Plenkoviću je za smrti kriv covid. Ako je tako, za ranjavanje policajca kriv je metak

Foto: EPA

VEĆ DANIMA liječnici u Hrvatskoj skidaju s respiratora po pedesetak umrlih od covida-19 i intubiraju nove pacijente, od kojih polovica neće preživjeti. Pandemija koronavirusa uzima sve više života i ne čini se da će uskoro prestati. Da svakoga dana na autocesti pogine pun autobus ljudi, prije ili kasnije bi se netko zapitao tko je za to ako ne kriv, onda barem odgovoran. Je li netko pogrešno projektirao cestu, pustio autobuse bez kočnica ili dao ključeve pijanim vozačima? Za pedeset mrtvih svakoga dana nečija bi glava, figurativno rečeno, morala odletjeti.

>> Kako Hrvatska po broju umrlih stoji u odnosu na ostatak EU? Pogledajte grafove

Plenković mrtav-hladan

"Za smrti je najviše odgovoran covid-19", izgovorio je danas premijer Andrej Plenković. Mrtav-hladan Plenković je oprao ruke od svake vlastite odgovornosti. Nije je prebacio ni na podređene, jednostavno je uzrok smrti poistovjetio s odgovornošću za smrt. 

>> Plenković: Za smrti je odgovoran covid-19

"Nisam te ja ubio, nego hljeb"

Postojao je, barem u legendi, u dijelovima Bosne, Crne Gore i Srbije običaj ubijanja starih i nemoćnih kada bi obiteljima bilo preteško hraniti ih. Odveli bi starca negdje u planinu, položili mu hljeb kruha na glavu pa po pogači odalamili ušicom sjekire, močugom ili maljem.

"Nisam te ja ubio, nego hljeb", ritualno bi, navodno, izgovorio izvršitelj, skidajući tako sa sebe svaku odgovornost za senicid. Jednako kako je starce po predaji o lapotu ubijao kruh, tako je za smrt staraca, i ne samo staraca, danas u Hrvatskoj odgovoran virus.

I u Splitu je za pomor staraca bio kriv virus, nikako HDZ-ovac

Nije ovo prvi put da za brojne smrti nema odgovornih. Nije prošlo puno mjeseci otkako je desetkovan starački dom u Splitu. Nakon proboja virusa u dom, ministar zdravstva Vili Beroš, jednako hladan kao i premijer, rekao je da je za smrt 18 štićenika kriv virus. Ni slučajno nije mogao biti kriv Berošev i Plenkovićev stranački kolega, ražalovani gradonačelnik Omiša koji je s kompetencijama profesora povijesti postavljen da vodi starački dom.

>> Umrlo je 12 staraca iz splitskog Doma, a Beroš za sve krivi - virus. Ovo su činjenice

Ako slušamo Plenkovića, za ranjavanje policajca odgovoran je kalibar 5.45

Da pojednostavimo i razjasnimo neke stvari kako bi čak i premijeru bile razumljive, upotrijebit ćemo primjer koji ga je zabrinuo s nešto više od pedesetak smrti dnevno. Plenkovićevom logikom, za teško ranjavanje policajca Oskara Fiurija nije ni kriv ni odgovoran Danijel Bezuk.

Odgovorni i krivi su meci koji su policajca pogodili. Da je prema svojoj koži jednako ravnodušan kao prema ljudima koji umiru od covida-19, premijer prije mjesec dana ne bi dignuo dreku govoru mržnje, nego bi mirno i staloženo razložio tko je odgovoran.

"Najviše je odgovoran kalibar 5.45", rekao bi Plenković i nastavio s bezbrižnim životom.

Nema smisla poštovati ikakve mjere

Osim što je Plenkovićevo upiranje prstom u virus beskrajno glupo, ono je i bezobrazno i opasno. 

Okrivljavanjem virusa Plenković je zapravo rekao da ništa što radimo nema nikakvog smisla niti postoji ikakav razlog za poštivanje bilo koje mjere koju propiše njegov Stožer civilne zaštite. Da, njegov, jer on se u boljim vremenima hvalisao da je Stožer tijelo koje je izabrala njegova vlada i da je svaka njihova odluka na koncu i politička.

Tako je bilo kada je ljetos proglašavao pobjedu nad pandemijom. No očito je podli virus odbio surađivati i počeo samostalno donositi odluke pa neodgovorno ubija i ne haje što ga premijer poziva na odgovornost.

Logički skok u bezdan

Plenković je okrivljujući virus izveo nevjerojatan logički skok u bezdan i pljunuo na trud svih oni koji su se trudili i uspijevali suzbijati pandemiju te svojim radom smanjivali broj smrti.

Personificirajući virus, Plenković je od odgovornosti i krivice pokušao oprati i sebe i svoj Stožer. No time je napravio golemu štetu. Oduzeo im je svaki kredibilitet jer potpuno je svejedno što oni čine, virus ima svoju volju. Upisao se među one koji, po njegovim današnjim riječima, "loše tretiraju i dekredibiliziraju Stožer".

U razmaku od samo nekoliko minuta uspio je izgovoriti potpuno kontradiktorne stvari i nastaviti s poslom kao da se baš ništa nije dogodilo. Nije prvi put da nas premijer pravi budalama, ali posebno je gadljivo kada to čini sprdajući se s leševima.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.