Pobuna na jadranskom otoku. Mještani blokirali pristajanje trajekta na novu rivu

Screenshot: HRT

Na otoku Kaprije prošlog je ljeta izgrađeno novo trajektno pristanište, vrijedno više od 3 milijuna eura, no brodovi i dalje ondje ne pristaju. Trajekt je danas drugi put trebao pristati na novu rivu, ali to se u konačnici nije dogodilo. Šibenski otočani održali su novi prosvjed, piše HRT

20-ak Kaprijana ponovno je zaustavilo pristajanje trajekta uz novu rivu. Žale se da je pristanište predaleko. "Tu je stanovništvo uglavnom starije i slabije pokretno. I njima 900 metara - ja sam točno izračunao udaljenost od pristaništa od staroga do novoga - predstavlja veliki problem", tvrdi Kristijan Perković.

"Dvije štake imam. Kako ću doći dovde, tko će me privesti? I nazad i ujutro na brod", žali se jedna otočanka. Zahtjevi Kaprijana ostaju nepromijenjeni. 

Grad odustao od uređenja pristupne ceste

"Naša dva glavna uvjeta su da nam naprave pristupnu cestu koju su potpisali i obećali, i da brza brodska linija ostane na staroj rivi", navela je organizatorica prosvjeda Barbara Klisović. 

"Ovaj naš katamaran nema toliko problema s pristajanjem po jakom jugu kao što trajekt ima", dodao je Perković. Grad se prvotno obvezao na uređenje pristupne ceste, no u međuvremenu se od toga odustalo. 

Pozvali su se na argument da je stručnim pregledom utvrđeno da nema potrebe za uređenjem. "Ta cesta je sasvim dovoljna za normalnu komunikaciju, ali ponavljam, ako je to jedini problem, Grad će vrlo rado napraviti sve da to profunkcionira i da to bude svrsishodno", kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić. 

Gradonačelnik: Mi imamo izuzetnu suradnju

Prosvjednici tvrde kako su pokušali komunicirati s gradonačelnikom, ali neuspješno. On sad kaže da je spreman s njima sjesti za stol. "Mi smo uvijek otvoreni za razgovor. Pa mi smo u međuvremenu i razgovarali s ljudima iz MO-a. Mi imamo izuzetnu suradnju", govori Burić.

Prema mještanima, takva suradnja ne postoji. "On uopće ne komunicira s nama. Mi nemamo nikakvu komunikaciju s predsjednikom Mjesnog odbora", istaknula je Klisović. Ciljevi izgradnje novog pristaništa bili su bolja prometna povezanost s kopnom i rasterećenje središta mjesta. 

Ipak, Kaprijani su uvjereni da je novo pristanište još izloženije jugu. "To znamo mi, koji imamo tu kuće u blizini. To se ne može usporediti", naglasio je Perković.

"Kad ne može stati po jugu na onu rivu, ode. Ovdje nikako ne može stati", poručila je Marija Radovčić. Pristajanje trajekta najavljeno je i za večeras, no Kaprijani najavljuju da će ga ponovno spriječiti.