Plenkoviću propala ideja da ovaj tjedan imenuje novog ministra, imamo detalje

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

PREMDA su iz HDZ-a jako željeli ovog tjedna imenovati novog ministra graditeljstva, to se, kako doznajemo, neće dogoditi.

HDZ nije imao spremnog kandidata nakon što su koalicijski partneri odbili Plenkovićev prijedlog

Naime, nakon što su HDZ-ovi koalicijski partneri Radimir Čačić i Dario Hrebak jučer odbacili prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se na ministarsko mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon uhićenja Darka Horvata imenuje HNS-ov šef Stjepan Čuraj, u koaliciji je postignut dogovor da novog ministra imenuje HDZ iz svojih redova. 

No, s time su za HDZ počeli i novi problemi. Naime, HDZ očito nije imao spremno ime koje bi ponudio koalicijskim partnerima. 

Nakon što je jučer oko 18 sati, nakon višesatnog koalicijskog sastanka, propala ideja da se imenuje Čuraj, HDZ ni više od 24 sata kasnije nije uspio pronaći novog kandidata. 

Čuraj je za Plenkovića bio win-win situacija

To donekle i objašnjava zašto je Plenković predložio Čuraja, što je iznenadilo mnoge, pa i Reformiste i HSLS koji su Čuraja kao novog ministra na koncu i odbili. Čuraj je, očito, Plenkoviću bio najjednostavnije rješenje jer u HDZ-u baš i ne pršti kandidatima za ovo mjesto koje će biti pod posebnim povećalom zbog obnove.

No, za Plenkovića je Čuraj bio i svojevrsna win-win situacija. Da ga je uspio imenovati, dobar dio odgovornosti za proces obnove prebacio bi se s HDZ-a, a u slučaju da taj prijedlog Čuraja kao ministra ne prođe, što se na kraju i dogodilo, HDZ može, bez puno protivljenja, postaviti svog ministra. 

HDZ-u teže naći kandidata nego što su se nadali, sve se odgađa

No, iako HDZ sada ne bi trebao imati previše problema s koalicijskim partnerima koji su praktički kao jedini uvjet postavili da novi ministar bude iz redova HDZ-a, nalaženje kandidata bi se moglo pokazati većim izazovom nego što bi to Plenković volio. Naime, on je htio brzo imenovati novog ministra, već ovaj tjedan, a sada će se sve, potvrđuje nam izvor iz vlade, prolongirati na sljedeći tjedan. 

Naime, u četvrtak će se u Bruxellesu održati izvanredno Europsko vijeće zbog stanja u Ukrajini. Premijer ondje odlazi odmah nakon sjednice vlade. Sve to znači da je krajnje nerealno da ovog tjedna dobijemo novog ministra, što nam potvrđuje i izvor iz vlade. 

Rješenje bi Plenkoviću bio Bačić, ali boji se da bi time više izgubio nego dobio

I da su u HDZ-u danas tijekom dana uspjeli definirati kandidata za novog ministra graditeljstva, najvećoj bi stranci vladajuće koalicije bilo vrlo izazovno izglasati novog ministra u petak u saboru, a budući da kandidata još uvijek nemaju, to se čini potpuno nemogućim. 

Plenkoviću bi, vjerojatno, za ministra najjednostavnije bilo postaviti odanog suradnika Branka Bačića koji je već obavljao funkciju ministra graditeljstva, no onda bi u saboru izgubio svog glavnog operativca koji mu održava red u stranci pa to nije najrealnija mogućnost.