Policajci u Sjevernoj Irskoj dijelili fotografiju osobe koja si je oduzela život

Ilustracija: EPA

DVA POLICAJCA u Sjevernoj Irskoj bit će procesuirana zbog navodnog dijeljenja slika mrtvih tijela, uključujući i sliku osobe koja si je oduzela život. Tužitelji navode kako postoji dovoljno dokaza da se aktivnog i bivšeg službenika policije Sjeverne Irske optuži za nedolično ponašanje. 

Državno odvjetništvo je priopćilo kako je istragu proveo policijski pravobranitelj. Jedan od službenika je već otpušten iz policije, dok je drugi suspendiran s dužnosti. Istraga, nazvana Operacija Warwick, ispitala je niz incidenata, uključujući navodno dijeljenje slika snimljenih na mjestima iznenadnih smrti, piše Guardian.

Dva policajca u Engleskoj zatvorena zbog sličnog slučaja

"Državno odvjetništvo je obavijestilo četiri obitelji povezane s jednom ili obje istrage nakon smrti voljene osobe u iznenadnim okolnostima o ishodu njihovih dosjea", rekao je glasnogovornik. Martin Hardy, pomoćnik šefa državnog odvjetništva, rekao je da će nastaviti surađivati s uključenim obiteljima.

BBC-jev sjevernoirski program Spotlight prvi je otkrio ovaj slučaj. Rođaci čovjeka koji si je oduzeo život 2017. izrazili su zabrinutost zbog ponašanja policajaca na mjestu događaja. U odvojenom slučaju u Engleskoj dva policajca zatvorena su 2021. zbog snimanja i dijeljenja slika dviju žrtava ubojstva.