KORONAKRIZA

Pogledajte kako je lani izgledalo nebo iznad Europe, a kako izgleda danas

Foto: Flightradar24.com

KORONAVIRUS je aviokompanije u cijelom svijetu bacio na koljena, prisilivši ih da prizemlje zrakoplove i ukinu desetke tisuća radnih mjesta kako bi se pripremile za bitno drugačije tržište putovanja u sljedeće tri godine.

Koronakriza najviše je pogodila niskobudžetne kompanije easyJet, Jet2, Norwegian, Pegasus, Ryanair, Transavia, Vueling i Wizz Air.

Najveća europska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair u travnju je zbog pandemije koronavirusa bilježila pad broja putnika za 99,6 posto, a gotovo identičan pad bilježio je i manji Wizz Air. 

Situacija se nije znatno promijenila, o čemu svjedoči grafika koju je danas objavio Flightradar24.com. Naime, na današnji dan prošle godine u 15 sati iznad Europe letjela su 704 zrakoplova, dok ih je danas bilo samo 27.

No, za Hrvatsku su za ljetne mjesece najavljene brojne aviolinije na zračne luke Zagreb, Split, Rijeka, Zadar i Pula s raznih tržišta, a najviše iz Njemačke, Beneluxa i Francuske. Najviše letova najavljeno je za drugu polovicu lipnja i početak srpnja za zračne luke Split i Dubrovnik te Zadar, Pulu, Zagreb i Rijeku. 

Za Dubrovnik su najavljeni letovi Austrian Airlinesa iz Austrije, Luxairtoursa, TUI-ja, easyJeta i Brussels Airlinesa iz Beneluxa, Transavie i easyJeta iz Francuske, a najavljeni su i letovi iz Njemačke, Mađarske, Norveške, Švedske i Danske.

Prema najavama, Ryanair, Luxairtours i easyJet će povezivati Zadar s Beneluxom, kao i s njemačkim Stuttgartom, Berlinom, Düsseldorfom, Karlsruheom i Kölnom.

Pula će prema najavama, uz ostalo, biti povezana letovima Ryanaira, Luxairtoursa i easyJeta s Beneluxom, a najavljeni su i letovi iz Pariza, Frankfurta, Düsseldorfa i Londona.

Za zračne luke Rijeka i Zagreb najavljeni su letovi iz Njemačke, Velike Britanije i Beneluxa.