Policija: Oslobađajuća presuda za prosvjednike iz Varšavske je neprihvatljiva

ZAGREBAČKA policija priopćila je danas da je podnijela žalbu na nepravomoćnu presudu kojom se četvero mladih prosvjednika iz Varšavske ulice u Zagrebu oslobađaju od optužbe za kršenje javnog reda i mira, zbog koje su bili uhićeni 11. veljače.

Policija u priopćenju navodi da su "prilikom primjene policijskih ovlasti četiri osobe pružale aktivan otpor i pri tome narušavale javni red i mir ostvarujući pri tome obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira s elementima naročite drskosti".

Zbog toga su ih policajci uhitili i priveli u Dežurni odjel Prekršajnog suda u Zagrebu, navodi policija.

PUZ također ističe kako se ne slaže s obrazloženjem suda prema kojem se okrivljenici oslobađaju od optužbe, jer djelo, prema ocjeni suda, nije prekršaj, a policija ocjenu da su prosvjednici bili sastavni dio javnog prosvjeda koji je bio uredno prijavljen smatra netočnom.

Policiji je ocjena o mladenačkom neposluhu neprihvatljiva

"Ocjenu suda da se eventualno moglo raditi o građanskom, mladenačkom neposluhu gdje kao dodatnu olakotnu okolnost sud uzima njihovu mlađu životnu dob unatoč djelomičnom priznanju prekršaja, držimo neprihvatljivom" stoji u priopćenju policije, koja objašnjava da su spornoga dana njihovi djelatnici pružali pomoć službenicima Komunalnog redarstva grada Zagreba radi uklanjanja bespravno postavljenih kontejnera na javnoj površini u Varšavskoj ulici.


"Policija je postupala temeljem pisanog zahtjeva nadležnog državnog tijela obzirom da se prilikom provođenja radnje opravdano očekivalo pružanje otpora" navodi policija i ističe da je policija u konkretnom slučaju "primjenjivala policijske ovlasti isključivo s ciljem pružanja pomoći Komunalnom redarstvu grada Zagreba, radi izvršenja rješenja o uklanjanju bespravno postavljenih kontejnera, a nikako radi sprječavanja održavanja javnog prosvjeda".

Policija pritom podsjeća i da se nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda isključivo odnosi na prekršaje koji su stavljeni na teret okrivljenicima, a ne odnosi se na ocjenu zakonitosti policijskog postupanja i primjenu policijskih ovlasti, jer oni ne mogu biti predmet presude Prekršajnog suda.

Sud ocijenio: Policija nije smjela uhititi prosvjednike
Podsjetimo, Prekršajni sud u Zagrebu u petak je presudio kako policija nije smjela uhititi prosvjednike u Varšavskoj, te je četvero uhićenih aktivista nepravomoćno oslobodio svih optužbi.

20-godišnju Katju Crevar, 23-godišnju Ivanu Jandrić, 28-godišnjeg Vedrana Gračana i 28-godišnjeg Tomislava Tomaševića policija je optužila za kršenje javnog reda i mira, opiranje uhićenju i ometanje policijske operacije u Varšavskoj. No, nakon njihova svjedočenja na sudu, sudac Edhem Kapetanović presudio je da oni nisu krivi za kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je zaključio kako se izvikivanje parole "Ne damo Varšavsku" ne može okarakterizirati kao kršenje javnog reda i mira, istaknuo je da je prosvjed bio uredno prijavljen, a presudio je i kako ništa u spisu ne upućuje na to da su se aktivisti opirali uhićenju, vrijeđali policajce ili ih ometali u radu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.