Pogledajte kako hrabri Iranci odbijaju gaziti američku i izraelsku zastavu

Screenshot: Twitter/Golnaz Esfandiari

SAMO tjedan dana nakon što su milijuni Iranaca preplavili ulice nakon američke likvidacije moćnog iranskog generala Kasima Sulejmanija, izbili su novi prosvjedi protiv iranskog režima. 

Iranci su proteklog vikenda izašli na ulice, bijesni zbog priznanja iranske vojske da je greškom srušila putnički zrakoplov Ukraine International Airlines u kojem je, kad se pribroje dvojni državljani, poginulo oko 130 Iranaca. 

Prosvjedi su bili manji nego oni u studenome i prosincu prošle godine, kada su prema izvještaju Reutersa iranske sigurnosne snage ubile čak 1500 prosvjednika. Teheran to, naravno, negira.

Režimski agenti nacrtali izraelsku i američku zastavu ispred sveučilišta

I ovog je puta na prosvjednike otvorena vatra, iako iranska policija tvrdi da nije pucala na prosvjednike. 

"Lažu da nam je neprijatelj Amerika, naš neprijatelj je ovdje", uzvikivali su deseci prosvjednika ispred Sveučilišta u Teheranu, prikazano je na snimkama koje kruže Twitterom. 

Unatoč tome, mogli smo vidjeti neke zaista impresivne primjere hrabrosti i prkosa prosvjednika, kao što je onaj sa Sveučilišta Behešti. Tamo su studenti koji su izašli ispred zgrade sveučilišta na prosvjed odbili gaziti preko američke i izraelske zastave koje su sprejem bile nacrtane na tlu ulice. Snimke su ubrzo osvanule na društvenim mrežama.

Namjera crtača zastava bila je jasna, s obzirom na to da su paljenje i gaženje američkih i izraelskih zastava, uz prigodne pokliče "smrt Americi", već desetljećima uobičajeni folklor prorežimskih prosvjeda u Iranu. 

Židovsko-kanadski aktivist i odvjetnik Hillel Neuer koji je objavio snimku sa sveučilišta na Facebooku, napisao je da su zastave nacrtali režimski agenti Basidža (režimske volonterske milicije) i onda sami gazili preko njih. Iranski studenti su na to prkosno počeli izvikivati: "Bi šaraf". Radi se o izrazu na farsiju koji se može prevesti kao "bez savjesti, morala, dostojanstva", piše Neuer.

Prkos režimu prije nego podrška SAD-u i Izraelu

Američki NBC News također je komentirao snimke. "Iranski prosvjednici vjerojatno su vrlo svjesni da iranski režim koristi legitimne kritike na račun SAD-a i Izraela kako bi skrenuo pažnju s kritika (na svoj račun). Ne gazeći preko njihovih zastava, oni vjerojatno ne pokazuju podršku SAD-u i Izraelu, nego prije šalju poruku režimu da ih ne zanima njihovo skretanje pažnje", komentirao je za NBC H.A. Hellyer, viši suradnik na londonskom Royal United Service Instituteu.

Podsjetimo, rušenje ukrajinskog aviona na letu iz Teherana dogodilo se neposredno nakon što je iranska vojska izvela raketni napad, prvi tog tipa u povijesti, na dvije američke vojne baze u Iraku, iz odmazde za ubojstvo Sulejmanija kojeg su Amerikanci proglasili teroristom koji je preko posrednika u regiji pripremao nove napade na američke snage. Iranska vojska očito je očekivala američki protunapad, od kojeg je Donald Trump odustao jer u iranskom napadu nije bilo žrtava.

Na još jednoj snimci s iranskih prosvjeda može se vidjeti i kako se jedan prosvjednik popeo na stup na kojem je izvješen veliki poster generala Sulejmanija i udara taj poster nogom te ga pokušava srušiti. I ovo sugerira da jedan dio Iranaca ne žali previše zbog američkog atentata na moćnog, ali i notornog iranskog generala koji je upravljao paravojskama od Iraka i Sirije do Libanona i Jemena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.