Plenković: Nikica Valentić ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Predsjednik vlade Andrej Plenković uputio je danas sućut obitelji bivšeg premijera Nikice Valentića koji je umro u 73. godini  čovjeka, istaknuvši da je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti.

"S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti gospodina Nikice Valentića, bivšeg predsjednika hrvatske vlade, kojeg sam osobno poznavao i izuzetno cijenio.

U ovim tužnim trenucima suosjećamo s vama i sjećamo se čovjeka koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj političkoj povijesti", naveo je u izrazima sućuti premijer Plenković.

"Tijekom njegovog premijerskog mandata stvoreni su uvjeti za zaustavljanje inflacije"

Dodao je da je Nikica Valentić bio predsjednik hrvatske vlade tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata te je kao političar, pravnik i gospodarstvenik, svoje znanje i iskustvo utkao u temelje samostalne i slobodne Hrvatske.

Tijekom njegovog premijerskog mandata, zahvaljujući stabilizacijskom programu i uvođenju nove nacionalne valute, stvoreni su preduvjeti za zaustavljanje inflacije, kao i za pripremu i provedbu ključnih vojnih operacija koje su dovele do kraja rata u Hrvatskoj. Ujedno, Hrvatska je tada zbrinula brojne izbjeglice i prognanike, istaknuo je Plenković.

Obnašajući u dva mandata dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, Nikica Valentić svoj je obol dao i u zakonodavnoj vlasti, dodao je.

"Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika..."

"Odlaskom Nikice Valentića izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika, koji je sjedinjavao znanje, rad i iskustvo te svojom ličkom tvrdoglavošću, kako je sam znao reći, svladavao prepreke i rješavao probleme", naglasio je premijer Plenković, koji je sućut obitelji Nikice Valentića izrazio u ime vlade i svoje osobno.

Nikica Valentić, bivši hrvatski premijer i saborski zastupnik HDZ-a u dva mandata, umro je u srijedu u 73. godini. Rođen je 1950. u Bilaju kod Gospića. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

Kao član HDZ-a bio je saborski zastupnik u dva mandata od 1992. do 1993. godine i  od 1995. do 2000. godine, te predsjednik hrvatske vlade od travnja 1993. do studenoga 1995.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.