Plenković o Turudiću i Liniću: Nemam ništa s tim. O Bartulici: Nemam vremena za to

Foto: Screenshot N1

Premijer Andrej Plenković obišao je zagrebačku katedralu u društvu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ministra graditeljstva Branka Bačića kako bi provjerio kako napreduje obnova.

Prema njegovim riječima, donji dio katedrale bit će dovršen ranije, dok će stručnjaci odlučiti kada će se moći nastaviti bogoslužje i posjete turista. Obnova tornjeva trajat će nešto dulje i bit će vraćani postupno.

Plenković je, odgovarajući na pitanja novinara ispred katedrale, zahvalio ministrima koji su bili s njim te Zagrebačkoj nadbiskupiji na suradnji, partnerstvu i strpljenju. Dodao je kako je uvjeren da će projekt obnove katedrale biti završen na način koji glavni grad zaslužuje.

Europski izbori

Govorio je i o europskim izborima koji će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, 9. lipnja.

“Odradili smo sjajnu kampanju, imali skupove u svim gradovima. Utakmicu 17. travnja gledamo kao prvo poluvrijeme, a 9. lipnja kao drugo. Smatramo da smo napravili kvalitetan program koji simbolizira sve što smo napravili za ovu dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju. 25 milijardi eura na raspolaganju za ovo desetljeće. Plaće, kvaliteta života ide naprijed”, kaže predsjednik vlade.

Gospodarski rast je, prema Plenkoviću, ohrabrujući. S dinamikom koja je, kako kaže, četiri puta veća od procijenjenog rasta na razini europodručja, brže ćemo sustići zemlje koje su ispred nas. On vjeruje da će Hrvatska već 2024. doseći 77.5 posto prosjeka razvijenosti EU. "To je realna procjena onoga što je za nas najvažnije," kaže Plenković.

“Najbolja reprezentacija”

Naglasio je i kako je lista za EU izbore koju predvodi kvalitetna. Nazvao ju je "najboljom reprezentacijom".

“Mislim da smo pokazali tko su oni koji imaju iskustva i zato pozivam birače da podrže listu broj pet”, rekao je.

O DORH-u

Na pitanja o sastanku glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića sa Slavkom Linićem, Brankom Šegonom i Tihomirom Kraljem, kaže kako nema ništa s tim.

“Sve što pridonosi boljem radu DORH-a, ja pozdravljam. (…) Ja nisam glasnogovornik DORH-a, njih pitajte. Nisam se ni prije petljao ni ne mogu, zakon je takav. DORH je neovisan i samostalan i radi sukladno Ustavu i zakonu”, kaže Plenković, prenosi N1

Domovinski pokret

Partner u vladi, Domovinski pokret, nastavlja se baviti ideološkim pitanjima. Novinari su Plenkovića pitali smetaju li mu njihovi istupi?

“Za mene to u ovom trenutku nije nešto čime se bavimo. Dva tjedna smo fokusirani na kampanju, nema potrebe da to komentiramo”, odgovara.

“Šverceri” u EP-u

Naglašava i kako nemamo luksuz da u Europski parlament šaljemo “švercere”.

“Jako je važno da nemamo taj luksuz, ne šaljemo mi tamo sto zastupnika, treba slati kompetentne ljude koji će surađivati s Hrvatskom vladom. Premalo Hrvatska šalje zastupnika, samo 12, u tijelo koje ima 720 zastupnika da bi si priuštili luksuz švercera”, govori Plenković.

Slučaj Bartulica

Na pitanja o slučaju zastupnika Domovinskog pokreta Stjepe Bartulice koji želi u EP i kojeg, kako sam tvrdi, financira majka, Plenković nije htio odgovarati.

“Nemam se vremena baviti time. Bavim se našom kampanjom. Samo je važno da podržimo listu broj pet s najboljim kandidatima”, rekao je.

"Slikali su me u domoku, a ne kimonu"

Premijera su pitali i za jučerašnji posjet hrvatskih tekvandoista.

Na susretu s njima obukao je i odjeću koju ovi sportaši inače nose dok se natječu. Plenković je rekao kako se odjevni predmet u kojemu je jučer fotografiran zove dobok, a ne kimono. “Iznenadili su me, nisam znao da ću se morati presvlačiti”, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.