Policajci koji su brutalno priveli Zagrepčanina angažirali poznatog odvjetnika

Foto: Index

ZAGREBAČKA policija službeno se ispričala Krešimiru Vargaševiću, Zagrepčaninu kojeg su brutalno priveli nakon što je, kako je ispričao Indexu, podignuo ruku u znak negodovanja što su prošli kroz crveno svjetlo na križanju. 

Protiv policajaca, inspektora koji su dok su nad Vargaševićem primjenjivali silu bili u civilu, bit će pokrenut disciplinski postupak, objavili su prije nekoliko dana iz policije. 

Zagrepčanin koji je bio žrtva policijskog prekomjernog postupanja, što je utvrdila sama policija, danas je na kućnu adresu dobio pisanu ispriku. 

Policija Zagrepčaninu poslala pisanu ispriku

U njoj pišu kako su "s posebnom pozornošću izvršili potrebne provjere" u vezi s pritužbom koju je podnio na postupanje policajaca prošle srijede na križanju Rudeške i Sokolske ulice. 

Ponovili su ono o čemu su već obavijestili javnost, a to je da policajci nisu imali u vidu razmjer između ovlasti koje primjenjuju i svrhe obavljanja policijskog posla, odnosno da nisu poštovali načelo razmjernosti postupnosti. 

Vargaševiću su napisali da će protiv policajaca biti pokrenut disciplinski postupak. 

Dodali se kako se nadaju da ovaj slučaj neće utjecati na njegovo povjerenje prema policijskim službenicima ubuduće te su se ispričali. 

I dalje se protiv njega vode postupci za tri prekršaja, za koje su ga prijavili policajci protiv kojih se vodi disciplinski postupak zbog povreda službene dužnosti

No iako se policija ispričala Zagrepčaninu protiv kojeg su primijenili prekomjernu silu, njega i dalje čeka sudski postupak pred Prekršajnim sudom za tri prekršaja. Tu su prekršajnu prijavu, prema svemu sudeći, sastavili upravo policajci za koje je sama policija utvrdila da su počinili više povreda službene dužnosti u postupanju prema Vargaševiću, a te su prijave već na sudu i sada se vode po službenoj dužnosti. 

Da stvar bude još paradoksalnija, upravo bi ti policajci trebali na sudu svjedočiti protiv Vargaševića. 

Ovdje valja podsjetiti i na to da je Vargašević Indexu prepričao kako ga je jedan od dvojice policajaca koji su prema njemu nasilno postupali, vozač automobila za kojeg je rekao i da je bio agresivniji tijekom postupanja, u postaji pokušavao nagovoriti da odustane od iznošenja priče u medije, a da će oni zauzvrat na sudu ispričati da se ne sjećaju što se dogodilo. 

Za što terete Zagrepčanina?

Dva prekršaja za koje se tereti Vargaševića su iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - remećenje javnog reda i mira i vrijeđanje policijskih službenika - te jedan iz Zakona o osobnoj iskaznici jer kod sebe u trenutku kad su mu dvojica muškaraca u civilnom automobilu naredila da se zaustavi i pokazala mu značke, nije imao osobnu iskaznicu, a živi tek 30-ak metara dalje.

Kako je Krešimir Vargašević ispričao Indexu, on je u znak negodovanja prema automobilu koji je prošao na debelo žuto, a u križanje ušao već na crveno svjetlo, podignuo ruku, što je bilo dovoljno da se taj automobil, u kojem su, kako će kasnije shvatiti, bili policajci u civilu, okrene te da istrče prema njemu i nad njim počnu primjenjivati silu.

U toj su ga primjeni sile bacili na pod, što je potvrdila i susjeda s kojom smo razgovarali, a zbog straha je željela ostati anonimna.

Kada su ga uspjeli strpati u automobil u kojem je, kako nam je ispričao Vargašević, bio i muškarac kojeg su privodili, a kojeg su pustili da bez lisica sam sjedi u autu dok je trajala njihova primjena sile, njegov su bicikl ostavili nasred ceste da bi se naknadno, na njegove prigovore, ipak vratili i bicikl ubacili u nezaključano dvorište Vargaševićeve kuće.

Policajce na disciplinskom postupku brani iskusni odvjetnik Branko Šerić

Dvojica policijskih inspektora iz Policijske postaje Črnomerec zbog svega će disciplinski odgovarati. 

Kako doznajemo, policajce će na tom disciplinskom postupku braniti iskusni odvjetnik Branko Šerić. 

On je već preuzeo punomoć za zastupanje dvojice policajaca. 

Policiju smo upitali u kojoj je fazi disciplinski postupak te kada se mogu očekivati njegovi rezultati, odnosno kada će se znati koje će sankcije snositi policajci te je li policija pogriješila s podizanjem tri prekršajne prijave protiv građanina s obzirom na to da se temelje na iskazu policajaca kojima su utvrdili propuste u postupanju. Njihov ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo. 

Odgovor iz policije

"U tijeku je pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskih službenika koji su 10. travnja 2019. godine postupali prema građaninu kojeg navodite, te će se disciplinski postupak voditi pred prvostupanjskim disciplinskim sudom MUP-a.

Rezultati disciplinskog postupka koji će biti pokrenut protiv policijskih službenika, očekuju se nakon izricanja pravomoćne presude disciplinskog suda MUP-a.

U vezi podnijetih prekršajnih prijava protiv građanina, u tijeku je prekršajni postupak koji se vodi pred Prekršajnim sudom u Zagrebu, a čiji rad kao i sam ishod prekršajnog postupka nismo u mogućnosti komentirati", odgovorili su naknadno iz policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.