Donesena nova odluka zbog velike afere. Plenković prvo pričao o šahovskom turniru

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Održana je sjednica vlade.

Na dnevnom redu sjednice je izvješće o turističkom prometu od 1. siječnja do 30. lipnja, prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, konačni prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i izmjene i dopune Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Vlada je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj HEP mora kupiti sav plin koji Ina proizvede u Hrvatskoj. Cijena tog plina sada iznosi 47.6 eura po megavatsatu, a kad je uredba donesena, iznosila je 41 euro. Budući da je HEP napunio sve svoje skladišne kapacitete, plin se prodavao na aukcijama, pri čemu su cijene bile znatno niže.

Iz vlade su najavili da će se ta situacija sada riješiti izmjenom uredbe, a potpredsjednik vlade i ministar prometa i mora Oleg Butković jučer je kazao i da će se "utvrditi sve - tko je pisao, tko je zvao, tko je s kim razgovarao".

Nakon sjednice vlade zakazana je i Plenkovićeva presica. 

> TEKSTUALNI PRIJENOS

Sjednica je kasnila gotovo pola sata. 

Plenković je prvo govorio o drugim temama, a ne o velikoj aferi HEP-a i vlade. Primjerice, hvalio je zabranu rada nedjeljom koja je krenula prošlog vikenda.

Plenković je govorio i o "Grand chess touru". Premijer je dakle govorio o šahovskom turniru prije nego što je spomenuo ogromnu aferu s plinom. Spomenuo je i obnovu stadiona, ali još ni riječi o plinskoj aferi.

Rekao je da će danas na sjednici vlade biti "donesen važan zakon o izbornim jedinicama".

Tek nakon 15 minuta o velikoj aferi

Tek nakon 15 minuta Plenković je spomenuo uredbu vlade koja se tiče velike plinske afere.

"Zbog dovoljne količine plina koji je uskladišten i koji je u sustavu, vlada će obustaviti odluku o obvezi Hrvatske elektroprivrede da kupuje plin od Ine koji je proizveden u Hrvatskoj, a bio je namijenjen osiguranju dovoljnih količina plina u krizi kada su cijene bile ogromne, kako bi građani imali priuštiv plin", rekao je Plenković.

Govori da su "odlukom vlade naši vrtići, fakulteti, bolnice, domovi za starije, vjerske institucije i nevladine organizacije imali priuštiv plin koji bi inače bilo vrlo teško platiti".

Rekao je da je 120 tisuća kućanstava bilo u problemu kada je riječ o opskrbi plinom te da je HEP-ova kupnja plina koji Ina proizvodi u Hrvatskoj omogućila da ti ljudi imaju sigurnu opskrbu.

Najavio je i mehanizam kompenzacije za opskrbljivače u obvezi javne usluge i opskrbljivače trgovce za razliku cijene koje su morali plaćati prilikom kupnje i nabave plina, u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koja je prošle godine bila 41, a ove godine 47 eura po megavatsatu.

 

Kreću točke dnevnog reda.

Nova uredba o plinu je sedma točna na dnevnom redu. 

Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije obrazlaže ministar Filipović.

"Mi smo prošle godine u rujnu donijeli odluku da Ina sav plin koji proizvede u Hrvatskoj mora prodati HEP-u po reguliranoj cijeni. To smo napravili jer je u tom trenutku gotovo 20.000 hrvatskih građana ostalo bez plina, polovica u njih u Gradu Zagrebu. Taj plin je usmjeren ne samo prema našim građanima nego i prema institucijama (...) kako bi imali sigurnu zimu i plin po pristupačnim cijenama. Prijedlogom ove uredbe ukida se objava da HEP kupuje plin od Ine jer se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na prošlu godinu. Ove godine od 1. travnja je cijena plina trebala za sve naše građane porasti za 150 posto. Odlukom vlade cijena plina cijelu godinu neće rasti", rekao je. 

"Možda smo neke poslovne subjekte na tržištu plina doveli u situaciju da su kupovali plin po većoj cijeni pa se ovdje predlaže kompenzacija za te poslovne subjekte da bi cijeli energetski sustav funkcionirao", rekao je još Filipović i dodao da će HERA provjeravati nabavne cijene kod svih subjekata koji budu tražili kompenzaciju. "Ako se ispostavi da je cijena po kojoj su nabavljali plin bila niža od regulirane, neće dobiti ništa", kazao je.

Live stream mogli ste pratiti na vrhu članka.


Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47.60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura. 

Informacije po kojima je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti, i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva, nego premijera Andreja Plenkovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.