Plenković opet mijenja praznike, pogledajte kada možete slaviti Sveto Spojevo

Foto: Pixsell/Slavko Midzor/Dusko Jaramaz

VLADA najavljuje još jedne promjene državnih praznika koji se u zakonu nazivaju blagdanima. Dan državnosti, ako dobro tumačimo probne balone koje puštaju iz Banskih dvora, trebao bi se ponovno slaviti 30. svibnja prema datumu kada je Franjo Tuđman izabran za predsjednika, a Stjepan Mesić za premijera. Državnost se na taj datum slavila po Tuđmanovoj želji, iako s državnošću nema baš nikakve veze. 

Nećete ni primijetiti Dan državnosti

Zasad je sigurno da 30. svibnja sljedeće godine pada u subotu pa većina neće ni primijetiti promijeni li se dan obilježavanja hrvatske državnosti. Dosadašnji Dan državnosti, 25. lipnja, pak, dogodine pada u četvrtak. Vladimir Šeks, savjetnik premijera Plenkovića, kaže da je moguće i da taj dan bude neradni, pa je tjedan u kojem se nalazi idealan za spajanje slobodnih dana. Naime, Dan antifašističke borbe 2020. godine bit će u ponedjeljak pa se za tri dana godišnjeg odmora može dobiti čak devet slobodnih dana.

Dan pada Vukovara pada u srijedu

Dosadašnji Dan neovisnosti, 8. listopada, omiljeni praznik školaraca koji mjesec dana nakon početka školske godine imaju dan predaha se prema najnovijem prijedlogu - ukida. Sljedeće bi godine bio u četvrtak pa se time propušta još jedna prilika za spajanje. No, već u studenom će imati novi praznik. Od sljedeće godine neradan dan bi trebao biti 18. studenog – Dan pada Vukovara. Primjereno tuzi i ozbiljnosti tog dana prvi će se slaviti, tugovati, što li već, u srijedu, koja je iznimno nezgodna za spajanje.

Produženi vikend za Sveta tri kralja, Božić i Novu godinu

Ostali bi državni praznici trebali ostati isti. Nova godina 2020. pada u srijedu, Sveta tri kralja u ponedjeljak – što znači, produženi vikend. Uskrs je kao i uvijek u nedjelju i slijedi ga naredni ponedjeljak 13. travnja, Dan rada pada na prvi dan maja koji će 2020. biti ponedjeljak – još jedan produženi vikend. Tijelovo je u četvrtak 11. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u nezgodnu srijedu 5. kolovoza, a Velika Gospa u bezveznu subotu 15. kolovoza.

Još je lošija situacija sa Svim svetima koji će 2020. biti u nedjelju, a samo malo bolja situacija je s Božićem koji pada u petak te Svetim Stjepanom u subotu. Novu 2021. godinu, pak, dočekat ćemo u noći s četvrtka na petak pa će oni koji pretjeraju s pićem imati dulji vikend za oporavak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.