Plenković ponosno: Otvorili smo novu knjižnicu! Par dana kasnije: Knjižnica ne radi

Foto: Vlada

PRIJE četiri dana predsjednik vlade Andrej Plenković u Vinkovcima je bio na obilježavanju Dana grada. Prisustvovao je i svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja je održana u novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice.

Nova knjižnica je, pisalo se tada, otvorena simboličnom primopredajom ključeva premijera Plenkovića ravnateljici knjižnice Vedrani Lugić, koja je u govoru podsjetila da je u gradnju knjižnice uloženo oko 7.5 milijuna eura i da se prostire na više od 43.000 četvornih metara.

"Ova je knjižnica na neki način simbol obnove i revitalizacije Vinkovaca", ustvrdio je u govoru premijer Andrej Plenković i dodao da je vlada projekt gradnje vinkovačke knjižnice podržala osiguravši kroz Ministarstvo kulture i medija gotovo polovicu potrebnih sredstava.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je najpoznatiji po pokušaju da sakrije da je pijan skrivio prometnu nesreću, rekao je da Vinkovci kao kulturno sjedište i grad iznimne kulturne opstojnosti zaslužuju objekt kao što je nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice, koja je izgrađena na mjestu u Domovinskom ratu u potpunosti izgorjele vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice, kada je stradala i sva knjižna građa kojom je ta ustanova raspolagala.

Knjižnica još ne radi?

Novinari portala vinkulja.hr jučer su krenuli u knjižnicu. No, vrata su bila zatvorena, a tamo nije bilo nikakve obavijesti o tome zašto je knjižnica zatvorena.

Na stranici knjižnice stoji obavijest o o tome da se zatvara stara knjižnica od 15. srpnja te da će korisnici biti obaviješteni na vrijeme kad će se otvoriti nova knjižnica.

Koju je, podsjećamo, prije 4 dana već svečano otvorio Plenković.

"Knjižnica nije još do kraja opremljena, pa još nismo otvoreni za korisnike koji ne moraju brinuti oko eventualne zakasnine, neće je biti. Stvarno dajemo 110 posto od sebe, ali morate znati da je preseljenje 160.000 knjiga opsežan posao. S tim da nije u pitanju samo preseljenje nego knjižnična građa mora biti poredana po univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji kako bi se i korisnici, ali i knjižničari lakše snalazili. O svemu smo pravovremeno obavijestili naše korisnike koji su dobili mogućnost prije zatvaranja podignuti do 10 knjiga kako bi na neki način lakše premostili ovo razdoblje u kojem knjižnica neće biti otvorena", rekla je za Vinkulju
ravnateljica Vedrana Lugić.

"Kada će Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci otvoriti vrata korisnicima, a ne samo premijeru?" pitali su je dalje.

"Ne bih izlijetala s datumom", odgovorila je.