Pogodili smo kojoj će firmi Fina dati državni prostor na javnom natječaju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

FINA je u svibnju raspisala više nego sumnjiv javni natječaj za zakup državnog poslovnog prostora u Vukovaru, a mi smo tada prognozirali da bi ga mogla dobiti tvrtka Glooko, što se sada, četiri mjeseca kasnije, i ostvarilo. 

Uvjeti su bili iznimno precizni. Prostor na adresi Olajnica 19, gdje se inače nalaze i uredi Fine, mogla je dobiti jedino tvrtka koja se bavi računalnim programiranjem i koja je uz to u prethodnoj godini ostvarila prihod veći od tri milijuna kuna.

Od uprave Fine tražili smo da nam kažu zbog čega su takvi uvjeti, zašto se na natječaj ne mogu javiti i tvrtke koje su imale drugačije prihode te se bave nekim drugim uredskim djelatnostima. 

Nakon objave prvog članka Fina je poništila sumnjivi natječaj

>>Fina objavila sumnjivi natječaj: Evo što morate ispuniti da im budete podstanari

Odmah nakon objave članka Fina je poništila sporni natječaj, ali ga je potom ponovno raspisala. Vrijeme je prolazilo, natječaj je završio.

Njihovoj službi za odnose s javnošću pisali smo više puta da doznamo tko je dobio prostor. Nisu nam htjeli reći. Podatak o tome tko je na javnom natječaju dobio ured državne Financijske agencije odbijali su otkriti i nakon nekoliko naših upornih upita, a tek pošto smo poslali prijavu Povjereniku za informiranje stigao je odgovor o sretnom dobitniku.

Fina nam nije htjela reći tko je dobio prostor 

"U vezi vaših pitanja o javnom nadmetanju za davanje u zakup poslovnog prostora FINA-e u Vukovaru, Olajnica 19, u skladu sa člankom 23. st. 1. toč. 1. Zakona o pravu na pristup informacijama, obavještavamo vas da nam je do krajnjeg roka za dostavu ponuda 4. kolovoza 2022. do 12 sati ponudu dostavio jedan ponuditelj: Glooko d.o.o. za informatiku iz Vukovara koji je u ponudi iskazao cijenu od 5,00 eura mjesečno (bez PDV-a) po m2 u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB.

Ponuda je bila valjana te je ponuditelju dana 8. kolovoza 2022. godine FINA poslala obavijest o prihvaćanju njegove ponude, no obavijest joj se vratila kao neuručena tako da ugovor o zakupu (još) nije sklopljen. S poštovanjem, Mirjana Sirovica, dipl. iur. službenica za informiranje", stoji u odgovoru Fine. 

Pet eura po kvadratnom metru ujedno je bila i početna cijena zakupa na natječaju. Prostor je velik 253.55 kvadratnih metara. Nalazi se pored kolodvora i gradske tržnice, u centru grada. 

U svibnju smo prognozirali da bi prostor mogla dobiti upravo ova tvrtka

U našem članku od 5. svibnja napisali smo sljedeće:

"Tko bi mogao dobiti prostor? Nije to teško saznati jer, rekli smo, programerske tvrtke u Vukovaru možete prebrojati na prste jedne ruke. Do sad je u ovom prostoru bila uspješna, mlada programerska tvrtka Kod programiranje, ali ona se odjavila i prestaje s radom jer su je kupili stranci - tvrtka Glooko. Glooko je firma registrirana za djelatnost Savjetovanje u vezi računala. U 2021. godini prema podacima Fine, Glooko je imao prihode od 3.103.810 kuna."

Podsjetimo, Fina je u prvom natječaju inzistirala da prostor dobije programerska tvrtka, i to ona koja ima prihode veće od 3 milijuna kuna.