Počelo suđenje Puigdemontu i njegovoj vladi, prijeti im 30 godina zatvora

Foto: Getty

SUĐENJE dvadesetero katalonskih dužnosnika optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije počelo je danas, a petero njih, među kojima i smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, nije se pojavilo na sudu u Madridu.

Za pobunu protiv španjolske države optuženo je 14 dužnosnika regionalne vlade i šest dužnosnika regionalnog parlamenta. Njihovo saslušanje počelo je u 9 sati ujutro u Madridu.

Španjolska vlada razriješila je dužnosti katalonsku vladu u subotu, 28. listopada. Dan ranije u katalonskom parlamentu proglasili su odcjepljenje te sjeveroistočne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika.

Prijeti im do 30 godina zatvora


Odluku o proglašenju nezavisnosti katalonske vlasti temeljile su na rezultatu referenduma održanom 1. listopada, a za koji su također optuženi na sudu u Madridu jer je referendum održan u samo jednoj pokrajini protivan španjolskom ustavu.

Na teret im se stavlja pobuna, neposluh i korištenje javnog novca za provedbu nezakonitog referenduma te im prijete kazne do 30 godina zatvora. Jutros je na sud u Madrid prvo stiglo devet razriješenih dužnosnika katalonske vlade, a među njima i njezin potpredsjednik Oriol Junqueras.

Optužene su ispred zgrade suda došli podržati članovi stranaka koje zagovaraju nezavisnost. Podršku je došao iskazati i bivši predsjednik katalonske vlade Artur Mas koji je 2014. bio održao neobvezujući referendum o nezavisnosti.

"Puno naših ljudi osjeća nepravdu. Sa sudovima i nasiljem neće biti riješen katalonski konflikt", rekao je Mas.

Puigdemont i ministri u Bruxellesu

Marta Pascal, članica Puigdemontove Katalonske europske demokratske stranke (PDeCat), rekla je kako se nada da optuženima neće biti određen pritvor.

Predsjednik Puigdemont i četvero njegovih 'ministara' i dalje su u Belgiji kamo su otputovali prošli vikend. Spremni su odgovarati na pitanja video vezom iz Belgije, a očekuje se reakcija španjolskog pravosuđa.

Španjolska bi mogla zatražiti od Belgije njihovo izručenje. Puigdemontov belgijski odvjetnik najavio je ranije ovaj tjedan pravnu borbu protiv izručenja. Smatra da Puigdemont u Španjolskoj ne bi imao pravedno suđenje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.