Pogledajte snimku "priznanja" uhićene djevojke bjeloruskog blogera

Screenshot: YouTube/Daily Telegraph

KAD SU bjeloruske vlasti u nedjelju prisilno prizemljile avion irskog Ryanaira na letu iz Atene u Vilnius dok je letio kroz bjeloruski zračni prostor, uz antirežimskog novinara i aktivista Romana Protaševiča izvukle su iz aviona i privele i njegovu djevojku Sofiju Sapegu, koja je putovala s njim. 

Bjeloruska državna televizija u ponedjeljak je objavila snimku Protaševičevog "priznanja" - po svemu sudeći napravljenog pod prisilom - kaznenih djela koja mu bjelorusko tužiteljstvo stavlja na teret: organiziranje masovnih nereda koji su teško narušili javni red i mir te poticanje društvenog neprijateljstva.

>>Bjeloruska televizija objavila "priznanje" uhićenog blogera. Majka: On je u bolnici

A sada je objavljena i snimka uhićene Sapege s "priznanjem" kaznenog djela koje se njoj, izgleda, stavlja na teret.

Sapega na snimci kaže da je urednica kanala Crna knjiga

"Ja sam Sapega Sofia Andrejevna, rođena sam 10. veljače 1998. godine. Državljanka sam Ruske Federacije, živim u Litvi u Vilniusu. 23. svibnja 2021. letjela sam istim zrakoplovom s Romanom Protaševičem.Također sam urednica Telegram kanala Černaja Kniga (Crna knjiga), koji objavljuje privatne informacije o službenicima unutarnjih poslova", rekla je 23-godišnja Sapega u kameru, vidno uznemirena i prestrašena. 

Naime, na tom su kanalu ruske društvene mreže Telegram bjeloruski aktivisti navodno objavljivali osobne podatke o policajcima koji su brutalno napadali prosvjednike u prosvjedima koji su u toj zemlji trajali od ljeta prošle godine do početka ove, s ciljem poništavanja izbora na kojima je pobijedio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, a koje oporba i Europska unija drže ukradenim. Međutim, objavljivanje takvih osobnih podataka je zločin u Bjelorusiji.

Bjeloruski aktivisti i obitelj Sapege vjeruju da je djevojka morala čitati tekst koji su joj dali i da je prijetnjama natjerana na priznanje. Obitelj 26-godišnjeg Protaševiča također je uvjerena da je on mučen, što sugeriraju i ogrebotine koje se vide na njegovom licu na objavljenoj snimci.

"Ne vjerujemo da nam se ovo događa, našoj kćeri"

"Mi smo u takvom stanju da ne vjerujemo da nam se ovo događa, našoj kćeri", rekla je Ana Dudič, Sofijina majka, za BBC. Njih dvoje su bili u turističkom posjetu Grčkoj prije povratka u Litvu, do koje nikad nisu došli.

Dudič kaže da je zadnje što je čula od kćeri bila poruka s jednom riječju, "mama", kad je avion sletio u Minsk i prije nego joj se mobitel isključio. Odnijela joj je odjeću, hranu i higijenske potrepštine u zatvor bjeloruskog KGB-a (nasljednika istoimene sovjetske tajne službe) u Minsku, ali nije je smjela vidjeti. Sapegi je određen pritvor u trajanju od dva mjeseca.

Dudič tvrdi da je njena kći potpuno nevina, da uopće nije aktivist i da se nije ni pridružila prošlogodišnjim prosvjedima nakon izbora. Smatra da je jedini razlog za njezino uhićenje veza s Protaševičem, s kojim je počela hodati prije šest mjeseci.

"Spremna sam moliti bilo koga za pomoć, da život mog djeteta ne bude uništen", rekla je Dudič.

Bjeloruski KGB je stavio Protaševiča i njegovog kolegu Ščiapana Pučilu, s kojim je pokrenuo neovisni medij Nexta s kanalom na Telegramu, na popis "pojedinaca umiješanih u terorističke aktivnosti". Novinar NEXTA-e Tadeuš Gičan tvrdi da su pripadnici bjeloruskog KGB-a bili u avionu koji je prizemljen i da su lažno uvjeravali posadu da je u avionu bomba. 

Direktor Ryanaira: Mislimo da su u avionu bili agenti KGB-a

Da su u avionu "također bili neki KGB-ovi agenti" koji su bili uključeni u ovu operaciju i koji su se iskrcali iz aviona s uhićenima, smatra i direktor Ryanaira, Michael O'Leary, koji je također incident nazvao "državno sankcioniranom otmicom". Sličan komentar dao je i irski ministar vanjskih poslova Simon Covaney.

>>Irski ministar: U otetom Ryanairovom avionu su vjerojatno bili agenti KGB-a

Podsjetimo, europski čelnici odlučili su nakon sjednice Europskog vijeća u ponedjeljak uvesti nove sankcije i zabraniti međunarodni zračni promet za bjeloruskog avioprijevoznika, kao i let linija europskih avioprijevoznika iznad Bjelorusije , no potencijalno i kopneni promet zemlje, nakon što je Bjelorusija poslala vojni avion da presretne i prizemlji avion Ryanaira, što su zapadne zemlje osudile kao "državno piratstvo."

EU je pozvala na oslobađanje 26-godišnjeg blogera, čiji su kanali na društvenim mrežama iz egzila bili neke od posljednjih nezavisnih platformi za vijesti o zemlji poslije masovnog ugnjetavanja disidenata prošle godine.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je oštro osudio "državnu otmicu" koja "pokazuje kako režim u Minsku napada osnovna demokratska prava i guši slobodu izražavanja i neovisne medije" i dodao da  "novinar Roman Protaševič i njegova suputnica Sofia Sapega moraju biti odmah oslobođeni".

Lukašenko odbacuje sve optužbe, tvrdi da je spašavao živote zbog Hamasove prijetnje bombom

Lukašenko je pak odbacio sve optužbe i prkosno odgovorio da je, kad je naredio prizemljenje Ryanairovog aviona, djelovao po zakonu i u skladu sa svim međunarodnim normama, a da oni koji ga kritiziraju to koriste kako bi potkopali njegovu vlast.

Lukašenko inzistira da je postojala stvarna prijetnja bombom na zrakoplovu i da je djelovao kako bi "spasio živote", a Protaševiča je nazvao "teroristom", iako nije njega optužio za postavljanje bombu. 

Njegov režim je u ponedjeljak, u novoj verziji događaja, priopćio da je palestinska islamistička skupina Hamas poslala prijetnju da će raznijeti avion iznad Vilniusa ako EU ne osudi Izrael zbog vojne intervencije u Pojasu Gaze. Hamas poriče tu optužba, a i njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je ovu tvrdnju kao "potpuno neuvjerljivu". 

Posebno je znakovito da je navodni Hamasov e-mail s prijetnjom, koji je Bjelorusija objavila, poslan 24 minute nakon što su bjeloruske vlasti upozorile zrakoplov o prijetnji bombom, kako je otkrila londonska istraživačka skupina Dossier Center 

Švicarski pružatelj usluga interneta Proton Technologies AG objavio je da nije vidio ""vjerodostojne dokaze" da su bjeloruske vlasti doista primile tu poruku prije nego što su izdale naredbu.