Plenković pozirao s HDZ-ovcima prijavljenim zbog tučnjave, jedan zbog prijetnje ženi

Foto: Facebook

Delegacija HDZ-a Vir prisustvovala je proslavi 34. obljetnice osnutka HDZ-a Karlovačke županije, pohvalili su se na svojoj FB stranici. "Ovaj posjet je vrlo značajan za Vir ususret parlamentarnim izborima jer Vir od sada pripada 7. izbornoj jedinici. Virski hadezeovci iskoristili su priliku da sadašnjeg i budućeg premijera gospodina Andreja Plenkovića upoznaju s gorućom problematikom političke situacije na Viru", dodali su.

Susret s premijerom virski hadezeovci su zabilježili i fotografijom koju su također objavili na službenoj stranici. Premijeru s desne strane je Josip Bašić, bivši predsjednik Općinskog vijeća (OV), a lijevo njegov rođak Ante Bašić, predsjednik virskog HDZ-a. Prvi do premijera i najniži na slici je Veseljko Orlić, piše Zadarski.hr.

Ante Bašić i Josip Bašić su u veljači prošle godine sudjelovali u tučnjavi na virskom maskenbalu, zbog čega ih je policija prijavila za narušavanje javnog reda i mira. Incident je pokrenuo, prema riječima svjedoka, tadašnji predsjednik OV-a Josip Bašić ne želeći platiti račun za piće.

>> Lokalni moćnici se tukli na maškarama na Viru. Šef HDZ-a udario zaštitara u glavu

"Sinoć u večernjim satima okupio sam se s prijateljima i kolegama na Virskim maškarama da se malo proveselimo i razonodimo, a na kraju krajeva da podržimo organizaciju. Atmosferu je oko 20 sati narušio predsjednik Vijeća Josip Bašić, koji je u pratnji svog brata odbio platiti račun za piće te ga je zgužvao i bacio u lice konobaru, djelatniku Vir turizma. Također, on i brat su vrijeđali konobara, dobacujući mu raznorazne uvrede. Čak je brat u jednom trenutku nasrnuo na njega, a ovaj ga je u afektu odgurnuo i udario", ispričao je načelnik Vira Marino Radović za medije i dodao: 

"Nedugo zatim stigao je i predsjednik virskog HDZ-a Ante Bašić te prvi rođak predsjednika Vijeća. On je na početku normalno razgovarao s direktorom Vir zaštite Darkom Bašićem, da bi ga nakon nekog vremena udario u glavu. On je pao na pod, a uskoro je i stigla policija. Oni se ni tad nisu smirili, već su stvarali nered i službenim osobama", prepričao je načelnik za medije.

Vijećnik HDZ-a prijavljen za obiteljsko nasilje

Veseljko Orlić, općinski vijećnik HDZ-a iz Vira, prošlog studenog je završio u istražnom zatvoru na mjesec dana zbog obiteljskog nasilja, piše Zadarski. Tada 65-godišnji Orlić priveden je zbog sumnje da je prijetio svojoj mlađoj supruzi ispred malodobne djece.

>> HDZ-ovac s Vira završio u zatvoru zbog obiteljskog nasilja

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zbog toga je u prosincu prošle godine podiglo optužnicu protiv Orlića za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece. Optužnica do danas nije potvrđena.

Orlić je svoju političku karijeru započeo u HDZ-u, da bi poslije toga istupio iz te stranke i godinama bio na Nezavisnoj listi Kristijana Kapovića, bivšeg SDP-ovca i nekadašnjeg dugogodišnjeg virskog načelnika. Prije oko dvije godine Orlić je izveo politički manevar te je iz redova tadašnje vladajuće opcije prešao u opoziciju, koja je formirala novu većinu u Općinskom vijeću. Prije ljeta prošle godine ponovno je pristupio HDZ-u i postao formalni član svoje nekadašnje stranke.

