Policija tvrdi da ne izvještava o događajima kao na Platku. Izvještava o puno manjima

Foto: PIXSELL/Nel Pavletic

"MI ZA prekršaje ovakve vrste u pravilu ne izvješćujemo", rekao je Hari Brnad, zamjenik načelnika PU primorsko-goranske, na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je policija detaljnije progovorila o napadu trojice istreniranih MMA boraca na HGSS-ovce i ženu na Platku.

"Imamo ih preko 1100 godišnje", dodao je Brnad i tako pokušao objasniti zašto smo na oglašavanje policije o ovom divljanju i brutalnom napadu na Platku doznali tek dva radna dana kasnije.

Otvorili smo službene stranice PU primorsko-goranske i pronašli događaje o narušavanju javnog reda i mira za koje zamjenik tvrdi da o njima ne izvještavaju javnost. Samo u rujnu prošle godine nabrojali smo ih i izdvojili tri, a uočili smo i uzorak da su posebno ažurni u izvještavanju slučajeva kada su vrijeđani i omalovažavani policajci. 

Izvijestili su tako, primjerice, 10. studenog 2022. godine o verbalnom i fizičkom sukobu dvojice muškaraca te o trećem koji je prijetio policajcu. Crikvenička policija utvrdila je lakše ozljede dvojice muškarca od 26 i 29 godina. 

Tri slučajeva narušavanja javnog reda i mira samo u rujnu prošle godine

U rujnu prošle godine izvijestili su javnost o narušavanju javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način zbog sukoba dvojice muškaraca s trećim.

Također, još jednom u rujnu izvijestili su o narušavanju javnog reda i mira u slučaju pijanog Nijemca koji je dolaskom policajaca na mjesto događaja njih vrijeđao, omalovažavao i ometao u postupanju. Također je i fizički nasrnuo na njih.

Još jedno priopćenje PU primorsko-goranske iz rujna izvještava javnost o narušavanju javnog reda i mira. Riječ je o pijanom 40-godišnjaku koji je u Malinskoj na otoku Krku pokušao nešto ukrasti, ali je po dolasku policajca počeo vikati, vrijeđati ga i omalovažavati. 

U svibnju prošle godine izvijestili su o još jednom narušavanju javnog reda i mira na terasi jednog od ugostiteljskih objekata u Malom Lošinju. Riječ je o pijanom muškarcu koji je vrijeđao i razbijao te omalovažavao policajce. 

Policija se pita zašto je javnost ovako reagirala

Dvojac iz riječke policije je danas kazao da im nije jasno zašto je ovakva reakcija javnosti. Tvrde i da nisu pokušali zataškati događaj. Ovaj slučaj dospio je u fokus javnosti ponajprije zbog izjava svjedoka o brutalnom premlaćivanju i divljanju trojice mladića BMW-om na riječkom skijalištu. 

Pročelnik riječkog HGSS-a Marko Andrić rekao je da je na svoje oči vidio kako je jedan od trojice mladića iz BMW-a brutalno dvaput udario njegovog kolegu. 

"Nažalost, ja nisam vidio prvi napad koji se dogodio. Kasnije je on dobio još jedan udarac zbog kojeg je pao, pored mene, na moje oči. Ne znam koji točno mladić ga je udario, ali netko od tih napadača s tim automobilom. Nakon što je pao taj drugi put, pokušao se pridići u sjedeći položaj i pri tome mu je jedan od njih s leđa zadao brutalni udarac u glavu, to je izgledalo jako ružno. Mi smo mu izvadili jezik i okrenuli ga na bok, sve ono za što smo obučeni, mobilizirali smo ga, pružili mu kisik. Ja sam se udaljio i tražio pomoć i da me se spoji na policiju", ispričao je jučer Andrić.

 

Policija, povrh svega, na današnjoj presici nije osporila da su fizički sukob prvim udarcem započeli upravo istrenirani borci, nakon što su autom divljali na Platku. No policija tvrdi da je sve odradila profesionalno i otvoreno se čudi reakciji javnosti na cijeli događaj i ulogu policije u njemu. 

Ista ta policija tvrdi da inače ne izvještava o ovakvim događajima. Osim kad (redovito) izvještava i o benignijim događajima od ovog na Platku.