Pogledajte lopove u akciji: Krađa starog papira postala je isplativija od plastične ambalaže

U ZAGREBU zadnjih mjeseci operira desetak organiziranih grupa sitnih kradljivaca starog papira, koji obijaju kontejnere Čistoće prije dolaska komunalaca. Čitatelj Indexa sa Savice snimio je jednu takvu ekipu i fotografije proslijedio redakciji. Čini se da je riječ o prilično jednostavnoj operaciji.

"Dođu, isprazne kontejner, vrate ga u početni položaj i odu"

"Jutros sam već drugi put ovog mjeseca svjedočio krađi starog papira od iste dvojice muškaraca u bijelom furgonu. Dođu, nagnu kontejner i nakon krađe papira vrate ga u prvobitno stanje, tako da radnici Čistoće niti ne znaju da je bio pokraden kad ga dođu isprazniti", tvrdi čitatelj.

Reciklažni papir poskupio je u godinu dana za gotovo deset puta i za kilogram se trenutno može dobiti do jedne kune. U Zagrebačkom Holdingu je, tvrdi glasnogovornik Dušan Viro, promet papirom u odnosu na lani pao za 80 posto, a godišnje zbog kradljivaca gube 7 milijuna kuna!

"I ispred svog stana redovito vidim dva Golfa koji to rade na sličan način. Policija često zatekne kradljivce na djelu i podnese prijavu, ali ih sudovi odbacuju, jer se radi o šteti manjoj od tisuću kuna", kazao nam je Viro.

Razbijaju kontejnere "pajserom": Šteta 3, 5 milijuna kuna

Iz Holdinga, međutim, tvrde da je šteta mnogo veća. Kad kradljivci papira otvaraju kontejnere, nerijetko ih krenu razbijati "pajserom" jer su zaključani, pa je samo za nove kontejnere ulupano 3,5 milijuna kuna u godini dana.

Holdingu, doduše, kradljivci papira možda i ne bi trebali biti prioritet: najveća komunalna kompanija u zemlji zadužena je za više od 7 milijardi kuna, ima plaće znatno više od nacionalnog prosjeka i, procjenjuje se, oko dvije tisuće zaposlenih viška.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.