Ante Bašić: Želi se napraviti šteta ugledu stranke te Andreja Plenkovića

Nakon objave članka javio nam se Ante Bašić, predsjednik OO HDZ-a Vir. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

"Obraćam Vam se u vezi članka objavljenog na portalu Zadarski.hr koji je podijeljen na druge portale. Inzistiram da moj tekst po prvi put prenesete odmah, neizmjenjen i u potpunosti. Senzacionalističkim naslovima i lažnim optužbama pokušava se skrenuti pozornost sa stvarnog problema i napraviti šteta ugledu stranke te Andreja Plenkovića jer su upravo oni “krivci” što se taj stvarni problem počeo rješavati.

Što se tiče lažnog epiteta registiranih nasilnika samo mogu upitati autora gdje smo to ja i Josip Bašić registrirani kao nasilnici i gdje to smo kazneno odgovarali. Prekršajni postupak koji se vodi protiv više aktera radi remećenja javnog reda i mira stoji i dalje na sudu u Zadru i to iz razloga što suprotnim akterima događaja ne odgovara da se isti riješi jer bi se lako dokazalo tko je krivac, a tko žrtva.

Sama činjenica da navedeni svjedok Marino Radović prije prvog saslušanja svjedoka počinjava kazneno djelo iznošenja detalja policijske istrage u čije detalje nije mogao biti upoznat dovoljno govori o koliko se politički umreženoj operaciji radi. Sve kaznene prijave su spremne, ali čekamo sud da obavi prvo ročište od kojeg još uvijek nažalost ništa.

Što se tiče Veseljka Orlića, njegov predmet do dana današnjeg nije riješen i jasno je da je politički namontiran pošto su svi akteri slučaja složni da nikakvog nasilja nije bilo i istome nije potvrđena nikakva optužnica pa po tome isti nemože biti nasilnik. Navikli smo da za nas postoje sudci bez suda, navikli smo na lažne obmane putem medija financiranih iz općinskog proračuna i očekivali smo pokušaj dezinformiranja javnosti, ali nismo očekivali da isti ti lažovi u pokušaju budu toliko neinformirani u svojim lažima.

Pokušaj skretanja pozornosti koji su inscenirali Marino Radović i Kristijan Kapović uz blagoslov medija financiranih iz općinskog proračuna je isključivo iz razloga što su im prije spomenuti “krivci” poništili nezakonitu sjednicu vijeća gdje su protuzakonito u jednom šutu potrošili preko 6 milijuna eura. Problem je što će kazneno odgovarati i problem je što Vir nema proračun već drugu godinu za redom, a ne lažne optužbe radi šamara u samoobrani i pokušaju prikazivanja obiteljskog nasilnika kojeg nitko ne optužuje za nasilje.

Ovo je jasan pokušaj skretanja pozornosti sa kriminalnih radnji Marina Radovića i njegovog nagolodavca te sankcija koje bi mogle uslijediti zbog počinjenog. Isto tako moram napomenuti da sam ja kao gost bio pozvan u Karlovac dok su Josip Bašić i Veseljko Orlić bili u svojstvu moje pratnje kao legitimno izabrani vijećnici općinskog vijeća.

Spomenuti dvojac je u vijeće izabran na nezavisnim listama, ali su ubrzo shvatili kako se pravi kriminal krije upravo iza ljudi koji svoj kriminal prikrivaju sipanjem optužbi na račun HDZ-a te su se nakon toga uključili u stranku upravo iz razloga da taj kriminal razotkriju, pa su i sami postali predmetom kokošarskih optužbi onih koji taj kriminal i provode.

Isto tako navod da se Veseljko Orlić priprema za kampanju uz pomoć HDZ-a i Andreja Plenkovića je u potpunosti neistinit i samo jedna od brojnih laži jer je isti sam izrazio želju da se više ne bavi aktivno politikom i odrađuje isključivo tekući mandat do kraja pošto se radi o političkom veteranu koji potiče mlade da zauzmu njegovo mjesto. Isto tako nakon današnjih neistinitih optužbi je sam nesebično ponudio stavljanje svog članstva u mirovanje ne želeči štetiti ugledu stranke pa makar to bilo radi lažnih optužbi.

