Pobunjeni studenti ministru Fuschu i Vladi: Jasno je da ste lagali, a obećanja su bila spin!



KAKO doznajemo blokada na Filozofskom fakultetu nastavlja se i sutra a prosvjedima akcijama pridružuje im se i Fakultet političkih znanostima. Naime i studenti politologije odlučili su podržati "borbu za besplatno obrazovanje", a o konkretnim akcijama odlučit će ovih dana. 

> Ministar Fuchs o blokadi Filozofskog fakulteta: Pa nije to moj problem!

"Iako ne odustajemo od zahtjeva za uvođenjem potpuno javno financiranog visokog obrazovanja, želimo ukazati da su čak i obećanja ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da će svim studentima koji izvršavaju svoje studentske obveze MZOŠ podmiriti troškove školarina bila lažna. Naime, na ovogodišnjim upisima većina studenata FPZG- a koji su izvršili navedene obaveze mora platiti dio ili punu školarinu. To se odnosi na njih 120, što je većina onih koji upisuju 2. godinu studija na navedenom fakultetu. Također, oni koji nisu dali samo jedan ispit plaćaju punu školarinu, a ne prema ECTS bodu, kako je ministar obećao", stoji u zaključcima večerašnjeg plenuma u kojem se naglašava kako će se organizirati prosvjedne akcije kojima će se pozvati nadležno ministarstvo na odgovornost za trenutno stanje i lažna obećanja.


Naime, studenti su ogorčeni prebacivanjem loptice ministra Fuchsa iako je  višestruko odgovoran za nastalo stanje.

Fuchs ne ispunjava obveze, obmanjuje i komercijalizira javno dobro

"Jednom jer ne ispunjava obveze prema fakultetima, drugi put jer obmanjuje buduće studente i njihove roditelje da će imati besplatno obrazovanje, a treći put jer provodi komercijalizaciju javnog dobra", rekao je za Index jedan od studenata Filozofskog fakulteta. Isto tako zaključeno je kako stanje na Filozofskom nije toliko strašno kao na nekim drugim fakultetima na kojima plaća i do 90 posto studenata, pa se teško može govoriti o ispunjenju obećanja ministra Radovana Fuchsa. Ministar je danas bio uporan objašnjavajući kako ovo što se danas događa nije njegov problem već da ga moraju riješiti sami Fakulteti te da je to "u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta".



"Sada je već postalo bjelodano jasno da je priča o besplatnom obrazovanju samo običan spin Ministarstva znanosti", kažu nam studenti Filozofskog podsjećajući da za plaćanje nije bitan kriterij izvrsnosti, kao što to bilo najavljeno, već je sada kriterij rezultat na prijamnom ispitu. Prošle akademske godine brucoši zbog studentskog pritiska besplatno upisali preddiplomski studij s obećanjem da svi studenti koju redovito izvršavaju svoje obveze neće plaćati, no sada veliki dio studenata mora platiti drugu godinu studija po neutvrđenim kriterijima.

Fuchs se branio u Dnevniku: Bit će besplatno u sljedećem zakonu


Ministar Fuchs gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a naglasio je kako je Vlada omogućila besplatan upis svim studentima, što je i omogućeno te su podmireni svi troškovi prema Fakultetima.

"Model besplatnog studiranja sadržan je u novom zakonu koji još nije donesen. Prema tome ništa se nije promijenilo u odnosu na studente koji moraju platiti ovu, prošlu i pretprošlu godinu", rekao je ministar Fuchs dodajući da oni koji žele platiti godinu, a to im onemogućavaju kolege studenti blokadom referade moraju se obratiti svojim dekanima.

No, kako nam kažu na Filozofskom fakultetu model besplatnog studiranja nije sadržan ni u novom zakonu kojeg spominje Fuchs.

Opet nema potvrde Fuchsovih riječi

"Toga nema! Prijedlog novog zakona ne sadrži model besplatnog studiranja. Točnije on se u jednoj svojoj stavci naslanja na to kako će se to pitanje rješavati Pravilnikom o studentskom standardu. Naravno, rasprava o tom Pravilniku još nije ni otvorena", kažu nam na kraju s Filozofskog.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.