"Podrijetlo vrsta" Charlesa Darwina proglašeno najutjecajnijom knjigom u akademskoj povijesti

Foto: Public domain

"PODRIJETLO vrsta" Charlesa Darwina je proglašeno najutjecajnijom akademskom knjigom u povijesti. "Knjiga koja je promijenila način na koji razmišljamo o svemu" je na vrhu popisa 20 djela koji su zajedno sastavili prodavači knjiga, knjižničari i izdavači, a u glasanju je sudjelovala i zainteresirana javnost.

Darwinovo objašnjene teorije evolucije je pritom osvojilo 26 posto glasova, rekli su organizatori na inauguraciji projekta čiji je cilj proglašavanje "Akademske knjige tjedna".

"Darwin je kroz pedantna promatranja svijeta oko nas, kombiniranih s produljenim i dubokim promišljanjem, stvorio knjigu koja je promijenila način na koji razmišljamo o svemu – ne samo u prirodnom svijetu, već religiji, povijesti i društvu. Svaki istraživač, bez obzira piše li knjige, stvara digitalne proizvode ili umjetnička djela, teži stvaranju nečeg toliko značajnog za povijest misli kao što je to Podrijetlo vrsta," komentirao je rezultate glasanja profesor Andrew Prescott sa Sveučilišta u Glasgowu.  

Guardian navodi da je, prema glasanju javnosti, drugo mjesto zauzeo Komunistički manifest Marxa i Engelsa, za kojim slijede čitav opus Shakespearea, Platonova "Država" i Kritika praktičkog (čistog) uma Immanuela Kanta.

Izbor Kanta su posebno pozdravili iz Udruge prodavača knjiga. "Čini se da nama vladaju probitačnost i dvostruko mišljenje (eng. doublethink) stoga je ohrabrujuće znati da Kantov kategorički imperativ ostaje poznat i značajan," rekao je Alan Staton iz udruge s kojim se složio filozof Roger Scruton.

"Ja sam sretan što je Kritika praktičkog uma, koja je zacijelo jedno od najtežih filozofskih djela ikada ispisanih, izabrana među najutjecajnije od svih akademskih knjiga," rekao je filozof. "Kant je krenuo na izvanredan poduhvat, a to je da pokaže granice ljudskog poimanja i istovremeno opravda korištenje naše intelektualne moći unutar tih granica. To je rezultiralo vizijom o samosvjesnim bićima okruženima jednostranom granicom, protiv koje se uvijek pritišće, s glađu da se pristupi onostranom, što mene i mnoge druge progoni otkad ju je Kant izrazio."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.