Pogledajte koliko će vam rasti plaća nakon poreznih izmjena

Foto: Wikipedia

NAJAVLJENE su nove izmjene u poreznom sustavu Hrvatske, koje prema riječima Ministra financija Marka Primorca imaju cilj smanjenje oporezivanja rada, a povećanje oporezivanja imovine. Najavljeni porez na nekretnine će se pobrinuti za veće oporezivanje imovine, a od toga će biti izuzete kuće u kojima se stanuje i koje se dugoročno iznajmljuju. Zapravo je samo "podebljan" porez na kuće za odmor. 

Sa strane oporezivanja dohotka najavljeno je povećanje osobnog odbitka s trenutačnih 560 eura na 600 eura, što sa sobom povlači i rast svih ostalih odbitaka povezanih s osobnim jer se računaju po koeficijentu. Za primjer, trenutačni osobni odbitak s jednim djetetom raste sa 840 eura mjesečno na 900 eura. 

Po novome će automatizmom osobni odbitak s jednim djetetom narasti na 900 eura mjesečno, a za dvoje djece s trenutačnih 1232 eura na 1320 eura. To će dovesti do rasta plaća svima koji plaćaju porez na dohodak, što velik dio građana ne radi zbog toga što nemaju dovoljno visoke plaće, tj. ukupni osobni odbitak im je veći od dohotka (bruto plaća umanjena za mirovinske doprinose).

Koliko će rasti plaća zbog povećanja osobnog odbitka?

Medijalna bruto plaća, tj. plaća od koje pola zaposlenih u Hrvatskoj ima više a pola manje mjesečne plaće, u lipnju je ove godine iznosila 1498 eura. Ona će gotovo sigurno porasti do prvog mjeseca u kojem će se primjenjivati novi iznos osobnog odbitka, ali možemo izračunati koliko bi iznosio rast na primjeru bruto plaće od 1498 eura. 

Nakon uračunavanja novog osobnog odbitka i uz pretpostavku da je donja porezna osnovica poreza na dohodak 20 posto (u nekim gradovima i općinama je više), neto plaća će narasti s 1070.72 eura na 1078.72 eura. To vrijedi za one koji nemaju pravo na uvećan osobni odbitak zbog prijavljene djece i uzdržavanih članova.

Rast od 8 eura mogu očekivati svi koji plaćaju porez na dohodak jer svima osobni odbitak raste za isti iznos. 

Malo više će rasti plaće onima koji imaju prijavljenu djecu kao olakšicu

Zaposlenima koji imaju prijavljeno jedno dijete kao izvor uvećanog osobnog odbitka će plaća rasti nešto više jer je i rast apsolutnog iznosa ukupnog osobnog odbitka veći, tj. nije 40 eura, nego 60 eura. 

Na primjeru bruto plaće od 1498 eura, tj. medijalne plaće iz lipnja ove godine, porezna osnovica će se smanjiti s 358.4 eura na 298.4 eura, a samim time i plaćeni porez na dohodak sa 71.68 eura na 59.68 eura (stopa od 20 posto). Rast neto plaće će iznositi 12 eura.

Tko gubi povećanjem osobnog odbitka?

Oni koji imaju plaću od 1498 eura i osobni dohodak uvećan po koeficijentima za dvoje djece ne plaćaju porez na dohodak jer im osobni odbitak iznosi više od dohotka (bruto plaća umanjena za mirovinske doprinose). Osobni odbitak onima s dvoje djece se povećava s 1232 eura na 1320 eura. 

Važno je naglasiti da je porez na dohodak prihod gradova, općina i županija, a ne države. Smanjenjem poreza na dohodak država ne gubi ništa, osim što Porezna uprava gubi 1 posto od ukupno naplaćenih prihoda od poreza na dohodak zbog samih troškova utvrđivanja, evidentiranja, naplate i nadzora. 

Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, 74 posto prikupljenog poreza na dohodak završava u blagajni grada, odnosno općine, 20 županije, a 6 posto za tzv. "decentralizirane funkcije". Povećanje osobnog odbitka je udar na proračune gadova, općina i županija, a ne države. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.