Pobunjenici sele vladu u Tripoli: Prioritet je odmrzavanje sredstava u inozemstvu

LIBIJSKI pobunjenici preselili su svoj izvršni odbor, koji predstavlja vladu, iz Bengazija u Tripoli, poručeno je iz Nacionalnog prijelaznog vijeća.

"Objavljujem početak i nastavak rada izvršnog odbora u Tripoliju. Dug život demokratskoj i ustavnoj Libiji i slava našim poginulima", izjavio je zamjenik predsjednika izvršnog odbora Ali Tahuni. Najavio je i kako će šef Vijeća Mustafa Abdel Jalil u Tripoli preseliti čim to dopusti sigurnosna situacija.

Izgradnja infrastruktura bit će težak posao


"Ponovna izgradnja libijske infrastrukture potrajat će najmanje deset godina. Mnogo je toga srušeno u ratu, ali većina infrastrukture bila je u lošem stanju i prije revolucije zbog dubokog nemara", kazao je šef stabilizacijskog odbora pri Nacionalnom prijelaznom vijeću Ahmed Jehani. Kazao je kako prvi prioritet mora biti odmrzavanje libijskih sredstava u inozemstvu, koja se procjenjuju na više od 100 milijardi dolara.

Prijelazno vijeće već je izložilo strategiju stabilizacije nove Libije. Kao glavni cilj ističu osiguranje humanitarne pomoći za ljude pogođene ratom, te pokretanje libijske ekonomije, prvenstveno izvoza nafte. UN se već složio da odmah odmrzne milijardu i pol dolara za humanitarne potrebe, piše BBC.

U katarskoj prijestolnici Dohi već je održan sastanak zemalja donatora, a cilj je prikupljanje 2,5 milijarde dolara za isplatu plaća zaposlenika Vijeća te za liječenje ozlijeđenih u borbama. Francuski predsjednik Sarkozy najavio je konferenciju "Prijatelji Libije" koja će se za deset dana održati u Parizu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.