Plenković zbrinuo sestričnu, ujaka i kuma pa zaradio prijavu za sukob interesa

Foto: Index/FAH/123rf

TRI su prijave zaprimljene protiv premijera Andreja Plenkovića, potvrdili su Indexu u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa kojim predsjeda Dalia Orešković.

U prvoj se prijavi problematizira Plenkovićevo imenovanje Igora Pokaza, njegova  vjenčanog kuma, na mjesto veleposlanika u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske. Plenkovića je prijavio Mostov Miro Bulj, potvrdili su Indexu u toj stranci, smatrajući da je veleposlaničko mjesto u Londonu dobio preko kumske veze. Pokaz je dugogodišnji diplomat, ranije je bio veleposlanik u Moskvi, no prije isteka mandata 2014. godine iznenada je dao ostavku jer je htio nastaviti karijeru u privatnom biznisu. Oko imenovanja veleposlanika moraju se usuglasiti predsjednica i premijer. Povjerenstvo će odlučiti hoće li pokrenuti postupak zbog ovog, kao i još dva slučaja.

U drugoj je premijer prijavljen sa svojim ministrom turizma - zbog sestrične. Gari Cappelli kao predsjednik Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice imenovao je Neru Miličić, sestričnu dužnosnika Andreja Plenkovića, koji mu je izravno nadređen, na mjesto voditeljice Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj. Plaće voditelja HTZ-ovih ureda u inozemstvu iznose više od 3000 eura i imaju niz povlastica, kao što je plaćanje stanarine. Nera Miličić je kći Marka Raosa, brata Plenkovićeve majke Vjekoslave Raos. I ujaka iz treće prijave.

Plenkovićevog ujaka prvo zbrinula stranka pa postao član uprave Parka prirode Biokovo

U trećem slučaju prijavljeni su premijer i ministar energetike Tomislav Ćorić koji je imenovao Marka Raosa, Plenkovićeva ujaka za člana Upravnog vijeća ustanove Park prirode Biokovo. Raos je na prošlim izborima postao vijećnik HDZ-a u Makarskoj. Prvo je najavljivao da će se natjecati kao neovisni kandidat na lokalnim izborima, da bi na kraju osvanuo drugi na listi nećakove stranke.

"Moj nećak je predsjednik HDZ-a, a ja nisam ni član njegove stranke. Pa kako bih onda uopće mogao ići u ime HDZ-a na izbore. Još uvijek nisam odlučio idem li na izbore ili ne jer i bez politike imam dosta svog posla. Ja sam svog nećaka Andreja odgajao i čujemo se skoro svaki dan.  On mi je sve i gledam ga poput sina, tako da naravno da ću se i s njim konzultirati o kandidaturi. Ako mi nećak kaže: 'Barba, nemoj ići, neću ići kontra HDZ-a'", govorio je za Slobodnu Dalmaciju.

Povjerenstvo je već odbacilo jednu prijavu protiv Plenkovića koji je žureći u Split sa stranačkog skupa u Zagrebu koristio vladin avion. Procijenili su da se njegovo ranije sudjelovanje na stranačkom skupu ne može promatrati u smislu ograničavanja njegova prava na korištenje vladina zrakoplova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.