Pojavila se informacija da je američki ambasador izbjegao susret s Čovićem. Ipak nije

Foto: X

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy sastao se danas s čelnicima pet političkih stranaka s hrvatskim predznakom koje djeluju u toj zemlji i s njima razgovarao o potrebi provedbe reformi. Na tom sastanku nije bilo Dragana Čovića, čelnika HDZ BiH, što je potaknulo nagađanja kako je Murphy ciljano izbjegao Čovića. Međutim, njih dvojica su se naknadno sastali. 

Na službenom nalogu veleposlanstva SAD na društvenoj mreži X postavljena je objava u kojoj stoji kako se veleposlanik Murphy tijekom dana sastao s predsjednicima stranaka HDZ 1990, Hrvatski narodni pomak (HNP), Hrvatska republikanska stranka (HRS), Hrvatska demokratska stranka (HDS) te Čapljinska lista, a na fotografiji koja to ilustrira razvidno je kako se njihov susret održan u Mostaru.

U listopadu se održavaju lokalni izbori

"Cilj sastanka bila je razmjena mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te razgovor o važnosti jačanja demokracije u BiH i stvaranju uvjeta za snažan ekonomski rast kao i za potreba za ubrzanom provedbom reformi nužnih za napredak na putu euro-atlantskih integracija", navedeno je u objavi.

Sve stranke čiji su se predstavnici sastali s američkim veleposlanikom poznate su po kritičkom odnosu prema HDZ-u BiH iako su neke od njih poput HDZ 1990. ujedno članice Hrvatskog narodnog sabora, koordinacije političkih stranaka s hrvatskim predznakom u kojoj najveća hrvatska stranka ima dominantnu poziciju.

Pet stranaka čiji su čelnici sudjelovali na sastanku s američkim veleposlanikom na lokalnim izborima zakazanim za 6. listopada planiraju samostalni ili zajednički nastup u općinama i gradovima s hrvatskom većinom no bez saveza s HDZ BiH.

Amerikanci posljednjih mjeseci prozivali Čovića

Čelnik te stranke Čović u proteklim je mjesecima metom opetovanih kritika američke administracije. State Department je posredstvom svog dužnosnika zaduženog za zapadni Balkan Jamesa O'Briena i veleposlanika Murphyja Čovića ranije označio kao osobu koja izravno radi protiv američkih interesa jer blokira provedbu projekta "Južna interkonekcija" koji bi trebao povezati plinske mreže Hrvatske i BiH.

"On (Čović) bi da zamijeni operatera sistema prijenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod  njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa", kazao je pomoćnik američkog državnog tajnika O'Brien tijekom boravka u Sarajevu u veljači.

Mjesec dana kasnije veleposlanik Murphy Čoviću je poručio kako mu je vrijede odlučiti hoće li raditi u ime onih koje tvrdi da predstavlja odnosno Hrvata u BiH ili će se pak opstruiranjem "Južne interkonekcije" pokazati kao osoba koja "radi u korist Rusije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.