Podignuta optužnica protiv muškarca za kojeg sumnjaju da je ubio bankara Dedića

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Tomislava Viktora Base kojeg se tereti za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića u Zagrebu 1999. godine. 

U priopćenju je objavljeno da se okrivljeniku, koji ima hrvatsko, nizozemsko i švicarsko državljanstvo, stavlja na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22:30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru, a u nakani da liše života oštećenika, pričekao oštećenikov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici broj 17 u kojoj je stanovao.

Nakon što je oštećenik ušao u zgradu, tereti ih se da su ispalili u oštećenika dvadesetak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja. Oštećenik je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela koje su dovele do smrtnog ishoda.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Podsjetimo, Basa je uhićen 30. siječnja ove godine, a čekalo se nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku

Tko je bio ubijeni Ibrahim Dedić?

Dedić je 1989. otvorio prvu privatnu banku u Hrvatskoj i Jugoslaviji na Sveticama, pored stana u kojem je živio. Promdei banka je u svojim najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i bila teška oko 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu dana kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 milijuna njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga Promdei banka je zamrznula šest milijuna dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom.

Treba reći i da je sin ubijenog Dedića tužio Republiku Hrvatsku i tražio odštetu od 10 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.