Želim još samo jasno i glasno poručiti da nas nikakve laži, pritisci, obmane i pokušaji dezinformiranja javnosti neće omesti na putu da istina izađe na vidjelo, da se vidi gdje su nestali novci građana i da odgovorne izvedemo pred narod. Ovim putem tim odgovornima poručujem da se mogu sakrivati, ali nećete pobijeći pravdi".

Josip Bašić: Nisam sudjelovao u nikakvoj tučnjavi već sam dobio politički montiranu prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira

Osim Ante Bašića, javio nam se njegov rođak i Josip Bašić, predsjednik Općinskog vijeća. Njegovo očitovanje također prenosimo u cijelosti i bez izmjena.

"Obraćam Vam se povodom današnjih medijskih naslova. Nekoga nazivati nasilnikom bez činjenica i dokaza u svrhu stvaranja senzaicionalističkih naslova po nečijem naputku je nedopustivo i novinarski nekorektno. Na skupu u Karlovcu sam sudjelovao s kolegom vijećnikom Veseljkom Orlićem i predsjednikom OO-a HDZ Vir Antom Bašićem koji je poziv na skup i dobio gdje smo se fotografirali s premijerom kao i vjerojatno stotine drugih sudionika tog skupa.

Vijest je krenula sa portala Zadarski.hr koji redovno i ažurno prenosi vijesti sa Virskog lista u općinskom vlasništvu pa imam dojam da se na Viru i nalazi glavno uredništvo tog portala, a bilo bi zanimljivo vidjeti koliko sredstava dobivaju iz općinskog proračuna.

Što se tiče vijesti moram istaknuti da nisam sudjelovao u nikakvoj tučnjavi već sam dobio politički montiranu prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira i navodne galame dok oni koji su tukli nisu prijavljeni već su navedeni kao svjedoci, a radilo se o djelatnicima općinskog sustava. 

Jasno je da je ovo izašlo iz kuhinje bivšeg načelnika Općine Vir, a sadašnjeg posebnog savjetnika načelnika, Kristijana Kapovića. Nisam primjetio da se stvarao senzacionalizam kad je sam načelnik Radović izjavio da njegov savjetnik Kapović ima veću plaću od njega samog i to u iznosu od cca 2000 eura.

Ovo je direktan napad Kapovića na HDZ s ciljem nanošenja štete  HDZ- u jer nakon dugog niza godina nema kontrolu nad tim općinskim ogrankom. Drugi razlog plasiranja ove vijesti je odluka Ministarstva pravosuđa i uprave kojom je poništena posljednja sjednica i sve donesene odluke na istoj među kojima Proračuni Općine Vir za 2023. i 2024. godinu.

Navedena sjednica nije poništena kako Kapovićevi puleni Radović i Vučetić kažu zbog proceduralne greške. Radi se o pomno smišljenom manevru kako bi na nezakonit način sazvali sjednicu i u kratkom roku potrošili sredstva iz dva proračuna, a riječ je o milionima eura.

Populističke izjave kako nama smetaju potpore isplaćene stanovnicima Vira su samo izričaj besramnih osoba, jer su iste Odluke donesene još prošle godine od strane naše većine u općinskom vijeću, a načelnik Radović ih je stavio van snage. Toliko o njihovoj brizi za stanovnike Vira, a razina populizma na koju su spremni je poražavajuća.

Ovakve neistine i medijske manipulacije me neće pokolebati u daljnjem radu za dobrobit Vira i Virana i kao do sada radit ću to najbolje kako znam u suradnji s ostalim kolegama u općinskom vijeću, a iz načina rada Općinske uprave i trošenja proračunskih sredstava se mogu izvući svakakve senzacije i skandali samo kad bi novinarstvo bilo zainteresirano."