Policija u Iranu navodno ubila još jednog učenika koji je prosvjedovao

Screenshot: Twitter

IRANSKE snage sigurnosti ubile su tinejdžera tako što su pucale na njega iz neposredne blizine u gradu Mashadu, rekli su izvori za BBC Perzija.

Abolfazl Adinezadeh (17) nije išao školu kako bi se pridružio protuvladinim prosvjedima 8. listopada, ali se nikad nije vratio kući, piše BBC.

Vlasti nisu komentirale ovaj slučaj. U njegovoj smrtovnici, koju je na uvid dobio BBC, stoji da je umro od posljedica oštećenja jetre i bubrega koja su nastala nakon što je pogođen iz sačmarice. 

Izvori su citirali liječnika koji je rekao da je metak na dječaka ispaljen s manje od jednog metra udaljenosti.

Policajci navodno upozorili roditelje dječaka da ne razgovaraju s medijima

Abolfazlovi roditelji nisu imali pojma što mu se dogodilo nakon što je sudjelovao u prosvjedima, prema izvorima. Tek sljedećeg dana nazvali su iz ministarstva obrazovanja i rekli im da ga pokupe iz lokalne policijske postaje. Ali kad su stigli tamo, rečeno im je da je mrtav.

"Zatvorite usta i ne razgovarajte s medijima", upozorili su Abolfazlovog oca u policijskoj postaji, rekli su izvori za BBC. Izvori su rekli da je obitelj bila pod pritiskom da kaže da je njihov sin bio član Basija, ozloglašene paravojne snage koja je uključena u nasilno gušenje prosvjeda.

Vlasti su optužile prosvjednike koje podupiru strani neprijatelji Irana da su ubili pripadnike Basija i druge sigurnosne snage tijekom trenutnih nemira u zemlji. Tinejdžer je nedavno postao ljut zbog korupcije te zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, djevojke koja je u Iranu ubijena zbog hidžaba, i zato je otišao na prosvjed, kažu izvori BBC-ja.

Smrt Amini pokrenula je velike prosvjede u Iranu u kojima su navodno ubijena 244 prosvjednika, uključujući 32 djeteta. Iranska novinska agencija za ljudska prava izvijestila je da je preko 12.500 prosvjednika privedeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.