VIDEO Policajac objašnjavao zašto nisu spriječili misu

Screenshot: YouTube

JUČER je u splitskom kvartu Sirobuja održana ilegalna misa. Iako je svećenik danima najavljivao misu, policije nije bilo tamo.

"Pa ne znam to priopćenje, nisam u toku, a Uskrs je Uskrs, misa treba bit, a koga će oni pustit od svijeta, to ja ne mogu odredit, ali misa treba bit, uskrsna misa, to je normalno, jel", rekao je prošli tjedan don Josip Delaš u razgovoru za Index.

"To je normalno da ko može i želi, da dođe tu. Uskrsna misa je uskrsna misa, a ko će doć... nikakve prisile. Kršćanstvu je bit sloboda, a ko će, kako će, to je njihova... Eto, svako dobro, živili, aj."

Iako je svećenik to najavljivao, policija nije bila tamo kad je misa počela. Došli su tek nakon što im je prijavljen napad na novinarku.

Policija objasnila što su radili

Marko Srdarević iz policije kazao je da želi "jasno i nedvosmisleno" izvijestiti javnost o tome što je policija do sada radila i što će raditi oko crkve na Sirobuji.

"Prvo saznanje da svećenik ne poštuje odluke Nacionalnog stožera imali smo u petak, 3. 4. U tu nedjelju, 5. 4., i ponedjeljak, unatoč tome što je pokušavao održati mise, policija je u dvorištu zaustavljala ljude i upozoravala ih te ih vraćala natrag", rekao je.

"Župnik je pritom drsko vrijeđao policajce, prijavljen je", kaže.

"On je tada rekao da će svaki dan, pa i na Uskrs, održavati mise. No, sljedećih dana misa nije bilo. Bili smo tamo i u utorak, srijedu... Mi smo i na Uskrs pratili web stranice župe i vidjeli da je prva misa u 8 sati. To je ranija obavijest. Tada smo bili tamo, tada nije bilo mise. Istina je da nismo bili u deset sati, na temelju toga što misa nije bilo i na temelju toga da imamo puno prioriteta, tada nismo bili. Kad smo dobili vijest o napadu na novinarku, vrlo brzo smo stigli. Evidentirane su i uhićene sve tri osobe koje su napale novinarke", rekao je.

Onda je ponovio detalje iz ranijeg priopćenja u kojem pišu o kaznenim djelima za koje temelje napadače. Prijavljen je i svećenik koji je prije mise vikao na okupljene.

"Ono što smo radili tih dana i danas, službenike smo stavili na ulaz u dvorište crkve. Građane smo obavijestili da ne mogu prisustvovati. Danas je 15-ak građana ostalo. S nama je bio inspektor, on je utvrdio da su građani na dovoljnoj udaljenosti, jedan metar jedan od drugoga. Mnogi se pitaju zašto drugačije ne postupamo. Zato jer ne možemo, to je propisano zakonom", rečeno je.

"Mi smo o svakom okupljanju, do sada pet puta, izvijestili civilnu zaštitu, inspektorat i nadbiskupiju. Nadbiskupiju smo obavijestili jer se radi o svećeniku koji ne poštuje njihove odluke", rečeno je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.