, onda za posljedicu imate da su četiri godine oni prosvjednici iz Savske šutjeli. Nije ih bilo ni za čuti ni vidjeti u aferama oko Ine, Agrokora, JANAF-a, oko korupcije, zbog čega je iz vlade otišlo gotovo dvije trećine ministara, ili prebjega u saboru. Ništa ih to nije zanimalo. Ništa", kaže Matić za Index naglašavajući kako takvima odgovora samo to da je HDZ na vlasti te, naravno, novac.

"Ljubav i dignitet se, po njima, izražavaju u novcu. I to je to", rekao je Matić na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.