Pogledajte kako izgleda čaša vode iz Slavonskog Broda

Foto: ebrod.net

LOKALNI portal ebrod objavio je fotografiju čaše vode iz Slavonskog Broda. Na površini je jasno vidljiva masna mrlja.

Fotografiju je portalu ebrod poslala čitateljica iz naselja Zrinski-Frankopan iz Slavonskog Broda.

"Čula sam od ljudi da je voda masna, ali da se to vidi tek kada malo odstoji. Natočila sam jučer poslijepodne u 17 sati i već oko 21 sat vidjela se manja količina masnoće. Jutros je na površini vode u sredini čaše vidljivo formirana masna mrlja u sredini", napisala je čitateljica tog portala.



"Netko tu ipak nešto krije"

"Netko ipak nešto krije, nemoguće da je voda ispravna, a tako masna, ne može to biti samo kod mene. Od kako je objavljeno da je voda ispravna kombinirali smo, pili flaširanu vodu, ali i vodu iz slavina, od jutros kada sam vidjela kako izgleda, sigurno ju više neću piti, a ovaj uzorak planiram odnijeti u Zavod za javno zdravstvo", dodala je.

Podsjetimo da je Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prije devet dana, dakle 9. travnja, objavilo da se voda na području Slavonskog Broda smatra zdravstveno ispravnom te se može koristiti za piće i ostale kućanske potrebe.

Ekološka katastrofa sa zagađenjem vode počela je prije tri tjedna. Inspekcija je 30. ožujka utvrdila da voda u Slavonskom Brodu nije ispravna, i to čak ni ako se prokuha. Dva dana ranije se izlila nafta na zapadnom ulazu u grad, nedaleko od vodocrpilišta Jelas.

Građani i gradonačelnik optužuju Crodux kojem se izlila nafta, oni tvrde da ni teoretski nije moguće da su oni krivi

Do izlijevanja je došlo uslijed ispitivanja (tlačne probe) dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice, ujedno i mjesta izlijevanja. Vlasnik produktovoda je Plinacro d.o.o., a ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o.

Gradonačelnik Mirko Duspara i građani Slavonskog Broda kao krivca su prozvali upravo Crodux, inače u vlasništvu bivšeg generala i naftnog tajkuna Ivana Čermaka, no iz te su tvrtke više puta takvu mogućnost opovrgnuli.

Rekli su, naime, da se izlilo tek između 150 i 200 litara benzina i to više kilometara udaljeno od vodocrpilišta te da to ni teoretski ne može biti razlog zagađenju vode u kojoj je pronađen znatan višak ugljikovodika.

Građani Slavonskog Broda danima su pili vodu iz cisterni, a nakon što se otkrilo da je voda zagađena, poharali su trgovine pa tako u jednom trenutku u nijednom dućanu u Slavonskom Brodu  uopće nije bilo vode u boci.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.