Pogledajte cjenik Gradskih groblja, naplaćuju čak i da zvono zvoni na sprovodu

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, Index

SMRT u Hrvatskoj je prilično skupa, a obitelj pokojnika u tom najtežem trenutku suočena je i s velikim troškovima koje mora podmiriti kako bi pokopala člana svoje obitelji i pritom ne može birati. Podružnica Zagrebačkog holdinga Gradska groblja jedina u glavnom gradu obavlja poslove ukopa te upravlja s 28 groblja na području grada Zagreba pa može odrediti cijene kakve želi.

Naplaćuju čak i upotrebu zvona

Index je dobio račun sprovoda na groblju Stenjevec iz kojeg je vidljivo da je obitelj pokojnika ukop platila 4166 kuna. Na računu je vidljivo da, primjerice, preuzimanje i prijevoz vijenaca od mrtvačnice do mjesta ukopa te odvoz na privremeni deponij unutar groblja stoje 418 kuna, dok preuzimanje i prijevoz pokojnika u mrtvačnici do mjesta ukopa stoji 536 kuna, pri čemu treba naglasiti kako se tu ne radi o kilometrima, nego o maloj udaljenosti.

Uklanjanje i postavljanje pokrovne ploče na grob stoji 493 kune. Naplaćuju i uporabu zvona i to 27 kuna.

Pitali smo Gradska groblja zašto su cijene toliko visoke, evo što kažu

Naravno, uz sve ovo zaračunali su i kremiranje pokojnika, što košta 1375 kuna, i to je najskuplja stavka sprovoda. Dodatno se naplaćuje zatvaranje urne s graviranjem natpisa, uporaba rashladne komore, iskop groba i tako dalje, a cijeli račun možete vidjeti na fotografiji ispod.

Pitali smo Gradska groblja zašto su cijene toliko visoke, na što su nam odgovorili da politiku cijena komunalnih usluga, u koje spadaju i cijene usluga podružnice Gradska groblja, određuje Grad Zagreb.

"Podružnica Gradska groblja upravlja s 28 groblja na području grada Zagreba. Cjenik komunalnih usluga koje se odnose na ispraćaj i ukop pokojnika navedene su u Cjeniku Podružnice Gradska groblja koji je na snazi od 15. rujna 2019. godine. O tome koliko ukupno iznosi cijena pojedinog sprovoda odlučuje korisnik naših pogrebnih usluga u zavisnosti od odabira određenih usluga koje se nalaze u našoj ponudi. Temeljem odabranih usluga konačna cijena ugovara se prije ispraćaja i sprovoda", odgovorio nam je Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja.

Prijevoz vijenaca do groba košta 418 kuna, a Gradska groblja se pravdaju velikim poslom oko toga

Na pitanje zašto je cijena prijevoza vijenaca do mjesta ukopa i odvoz istih na groblju u Stenjevcu čak 418,75 kuna, istaknuo je kako je to točna cijena i da je u nju uključen PDV. A dodaje i kako se radi o velikom broju vijenaca koje moraju prevesti pa ih nekad bude čak i tridesetak.

"U određivanje cijene te usluge, osim broja vijenaca kojih prosječno u jednom sprovodu bude petnaest, a nerijetko se brojka penje do 30-tak i više, uključene su sljedeće radnje: preuzimanje vijenaca od strane za to zaduženih osoba Gradskih groblja od dostavljača, odlaganje vijenaca na odar, iznošenje vijenaca iz odarnice, odnosno prostora za ispraćaj, slaganje vijenaca na kolica, prijevoz vijenaca od mrtvačnice do mjesta ukopa, te njihovo postavljanje na grob, a kasnije uklanjanje uvelih vijenaca s groba, te njihov odvoz na privremeno odlagalište", kazao je Šegota.

Uz to je napomenuo da Gradska groblja sama financiraju zbrinjavanje tog otpada s vijenaca.

Ako nemate grobno mjesto, cijene su astronomske

"Zadužene osobe Gradskih groblja obavljaju razvrstavanje otpadnih materijala s vijenaca na biorazgradiv otpad koji se prosljeđuje Podružnici Zrinjevac, te otpad od metala, plastike i drugih materijala za koje je potrebno odgovarajuće zbrinjavanje čije troškove snose Gradska groblja. Sve su ovo elementi koji utječu na formiranje cijene navedene usluge", kazao je.

Ovaj račun odnosi se samo na ukop, odnosno sprovod, a obitelji umrlih pogrebnim poduzećima još moraju platiti za dodatne usluge kao što je prijevoz pokojnika do groblja, a ako obitelj nema grobnicu ili ako se radi o klasičnom sprovodu još moraju platiti i za lijes, grobno mjesto, spomenik, glazbu na sprovodu (ako je žele)...

Na području Zagreba prijevoz pokojnika do groblja stoji oko 3000 kuna, a taj posao obavljaju pogrebna poduzeća, dok cijene lijesova variraju od 1500 pa sve do 20-ak tisuća kuna, za luksuzniji lijes. Ako nemate grobno mjesto, ono, primjerice, na Mirogoju stoji i do 100.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.